Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus)

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) | foto: Profimedia.cz

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus)

  • 0
Estragon je nepostradatelné koření ve francouzské kuchyni, přidává se především k marinovanému masu, kterému propůjčí neobyčejnou chuť a vůni.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Této bylině se přezdívá francouzský estragon pro jeho velmi jemnou vůni. Jeho protikladem je ruská varianta tzv. ruský estragon, který je mnohem více hořký, výraznější a odolný vůči mrazivému počasí.

Popis: Vytrvalá rostlina z čeledi hvězdnicovitých má svůj původ v jihozápadní Asii. Dorůstá výšky 50-120 centimetrů. Přímá, rozvětvená, dřevnatá lodyha je porostlá úzkými, kopinatými a hustě čárkovitými lístky. Kvete bílošedými kvítky. Celá rostlina silně aromaticky voní.

Stanoviště: Dobře prospívá na slunném místě s dostatkem dobře propustné a sušší půdy. Je vhodná pro celoroční pěstování.

Výskyt: Bylina se pěstuje v Evropě a Asii, v největší míře však převládá ve Francii.

Léčivé účinky: Estragon je vhodný k léčbě ledvin, močových cest, upravuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a sekreci žluče.

Využití: Rostlina je nepostradatelnou součástí francouzské kuchyně a jako součást provensálského koření je často využívaný v středomořských specialitách. Hodí se k masu, polévkám, do salátů či do omáček. Dodá vůni a chuť slaným i sladkým pokrmům.  

Období květu: Kvete od června do září. V našich polohách ale estragon kvést neuvidíme.

Ohrožení: Není ohrožen.