Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pět kroků, jak si udělat steak doma a nemít z něj podrážku

aktualizováno 
Kvalitní maso, pepř a sůl, rychlé restování a pak pomalé grilování, nebo dokonce dopékání v troubě. Takové je tajemství přípravy dobrého steaku.

Do nezralého masa prst neotisknete ani náhodou... | foto: www.sefnagrilu.cz

Základem je znalý kuchař a kvalitní maso. Většina dobrých českých steakových restaurací používá maso z Jižní nebo Severní Ameriky. Nejčastěji je kupují z Argentiny a Uruguaye. U tamních plemen skotu je důležité, jak jsou zvířata živená, jejich bezstresová porážka (po převozu na jatka a před porážkou by měla být ještě ustájena), velmi záleží na dalším zpracování.

Maso, které se na lodích vozí do Česka, je speciálně vakuované. Probíhá to následovně: po 48 hodinách se maso zabalí do speciálních igelitů a vakuuje se. Zraje zhruba měsíc a má trvanlivost až čtyři měsíce.

1. Na mase se nevyplatí šetřit

Opravdoví znalci kupují maso z jihoamerických a severoamerických býčků. To seženete například v obchodním řetězci Makro.

Také je důležité zvolit to správné maso: svíčkovou, roštěnec, pupek, lopatku, malý ořech...

2. Maso se také musí správně ukrojit

Jak moc krvavý?

Raw
Steak má tenkou křupavou kůrku, uvnitř je syrový, avšak teplý. Jde lehce zmáčknout prstem.

Rare
Na povrchu je hnědý, uvnitř růžový, syrový a krvavý. Prstem lze zmáčknout jen prostředek masa.

Medium
Maso je uvnitř růžové, ale ne krvavé. Když zatlačíte prstem, lehce pruží.

Well done
Steak je celý propečený, má křupavou hnědou kůrku, při dotyku lehce pruží.

"Většina se krájí přes vlákno," říká Vlastimil Lacina Jiroš z restaurace Čestr v Praze, která se snad jako jediná specializuje na pokrmy z českého uleželého hovězího masa. Steak má mít šířku dvou tří palců. "Pak je dobré nechat maso hodinu "odstát", aby se zahřálo. Na pánvičku či gril by se nemělo dávat přímo z lednice. Dostane šok," dodává Lacina.

Pokud chcete, aby steaky měly stejný tvar, je dobré maso před krájením zabalit do folie a nechat v lednici. Znalci říkají, že kvalitní maso není třeba nakládat, ztratila by se tím jeho pravá chuť. Stačí, když se před grilováním posype pepřem. Solte až těsně předtím, než ho dáte na stůl.

3. Rozehřejte gril

Maso z každé strany zprudka minutu až minutu a půl opečte. Plamen můžete zmírnit, když jde steak sám odlepit z grilu. Dále maso pečte na nižší teplotě 15 až 20 minut.

V restauracích to dělají i tak, že ho pět minut pečou a pět minut nechají odpočinout, až poté v grilování pokračují. Pokud chcete dělat steak na pánvi, je nutné si pořídit kvalitní ocelovou nebo litinovou se silným dnem. Pánev s tenkým dnem rychle zchladne, maso se začne dusit a pouštět šťávu.

Dále je to stejné jako na grilu: maso se rychle z obou stran osmahne, a pak se na nižším plamenu pomalu dopéká. Je také možné maso rychle opéct na pánvi a poté je dodělat 15 minut v troubě vyhřáté na 65 stupňů.

Než se pustíte do jídla a maso rozkrojíte, počkejte ještě pět minut.

4. Jak je maso propečené

Čím je maso "gumovější", tím méně je propečené. Umět steak propéct "na přání", je součást umění, kterému se i zkušení kuchaři učí měsíce. Až budete dělat ten svůj první, zkoušejte jeho pružnost.

Maso propečené raw

Maso propečené raw

Maso propečené (shora) well done, medium, rare

Maso propečené (shora) well done, medium, rare

Jakmile pruží jako bláto, je to ještě moc brzy. Až začne být trochu trochu vůči stisku odolnější, mohlo by to být ono. Ale toto si každý musí vyzkoušet sám.

5. Co si dát jako přílohu

Záleží na vaší chuti. K masu je dobrá zelenina, jídlo odlehčí a člověk se po něm necítí přejedeně. Často se podávají i hranolky nebo chléb.

Autor:




Nejčtenější

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.