Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Peruánské pálivé papričky rocoto vyrostou i na balkoně. Plodí řadu let

aktualizováno 
Sympatická Pavlína si z pracovní stáže v zahraničí přivezla mimo jiné také peruánského manžela Eduarda, což výrazně ovlivnilo jejich společný jídelníček. A protože Eduardo pocházející z města Arequipa vyrostl na místních pálivých papričkách, které na našem trhu neseženete, dovezli si z Peru jejich semínka a pěstují si je sami.

V Eduardově rodném městě na jihu Peru jsou dužnaté papričky rocoto (Capsicum Pubescens) - ve tvaru malých soudečkovitých jablíček - doslova neodmyslitelnou součástí života. „Manžel mi neustále zdůrazňuje, jak jsou - samozřejmě v přiměřeném množství - zdravé pro žaludek,“ usmívá se Pavlína, když papričky ochutnáváme.

Peruánci tyto papričky opravdu považují za léčivé a organismu velmi prospěšné; údajně mají schopnost vnitřně léčit revmatismus, poruchy trávení, astma či hemoroidy, vhodné jsou i při cukrovce. Kromě toho obsahují vitamin C, riboflavin, fosfor, kalcium, karoten a další zdraví prospěšné látky.

Fotogalerie

Chuťově nejsou nijak extrémně pálivé, jejich pikantnost je ale v kombinaci s masitou dužninou velmi příjemná. Místní je nadrobno nasekané přidávají nejen do nejrůznějších omáček a zálivek, světově proslulé jsou plněné, tedy rocoto relleno. Pavlína jimi ochucuje i hrubozrnnou sůl, nebo je přidává do jednoduché salsy připravené z nadrobno nakrájené cibule, rajčat a pálivých papriček, které ochutí pepřem a solí a hojně zalije  olivovým olejem.

Latinský druhový název těchto papriček - Pubescens - znamená v překladu chlupatý a napovídá, čím se od ostatních tyto papričky liší: mají chlupaté stonky a listy. Spolehlivě je také poznáte podle tmavých semen, jiné papriky je mají světlá.

Právě z těch si svoje rostlinky Pavlína s Eduardem vypěstovali. „S předpěstováním jsme začali už v prosinci, semínka klíčila poměrně dlouho, zhruba měsíc. Rostlinky pak pomalinku rostly pěkně v teple v minipařníku za oknem, až jsme je na jaře přesadili do květináčků a zhruba v půlce května už mohly na balkon. Občas jsme je přihnojili a v létě pak přinesly první úrodu,“ ukazuje nám Pavlína fotografii dokumentující jejich loňskou úrodu. Ta letošní je tedy již druhá.

Recept na pikantní sůl

Očištěné čerstvé papričky zbavené jadřinců, rozmixujte a promíchejte s hrubozrnnou solí určenou do mlýnků. „Mokré kousky dužniny i slupek se přitom na zrnka soli krásně nabalí. Pak je rozprostřené na pekáči vyloženém pečicím papírem usuším v troubě a přesypu do sklenice, ze které průběžně plním ruční mlýnek na sůl na jídelním stole. Hlavně manžel s ní dochucuje o sto šest, takže je u nás prázdný každou chvíli,“ zní Pavlínin jednoduchý recept. Podobným způsobem by se jistě daly použít i jiné pálivé papričky.   

Chladnější počasí této otužilé paprice, která je zvyklá na drsné podmínky And, nijak zvlášť nevadí, mráz ale nepřežije. Proto jakmile přišly první mrazíky, rostliny papriček zazimovali. „Jednoduše jsme je přesunuli na chodbu bytového domu, kde přečkaly zimu. Na jaře - samozřejmě po „zmrzlých“ - jsme je zase vrátili na balkon. Právě nám tedy plodí druhou sezonu,“ má radost Pavlína.

Vzhledem k láskyplné péči, jakou dostávají, jim vytrvalé rostlinky mohou přinášet radost ještě dlouhé roky. Jako vývojář mobilních aplikací jim Eduardo neváhal pořídit doslova chůvu - o jejich papričky se totiž stará i koubachi, tedy senzor synchronizovaný s mobilním telefonem. „Zasílá mi updaty, co rostlina momentálně potřebuje. Jestli vodu, hnojení, jestli jí není moc teplo nebo zima,“ usmívá se Eduardo s mobilem v ruce. 

Možností je spousta, nejen Peru nabízí i další papričky

Kromě rocota pěstují Eduardo s Pavlínou na svém pražském balkoně také papričky ají amarillo a malé červené ají panca, které jsou v Peru také velmi populární a přidávají se do mnoha národních jídel.

„O ají amarillo například známý peruánský šéfkuchař Gastón Acurio prohlásil, že jsou pro něj v kuchyni jednou z nejdůležitějších ingrediencí. Nejsou tak pálivé, ale mají typickou výraznou  chuť,“ popisuje Pavlína papriku, která na první pohled nijak výjimečně nevypadá, ale zasvěcení evidentně vědí své.

Autor:




Nejčtenější

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.