Perníčky můžete i zlatit nebo zdobit vitrážemi z tvrdých bonbónů

  0:11
Stačí obyčejné perníkové těsto a drť z tvrdých bonbónů a můžete péct perníčky "se sklíčky". Drtí jednoduše vyplníte prázdné plošky v motivech vykrojených z těsta a dáte je péct na plech vyložený pečicím papírem. Pokud už máte perníčky napečené, můžete je zkusit originálně ozdobit zlatým cukrářským prachem.

Perníčky s vitrážemi využijete nejen na talíř s cukrovím, ale i jako působivé ozdoby na stromeček. | foto: e-knihovnicka.cz

„Na perníčky s vitrážemi z bonbónů můžete použít jakékoli perníkové těsto, které v troubě příliš nevybíhá a zachovává si tvar,“ vysvětluje Marcela Matyášová z Deštného v Orlických horách, která vitrážkové perníčky dovedla téměř k dokonalosti. Hotové kousky jsou nejen k jídlu, dají se použít i jako působivé ozdoby na vánoční stromek nebo dekorace na vánoční stůl.

Připravte si těsto a tvrdé bonbóny

Perníkové pečivo s vykrojenými okénky, jakoby vyplněnými barevnými „sklíčky“, vypadá úžasně. Přitom na ně nepotřebujete žádné speciální suroviny, stačí běžné perníkové těsto.

K tomu si připravte ještě tvrdé bonbóny rozdrcené na prášek, osvědčily se třeba klasické kyselé bon pari nebo mentolky. Do podoby jemné cukrové drti je snadno zpracujete ve výkonném drtiči kuchyňského robota nebo v hmoždíři. Vlastní techniku si nejprve raději vyzkoušejte na jednoduchých tvarech s vykrojeným středem, pak se teprve pouštějte do složitějších variant s vyplňovanými soustřednými výsečemi.

Triky pro perníčky se sklíčky: - Perníčky se sice pečou v troubě klasickým způsobem, ale detaily jejich přípravy si musíte vychytat. Například je nutno počítat s tím, že sladká drť z bonbónů je silně hygroskopická, přijímá tedy z okolního vzduchu vodu. V důsledku toho původně sypký materiál začne brzy lepit a hůře se s ním pracuje. - Do vykrojeného okénka je také třeba nasypat cukrovou drť v dostatečném množství. Bude-li drti málo, hmota se nerozlije do celého okénka a výsledek nebude dokonalý. Bude-li ho naopak příliš, potom roztavená hmota v troubě vykypí, z perníčku se vylije a výsledek je rovněž nevalný. Je tedy zapotřebí si všechno jaksepatří vyzkoušet. - Nutnost vyzkoušení se týká i teploty pečení, která by neměla být příliš vysoká. Celkem se osvědčilo 170 stupňů Celsia, při kterých se perníčky pěkně upekly, zatímco roztavená drť vzkypěla jen mírně a nevytvořila mnoho bublinek. - Protože průzračná barevná okénka začínají brzy po upečení lepit - i „přetavené“ bonbóny silně přijímají vzdušnou vlhkost - vyplatí se každý perníček podložit na míru ustřiženým kouskem celofánu. Kousky, které chcete používat jako ozdoby, pak můžete bez obav uložit třeba do krabice a opět je odtud kdykoli vyjmout. - Pokud z perníku pečete betlém nebo kostelík, vyplňte cukrovými „sklíčky“ okénka. Protože jsou průsvitná, vypadají velmi přesvědčivě.

Postup přípravy perníčků s vitrážkami

1/ Připravte si různě velká vykrajovátka stejného tvaru, rozválejte si těsto a vykrojte z něj největší motiv.2/ Vykrojený kousek opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Připravte si různě velká vykrajovátka stejného tvaru, rozválejte si těsto a vykrojte z něj největší motiv. Vykrojený kousek velmi opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

3/ Motiv postupně prokrojte menšími šablonami, ale vykrojené těsto ještě neodstraňujte.4/ Když máte základní velký motiv prokrojený všemi šablonami, odstraňte přebytečné těsto.

Vykrojený kousek postupně prokrojte menšími šablonami, ale vykrojené těsto ještě neodstraňujte. Teprve když máte základní velký motiv prokrájený všemi šablonami, odstraňte přebytečné těsto.

5/ V hmoždíři nebo elektrickém drtiči rozsekejte tvrdé bonbóny do podoby jemné drti a malou lžičkou ji opatrně vsypte do vykrojených prázdných plošek.6/ Drť stejnoměrně rozhrňte do všech krajů výseče, pro jistotu ji navršte lehce nad úroveň těsta, a perníčky upečte.

V hmoždíři nebo elektrickém drtiči rozsekejte tvrdé bonbóny do podoby jemné drti a malou lžičkou ji opatrně vsypte do vykrojených prázdných plošek. Drť stejnoměrně rozhrňte do všech krajů výseče, pro jistotu ji navršte lehce nad úroveň těsta, a perníčky upečte.

Kromě tradiční bílkové polevy můžete perníčky i pozlatit, stačí použít prachové metalické lesky pro cukráře.
Kromě tradiční bílkové polevy můžete perníčky i pozlatit, stačí použít prachové metalické lesky pro cukráře.
Kromě tradiční bílkové polevy můžete perníčky i pozlatit, stačí použít prachové metalické lesky pro cukráře.

Zdobení perníčků zlatým prachem Jednoznačně nejnovějším trendem v dekorování perníčků jsou prachové metalické lesky. „Zkusila jsem je a výsledek mě mile překvapil. Na druhou stranu jsem ale také zjistila, že práce s nimi má jistá úskalí,“ ochotně se dělí o své zkušenosti perníkářka Zoja Mahdalová z Hevlína. Na zdobení perníčků, které tradičně dekoruje bílou polevou, použila lesklý zlatý odstín. Výsledný efekt je úžasný, ale zbývá ještě vychytat nějaké drobné technologické mouchy. Zoja sice zjistila, že povrch perníčků je možné za pomoci štětce metalickým leskem snadno barevně upravit, ale jemný prach většinou ulpí na celém jejich povrchu. Špatně se mu vymezují mantinely v podobě ostře ohraničených ploch. Problémy mohou nastat i v průběhu aplikace bílkové polevy na takto ozvláštněný perník. „Je-li hmota příliš hustá, potom se k vrstvě lesklého prachu zpravidla špatně chytá a na pečivu nedrží. A do řídké polevy se naopak spousta volného prášku doslova vpije, takže v důsledku toho ztratí zářivě sněhobílou barvu,“ prozrazuje perníkářka další zkušenosti. Za experiment to stojí, k tradiční bílé polevě se můžete vrátit vždycky.

Další tipy na tradiční i netradiční pečení a zdobení perníčků najdete v časopise Perníčky a medovníčky (Knihovnička RECEPTY).

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zlato z dortíků vámi projde, uklidňuje v Rozstřelu vítěz soutěže Peče celá země

19. března 2024

Rozstřel „Nekoukat se nalevo napravo a jít si svou vlastní cestou je nejlepší,“ řekl na úvod Rozstřelu s...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...