Pekař peče chleba podle staré receptury, v Praze je na něj fronta

Pekař Zdeněk Vondřich ze Mšena peče chleba v klasické parní peci. Prodává ho nejen na Mělnicku, ale vozí ho i do pražské holešovické tržnice, kde na něj stávají už od rána fronty.

Zdeněk Vondřich ještě ani nevyložil své bochníky a už se kolem něj tlačili zákazníci. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Kvůli tříkilovým pecnům jsou lidi ochotni si přivstat. Láká je totiž chléb vyráběný podle sedmdesát let staré receptury. "Díky ní chléb vydrží až deset dní," říká Zdeněk Vondřich. Nejedná se však o rodinnou tradici výroby chleba. Rodina pekaře prý vždy kupovala chléb z pekárny ve Mšeně na Mělnicku. Oblíbila si ho a nakonec ho sama začala vyrábět.

"Na tomto chlebu jsme vyrostli a nakonec jsme si pronajali pekárnu a obnovili klasické pečení ve staré parní peci. Spolu s recepturou je zárukou kvality našeho chleba," podotýká Vondřich.

Kvalitní suroviny a správný postup

Základem dobrého chleba je podle něj prokvašení žitné mouky. "Správné prokvašení trvá zhruba třináct hodin. Do již hotového kvasu přidáváme pšeničnou mouku chlebovou, kmín, sůl, případně dodáme vodu. Těsto musí být velmi volné a mít požadovanou teplotu," popisuje přípravu těsta na kváskový chléb.

Do pražské tržnice ho přiváží třikrát týdně a už brzy ráno tu na něj čekají zákazníci. Od některých také slýchá, že na takový chléb si vzpomínají z dob svého dětství.

V minulosti se chléb hlídal jako vzácné zboží, kterým se neplýtvalo. Dnes ho máme na talíři k snídani každý den, jen sehnat kvalitní a dobrý bývá potíž.

"Názory na chléb se různí. Je však pravda, že jeho kvalita je poměrně významně ovlivněná cenou chleba, kdy tlak obchodních řetězců na pekaře je dost drtivý. Jestliže je nadiktovaná nízká cena, tak se tomu přizpůsobí i produkt a vyrábějí se pak chleby bez chuti, které nemají s kvalitním chlebem nic společného. Výrobci pak ustupují od tradiční technologie," vysvětluje Jaromír Dřízal, předseda svazu pekařů.

Měkký chléb není zárukou jeho kvality

Poukazuje však také na zlozvyky, kterých se lidé při koupi chleba dopouštějí. "Například při kupování chleba na něj sahají. Když je měkký, je to pro ně známka, že je čerstvý, ale ono to tak nemusí být. Chleba musí být správně propečený, kůrka musí zvonit. Když ho zmáčknete, tak nemusí být měkký," upozorňuje na častý omyl kupujících Jaromír Dřízal.

Kam se chodí v Praze kupovat dobré pečivo

Kateřina Cajthamlová – dietoložka a poradkyně ve výživě

Z běžné nabídky mi nejvíc chutná Cvrčovický chléb, ale už ho na regálech nevídávám. Je mu podobný také kovářský chléb. Lidem doporučuji, ať se ptají po kvasném chlebu, který je vyráběn tradičním způsobem. Je typický svou vůní.

Emanuele Ridi – majitel italské restaurace v Dejvicích

Dobré pečivo mají v pekárně pana Manssona v Bílkově ulici. Pečou tam postaru, tedy z kvásku. Takové pečivo v běžných obchodech, natož v supermarketech, nenajdete. Má mnohem lepší chuť, což platí u takto připravovaného pečiva obecně.

Roman Vaněk – Pražský kulinářský institut

Pro pečivo chodím za Honzou Sváčkem. Má sice obchod zejména s uzeninami, ale nechává si péct skvělý chleba na zakázku. Ohromně mě baví také pečivo od Jirky Jelínka z obchodu Wine Food Market na Smíchově, jeho chleba je naprosto geniální.

Jiří Gajdošík - Mamaison Hotels and Residence

Upřímně, dobrých pekařství už člověk moc nepotká. Kvalitní je určitě francouzská pekárna Paul, kde je luxusní pečivo, ne každý si ho může dovolit. Dobré jsou ale také pobočky Lidlu, přesněji ty, které mají pekárnu. Prodává se tam například kvalitní cibulový chléb. Mám rád i obyčejný kmínový.

Kam chodíte pro dobrý chleba vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...