Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

  3:00
Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete předejít. Čtěte, co dělat, aby se zahradní party neproměnila v katastrofu.
(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

1. Popáleniny a opařeniny

„Popáleniny vzniklé v kuchyních a popáleniny horkými nápoji jsou typické pro celý rok. V létě však přibývá těch, které vzniknou v důsledku kontaktu s otevřeným ohněm,“ popisuje Jiřina Stanovská z Útvaru likvidace pojistných událostí z životního pojištění v České pojišťovně. Ano, můžou za to táboráky a grilovačky. Zranění často způsobí nepozornost, lenost nebo vliv alkoholu.

Pomůže dodržet několik jednoduchých zásad. Na grilování se vždy plně soustřeďte. Neberte do ruky nic, co by mohlo být horké: žádné jídlo, žádnou nádobu, podložku nebo rošt. Vždy si pomozte chňapkami nebo obracečkou. Do ohně nepřilévejte benzín ani líh. A nenoste volné oblečení, které při nevhodném pohybu vzplane raz dva.

Otevřený oheň, rozžhavený gril, horké uhlíky nebo vroucí olej jsou zásadním nebezpečím pro děti. Ty nejmenší by se ke grilu nebo k ohni neměly vůbec přibližovat, větší jedině po boku dospělého. Dejte pozor, aby nikde nic nepřečnívalo – stačí rukojeť nebo podložka, o které dítě zavadí, a už je oheň na střeše. V tomto případě spíš na zahradě.

Když už se někdo spálí nebo opaří, okamžitě postižené místo ponořte do ledové vody. V případě větších popálenin si rozhodně nezkoušejte hrát na doktora a rovnou volejte záchrannou službu. Špatně zvolená mast může situaci spíš zhoršit.

2. Řezné rány

Řezná poranění jsou při přípravě jídla úplně nejčastějším úrazem; nejde jen o drobné ranky, ale i o hluboká říznutí do tkáně a amputované prsty. I těm pomůže předejít klasická trojice: opatrnost, soustředění a střídmost v pití alkoholu. Maso nebo zeleninu na gril krájejte co nejostřejším nožem – tupá čepel spíš sjede tam, kam nemá.

Pokud se přece říznete, ránu hned vymyjte a přidržte na ní vlhký hadřík nebo vatový tamponek. To by mělo pomoci zmírnit nebo zastavit krvácení, pak můžete ranku zalepit náplastí. V případě větší rány nebo krvácení, které ne a ne přestat, je na místě volat sanitku.

3. Pády a zakopnutí

Dítě, které zakoplo o kabel. Pes, kterého maso na roštu zlákalo ke skoku. Převržený gril. Všechny tyhle katastrofické scénáře se na zahradních slavnostech bohužel skutečně odehrávají – včetně následků, které sahají od opařenin horkým tukem po hořící nábytek nebo oblečení. Ve filmu to může být legrační, v reálu jde o život.

Klíčem je zase prevence. Gril by měl být umístěný dál od rušných částí zahrady, na zemi kolem něj by se neměly válet kabely, hadice, pytle s uhlím ani kanystry.

Už vůbec by se v jeho dosahu neměly pohybovat děti, domácí mazlíčci ani opilci, kteří dobře neudrží rovnováhu.

Snažte se také pohlídat, aby země kolem grilu nebyla mokrá a kluzká.

4. Inhalace kouře

Kouř z grilu v nevětrané místnosti vám může poškodit zrak, přivodit respirační potíže a v nejhorších případech vás dokonce udusit. Proto nikdy negrilujte a nezapalujte oheň v žádném uzavřeném prostoru.

Přesunout gril kvůli dešti do garáže není dobrý nápad, barbecue na zastřešené terase také ne. Vždycky se ujistěte, že jste v prostoru, ve kterém proudí vzduch a kouř se nehromadí.

5. Křížová kontaminace

Bakterie ze syrového masa, vajec nebo i zeleniny na další potraviny, které pak rovnou jíme, „přeskočí“ docela jednoduše. Třeba z prkénka, nože nebo špatně umytých rukou. Kontaminované jídlo pak může způsobit salmonelózu, ale i další závažné střevní potíže.

Takhle ne. Na zeleninu a maso vždy používejte jiné prkénko, abyste se vyhnuli křížové kontaminaci.

Předejít nepříjemnostem a pobytu v nemocnici můžeme s pomocí správné hygieny. Informační centrum bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství doporučuje balit syrové maso do zvláštních mikrotenových sáčků nebo je uchovávat v obalu, odkud určitě nebude odkapávat šťáva – třeba ve skleněné nádobě s víkem. Po jakémkoli zacházení se syrovým masem, s vejci nebo s kořenovou zeleninou bychom si měli dobře umýt ruce.

Při vaření, tedy na zahradní grilovačce, je třeba používat dvě sady nožů, prkének i talířů nebo misek. Jednu pro syrové potraviny, druhou pro ty, které budeme jíst bez dalších úprav. Můžete si pomoci třeba různými barvami sad nebo dvěma oddělenými stoly, na kterých jídlo připravujete. Po používání všechno důkladně umyjte v horké vodě se saponátem. Opatrnost je na místě i při používání utěrek a ručníků.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025