Pekař peče chleba podle staré receptury, v Praze je na něj fronta - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pekař peče chleba podle staré receptury, v Praze je na něj fronta

Pekař Zdeněk Vondřich ze Mšena peče chleba v klasické parní peci. Prodává ho nejen na Mělnicku, ale vozí ho i do pražské holešovické tržnice, kde na něj stávají už od rána fronty.

Zdeněk Vondřich ještě ani nevyložil své bochníky a už se kolem něj tlačili zákazníci. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Kvůli tříkilovým pecnům jsou lidi ochotni si přivstat. Láká je totiž chléb vyráběný podle sedmdesát let staré receptury. "Díky ní chléb vydrží až deset dní," říká Zdeněk Vondřich. Nejedná se však o rodinnou tradici výroby chleba. Rodina pekaře prý vždy kupovala chléb z pekárny ve Mšeně na Mělnicku. Oblíbila si ho a nakonec ho sama začala vyrábět.

"Na tomto chlebu jsme vyrostli a nakonec jsme si pronajali pekárnu a obnovili klasické pečení ve staré parní peci. Spolu s recepturou je zárukou kvality našeho chleba," podotýká Vondřich.

Kvalitní suroviny a správný postup

Základem dobrého chleba je podle něj prokvašení žitné mouky. "Správné prokvašení trvá zhruba třináct hodin. Do již hotového kvasu přidáváme pšeničnou mouku chlebovou, kmín, sůl, případně dodáme vodu. Těsto musí být velmi volné a mít požadovanou teplotu," popisuje přípravu těsta na kváskový chléb.

Do pražské tržnice ho přiváží třikrát týdně a už brzy ráno tu na něj čekají zákazníci. Od některých také slýchá, že na takový chléb si vzpomínají z dob svého dětství.

V minulosti se chléb hlídal jako vzácné zboží, kterým se neplýtvalo. Dnes ho máme na talíři k snídani každý den, jen sehnat kvalitní a dobrý bývá potíž.

"Názory na chléb se různí. Je však pravda, že jeho kvalita je poměrně významně ovlivněná cenou chleba, kdy tlak obchodních řetězců na pekaře je dost drtivý. Jestliže je nadiktovaná nízká cena, tak se tomu přizpůsobí i produkt a vyrábějí se pak chleby bez chuti, které nemají s kvalitním chlebem nic společného. Výrobci pak ustupují od tradiční technologie," vysvětluje Jaromír Dřízal, předseda svazu pekařů.

Měkký chléb není zárukou jeho kvality

Poukazuje však také na zlozvyky, kterých se lidé při koupi chleba dopouštějí. "Například při kupování chleba na něj sahají. Když je měkký, je to pro ně známka, že je čerstvý, ale ono to tak nemusí být. Chleba musí být správně propečený, kůrka musí zvonit. Když ho zmáčknete, tak nemusí být měkký," upozorňuje na častý omyl kupujících Jaromír Dřízal.

Kam se chodí v Praze kupovat dobré pečivo

Kateřina Cajthamlová – dietoložka a poradkyně ve výživě

Z běžné nabídky mi nejvíc chutná Cvrčovický chléb, ale už ho na regálech nevídávám. Je mu podobný také kovářský chléb. Lidem doporučuji, ať se ptají po kvasném chlebu, který je vyráběn tradičním způsobem. Je typický svou vůní.

Emanuele Ridi – majitel italské restaurace v Dejvicích

Dobré pečivo mají v pekárně pana Manssona v Bílkově ulici. Pečou tam postaru, tedy z kvásku. Takové pečivo v běžných obchodech, natož v supermarketech, nenajdete. Má mnohem lepší chuť, což platí u takto připravovaného pečiva obecně.

Roman Vaněk – Pražský kulinářský institut

Pro pečivo chodím za Honzou Sváčkem. Má sice obchod zejména s uzeninami, ale nechává si péct skvělý chleba na zakázku. Ohromně mě baví také pečivo od Jirky Jelínka z obchodu Wine Food Market na Smíchově, jeho chleba je naprosto geniální.

Jiří Gajdošík - Mamaison Hotels and Residence

Upřímně, dobrých pekařství už člověk moc nepotká. Kvalitní je určitě francouzská pekárna Paul, kde je luxusní pečivo, ne každý si ho může dovolit. Dobré jsou ale také pobočky Lidlu, přesněji ty, které mají pekárnu. Prodává se tam například kvalitní cibulový chléb. Mám rád i obyčejný kmínový.

Kam chodíte pro dobrý chleba vy? Podělte se s ostatními v diskusi.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025