VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů, jak se s pomalou přípravou vypořádat.

Kuchař na natáčení vytáhl novinku na našem trhu: gril na peletky Traeger, který pracuje úplně automaticky. V praxi to vypadá tak, že se do zásobníku nasypou peletky z dřeviny podle výběru (každá voní při grilování jinak).

Automatika u tohoto grilu funguje tak, že se pelety dopravují do ohniště pomocí šnekového podavače a rychlost se řídí podle toho, jak vysokou teplotu si nastavíte. Zvláštností tohoto grilu je, že umožňuje nastavit i nízké teploty, takže je přímo předurčený pro pomalé pečení.

Mimo nastavení přesné teploty má také režim Smoke, který umožňuje spojit pečení s uzením, což se na klasickém grilu řeší například přidáním vlhkých pilin nebo speciálním prkýnkem.

Na horním videu se podívejte na přípravu pomalu pečeného vepřového boku, na spodním uvidíte postup při přípravě zauzených kachních prsou.

Pomalu pečený vepřový bok

Suroviny pro 4 osoby:

  • Vepřový bok 500 g
  • Suchý rub 300 g

Rub

2 díly třtinového cukru, 1 díl sladké papriky, 1/2 dílu soli, 1/2 dílu granulovaného česneku, 1/2 dílu sušeného zázvoru, citronová kůra.

Smíchat, promíchat a lze hned použít nebo si namíchat do zásoby klidně na celou sezonu.

Postup:

Vepřový bok zbavte nedokonalostí z výroby – chrupavky, případně kůže. Dejte do dostatečně velké mísy, přisypejte rub a dobře do masa vmasírujte (použijte jednorázové rukavice, rub barví).

Nechte v lednici marinovat alespoň přes noc, ideálně den a noc. Gril roztopte na vysokou teplotu a mezitím bok vyndejte z lednice, aby přešel na pokojovou teplotu.

Bok jednoduše rozložte na grilovací rošt dolů stranou, kde byla kůže, a gril zavřete. Po 20 minutách bok otočte a po dalších 20 minutách znovu a teplotu na grilu stáhněte na 135 °C. Dosypte peletky a tak nechte bůček péct 4 hodiny, klidně bez dozoru. Pak bůček zkontrolujte a případně mu dejte ještě hodinku.

Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, bůčky rozložit stranou, kde byla kůže, nahoru a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté.

K takto upravenému masu stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Zauzená kachní prsa

  • 700–800 g kachních prsou s kůží
  • 300 g soli
  • 300 g krupicového cukru

Smíchejte sůl s cukrem. Kachní prso ve směsi dobře obalte, zasypejte zbytkem směsi a nechte v lednici přes noc (12 hodin) marinovat. Potom zbavte od přebytečné směsi, na grilu přepněte na režim Smoke a uďte asi 2–2,5 hodiny.

K takto upravenému masu rovněž stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...