Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyklízíte z mrazáku zbytky z loňského léta? Pečený čaj vás nadchne

aktualizováno 
Jaro se blíží, loňské zásoby ovoce v mrazáku se tenčí a je skoro na čase udělat v něm místo. Třeba na čerstvé jarní bylinky jako jsou medvědí česnek nebo první kopřivy.

Ovoce zasypte cukrem, kořením a zalijte ovocnou šťávou. Jestli na pekáči nebo v kastrolu, je jen na vás. | foto: Alena Hrbková pro Krásný venkov

Ať už vám v mrazáku z loňského ovoce zbylo cokoliv, recept na ten nejlepší domácí čaj si budete muset vymyslet sami. Záleží totiž nejen na tom, co vám v mrazáku ještě zbylo, ale i na tom, jaké ovoce máte nejraději, jaké koření vám k němu ladí a jestli vás také těší vůně po rumu. 

Příprava vlastního pečeného i vařeného čaje pak už je jednoduchá: vyberte si jeden druh oblíbeného ovoce nebo to, kterého máte nejvíc, případně od každého druhu trochu. Přidat k němu můžete i kousky čerstvého, na kostičky pokrájeného jablka nebo hrušky. A odvažte ho 1 kg. 

Fotogalerie

Ovoce dejte do hlubokého pekáče nebo do hrnce, zalijte ho šťávou z 1 až 4 pomerančů a jednoho citronu a prosypte jedním kilogramem cukru. 

Pak přidejte koření podle chuti: lžičku mleté skořice, pár semínek vanilky, hřebíček, badyán... A pečte či vařte bez podlévání vodou. Cukr tak zkaramelizuje a směs dostane jedinečnou chuť.

Nakonec můžete přidat až 3 dcl neboli 300 ml rumu, ale až do zchladlé směsi. Nezapomeňte, že rum v horkém prostředí působí jako rozbuška. Při podávání zalijte horkou vodou a je to. Zahřívací sladká a ovocná bomba je na světě.

Konzumovat lze hned, případně si můžete pečený čaj uložit do sklenic a pro jistotu ho ještě zavařit, aby se vám nezkazil. Stačí sklenice postavit do vysokého hrnce z poloviny naplněného vodou, přiklopit poklici a nechat sterilizovat při 80 °C zhruba deset minut. Vyndejte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Pak můžete uložit do spíže či do lednice.

Tento recept a další tipy najdete v aktuálním březnovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autoři:




Nejčtenější

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Francouzské tousty voní skořicí a jablky a dát si je můžete jako dezert či...
Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý...  celý článek

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...
Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.