Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Peruánské pálivé papričky rocoto vyrostou i na balkoně. Plodí řadu let

aktualizováno 
Sympatická Pavlína si z pracovní stáže v zahraničí přivezla mimo jiné také peruánského manžela Eduarda, což výrazně ovlivnilo jejich společný jídelníček. A protože Eduardo pocházející z města Arequipa vyrostl na místních pálivých papričkách, které na našem trhu neseženete, dovezli si z Peru jejich semínka a pěstují si je sami.

V Eduardově rodném městě na jihu Peru jsou dužnaté papričky rocoto (Capsicum Pubescens) - ve tvaru malých soudečkovitých jablíček - doslova neodmyslitelnou součástí života. „Manžel mi neustále zdůrazňuje, jak jsou - samozřejmě v přiměřeném množství - zdravé pro žaludek,“ usmívá se Pavlína, když papričky ochutnáváme.

Peruánci tyto papričky opravdu považují za léčivé a organismu velmi prospěšné; údajně mají schopnost vnitřně léčit revmatismus, poruchy trávení, astma či hemoroidy, vhodné jsou i při cukrovce. Kromě toho obsahují vitamin C, riboflavin, fosfor, kalcium, karoten a další zdraví prospěšné látky.

Fotogalerie

Chuťově nejsou nijak extrémně pálivé, jejich pikantnost je ale v kombinaci s masitou dužninou velmi příjemná. Místní je nadrobno nasekané přidávají nejen do nejrůznějších omáček a zálivek, světově proslulé jsou plněné, tedy rocoto relleno. Pavlína jimi ochucuje i hrubozrnnou sůl, nebo je přidává do jednoduché salsy připravené z nadrobno nakrájené cibule, rajčat a pálivých papriček, které ochutí pepřem a solí a hojně zalije  olivovým olejem.

Latinský druhový název těchto papriček - Pubescens - znamená v překladu chlupatý a napovídá, čím se od ostatních tyto papričky liší: mají chlupaté stonky a listy. Spolehlivě je také poznáte podle tmavých semen, jiné papriky je mají světlá.

Právě z těch si svoje rostlinky Pavlína s Eduardem vypěstovali. „S předpěstováním jsme začali už v prosinci, semínka klíčila poměrně dlouho, zhruba měsíc. Rostlinky pak pomalinku rostly pěkně v teple v minipařníku za oknem, až jsme je na jaře přesadili do květináčků a zhruba v půlce května už mohly na balkon. Občas jsme je přihnojili a v létě pak přinesly první úrodu,“ ukazuje nám Pavlína fotografii dokumentující jejich loňskou úrodu. Ta letošní je tedy již druhá.

Recept na pikantní sůl

Očištěné čerstvé papričky zbavené jadřinců, rozmixujte a promíchejte s hrubozrnnou solí určenou do mlýnků. „Mokré kousky dužniny i slupek se přitom na zrnka soli krásně nabalí. Pak je rozprostřené na pekáči vyloženém pečicím papírem usuším v troubě a přesypu do sklenice, ze které průběžně plním ruční mlýnek na sůl na jídelním stole. Hlavně manžel s ní dochucuje o sto šest, takže je u nás prázdný každou chvíli,“ zní Pavlínin jednoduchý recept. Podobným způsobem by se jistě daly použít i jiné pálivé papričky.   

Chladnější počasí této otužilé paprice, která je zvyklá na drsné podmínky And, nijak zvlášť nevadí, mráz ale nepřežije. Proto jakmile přišly první mrazíky, rostliny papriček zazimovali. „Jednoduše jsme je přesunuli na chodbu bytového domu, kde přečkaly zimu. Na jaře - samozřejmě po „zmrzlých“ - jsme je zase vrátili na balkon. Právě nám tedy plodí druhou sezonu,“ má radost Pavlína.

Vzhledem k láskyplné péči, jakou dostávají, jim vytrvalé rostlinky mohou přinášet radost ještě dlouhé roky. Jako vývojář mobilních aplikací jim Eduardo neváhal pořídit doslova chůvu - o jejich papričky se totiž stará i koubachi, tedy senzor synchronizovaný s mobilním telefonem. „Zasílá mi updaty, co rostlina momentálně potřebuje. Jestli vodu, hnojení, jestli jí není moc teplo nebo zima,“ usmívá se Eduardo s mobilem v ruce. 

Možností je spousta, nejen Peru nabízí i další papričky

Kromě rocota pěstují Eduardo s Pavlínou na svém pražském balkoně také papričky ají amarillo a malé červené ají panca, které jsou v Peru také velmi populární a přidávají se do mnoha národních jídel.

„O ají amarillo například známý peruánský šéfkuchař Gastón Acurio prohlásil, že jsou pro něj v kuchyni jednou z nejdůležitějších ingrediencí. Nejsou tak pálivé, ale mají typickou výraznou  chuť,“ popisuje Pavlína papriku, která na první pohled nijak výjimečně nevypadá, ale zasvěcení evidentně vědí své.

Autor:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.