Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pečený guláš bez míchání pro začátečníky: nejtěžší je nekontrolovat ho

aktualizováno 
Podle guláše se pozná hospoda. Kuchaři začátečníci by si na něm rádi pochutnali i doma, ale tak, aby to bylo bez práce a s jistotou výsledku.

Guláš | foto: Michaela Červená

Nad receptem na guláš přepadne člověka dilema. Má upřednostnit trochu "chemie" před zdlouhavým postáváním u plotny? Kdo dělá poctivý guláš, ten ví, že musíte vystihnout už správný stupeň opečení cibulky, neobejdete se ani bez vytrvalého míchání a následného správného okořenění a zahuštění. 

Ale recept na guláš bez míchání si žádá vaši přítomnost jen na pár minut. Nakrájet suroviny a zamíchat. Stačí. Žádné poctivé opékání, zahušťování. To nejtěžší na celém postupu je nenahlížet pod alobal.

Tak jak dilema vyřešíte vy? Nabízíme vám recept na alternativní guláš do trouby.

Budete potřebovat

1 kg vepřového (plecko) nebo hovězího masa (kližka), 3 větší cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky gulášového koření, 3 lžičky sladké mleté papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, 2 bujony (masox), sůl, pepř, 750 ml vody.

Maso nakrájejte na kostky, cibulku na drobné kousky. V malém množství horké vody rozpusťte v hrnečku bujony a přidejte ostatní koření a nadrcený česnek. Důkladně rozmíchejte.

Správně byste na guláš měli použít kližku, někdo ale raději používá méně

Správně byste na guláš měli použít kližku, někdo ale raději používá méně šlachovité maso.

Rozpuštěné kostky bujonu

Rozpuštěné kostky bujonu

Půvab pečeného guláše spočívá v tom, že jen smícháte ingredience a dál se o něj

Na pečený guláš jen smícháte ingredience a dál se o něj nemusíte starat.

Jak nahradit masox

Jednou za čas si uvařím silný hovězí vývar a zredukuji ho tak, aby po vychlazení skoro zželatinoval. Rozleji ho do plastové krabičky na vajíčka a zamrazím. Nalámu na kostičky a v sáčku ho mám v mrazničce kdykoliv k dispozici. Pak do pokrmu stačí přidat jeden nebo dva kusy a máte omáčku silnou "jako nohu".

Maso a cibulku dejte do pekáče nebo zapékací mísy a přidejte koření a bujony. Zamíchejte a dolijte vodou tak, aby maso bylo jen lehce ponořené. Trochu se zcvrkne, takže omáčky bude opravdu dost. Misku či pekáč zakryjte důkladně alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté zhruba na 220 až 250 stupňů na 90 minut.

Za celou hodinu a půl nedolívejte vodu, guláš nemíchejte, ani z něj nesundávejte alobal, abyste nahlédli, co se pod ním děje. Hotový guláš nejlépe chutná s chlebem, těstovinami, rýží či knedlíkem.

Je jen na vás, jakou variantu si vyberete vy. Pokud opravdu nepatříte ke zdatným kuchtíkům a nechce se vám do hospody pokaždé, když dostanete na guláš chuť, je pro vás guláš do trouby vhodnou alternativou. Zatímco ze začátku voní až příliš chemicky (masox fuj), bujonovou vůni postupně přebije ta pravá masitá. Přesto na talíři budete mít známý glutamátový proužek a omáčka nebude tak hustá a jemná jako od maminky.

Pekáček zakryjte alobalem.

Pekáček zakryjte alobalem.

Takto to vypadá po vytažení z trouby.

Takto to vypadá po vytažení z trouby.

Anebo zkuste zlatý střed: obětujte pár minut času navíc a připravte si základ guláše alespoň částečně klasicky. Do tmava osmažte cibulku, orestujte maso a pak teprve pokračujte podle výše uvedeného návodu.

Jaký máte názor na guláš vařený podobným způsobem?

Jaký máte názor na pečený guláš pro začátečníky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. ledna 2012. Anketa je uzavřena.

Tento způsob přípravy mě absolutně neláká 2896
Hned mám chuť ho vyzkoušet, v jednoduchosti je krása 643


Témata: práce, recept, Vaření


Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.