Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyklízíte z mrazáku zbytky z loňského léta? Pečený čaj vás nadchne

aktualizováno 
Jaro se blíží, loňské zásoby ovoce v mrazáku se tenčí a je skoro na čase udělat v něm místo. Třeba na čerstvé jarní bylinky jako jsou medvědí česnek nebo první kopřivy.

Ovoce zasypte cukrem, kořením a zalijte ovocnou šťávou. Jestli na pekáči nebo v kastrolu, je jen na vás. | foto: Alena Hrbková pro Krásný venkov

Ať už vám v mrazáku z loňského ovoce zbylo cokoliv, recept na ten nejlepší domácí čaj si budete muset vymyslet sami. Záleží totiž nejen na tom, co vám v mrazáku ještě zbylo, ale i na tom, jaké ovoce máte nejraději, jaké koření vám k němu ladí a jestli vás také těší vůně po rumu. 

Příprava vlastního pečeného i vařeného čaje pak už je jednoduchá: vyberte si jeden druh oblíbeného ovoce nebo to, kterého máte nejvíc, případně od každého druhu trochu. Přidat k němu můžete i kousky čerstvého, na kostičky pokrájeného jablka nebo hrušky. A odvažte ho 1 kg. 

Fotogalerie

Ovoce dejte do hlubokého pekáče nebo do hrnce, zalijte ho šťávou z 1 až 4 pomerančů a jednoho citronu a prosypte jedním kilogramem cukru. 

Pak přidejte koření podle chuti: lžičku mleté skořice, pár semínek vanilky, hřebíček, badyán... A pečte či vařte bez podlévání vodou. Cukr tak zkaramelizuje a směs dostane jedinečnou chuť.

Nakonec můžete přidat až 3 dcl neboli 300 ml rumu, ale až do zchladlé směsi. Nezapomeňte, že rum v horkém prostředí působí jako rozbuška. Při podávání zalijte horkou vodou a je to. Zahřívací sladká a ovocná bomba je na světě.

Konzumovat lze hned, případně si můžete pečený čaj uložit do sklenic a pro jistotu ho ještě zavařit, aby se vám nezkazil. Stačí sklenice postavit do vysokého hrnce z poloviny naplněného vodou, přiklopit poklici a nechat sterilizovat při 80 °C zhruba deset minut. Vyndejte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Pak můžete uložit do spíže či do lednice.

Tento recept a další tipy najdete v aktuálním březnovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autoři:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.