"Nejdůležitější je doba louhování a teplota, záleží také na tom, jestli je to čaj černý, nebo zelený," říká Radim Gerlich, který se loni zúčastnil mezinárodního setkání šéfkuchařů na Šrí Lance věnovaného spojení čaje s pokrmy.
Jak vybrat kvalitní čajPři výběru čaje pamatujte na to, že hlavní je jeho složení, název vám nic neřekne. Z obalu byste se měli dozvědět minimálně to, zda si kupujete čaj černý, zelený nebo bílý. Lokalitu, odkud pochází a která ovlivňuje jeho chuť, ale z etikety většinou nezjistíte. S výběrem opravdu kvalitního čaje vám proto poradí spíš v dobré čajovně. Odborníci kladou velký důraz na to, na kterých čajových plantážích byl čaj vypěstován, v jakém období roku byl sklízen a s jakou šetrností byl zpracován. Je to jako s vínem. Musíte si vybírat podle zdravého rozumu, doporučení známých nebo na základě zkušenosti. Obecně platí, že ručně sbíraný čaj je kvalitnější. Záleží ale i na počasí a na tom, ze které plantáže čaj pochází. Vy si ho můžete koupit jak sypaný, tak porcovaný |
Záleží jen na vás, jestli si vyberete sypaný čaj nebo sáčky. "Dnes už neplatí, že v sáčcích je čaj méně kvalitní. Pokud jde o nádobí, nejvhodnější je porcelán a sklo, nejhorší jsou různé slitiny a materiál, který obsahuje měď. Do čaje se totiž mohou uvolňovat látky, které kazí jeho chuť," podotýká Radim Gerlich. Ze stejného důvodu nejsou vhodné ani kovové nádobky na sypaný čaj.
Použít ale můžete teaterii (na snímku), nevadí ani nerezové nádobí. Zrovna tak si můžete dát čaj do termohrnku nebo termosky, ale přelijte ho tam až hotový. Konvici nebo šálek je také potřeba nahřát, aby se správná teplota při louhování udržela dostatečně dlouho.
Jak připravit dobrý čaj krok za krokem
1/ Na jeden šálek (2 až 2,5 dcl) dejte 2 až 2,5 gramu čaje, to je jedna vrchovatá čajová lžička. Stejné množství obsahuje jeden sáček čaje. "To, jestli má tvar čtyřhranný, kulatý nebo do pyramidy nemá přes tvrzení výrobců vůbec žádný význam," říká Radim Gerlich. Pokud jde o materiál, lepší jsou sáčky z hedvábí, podle šéfkuchaře jsou čistší, jemnější a na rozdíl od papíru do čaje nic nevylučují.
Co můžete dělat špatně: Čaj připravujete ve studené konvici, voda tak rychle zchladne a chuť čaje nemá šanci se správně rozvinout.
2/ Vodou zahřátou na sto stupňů Celsia zalévejte jen černý čaj, pro zelené a bílé by měla mít osmdesát stupňů. "Když rychlovarná konvice vypne, počkejte asi minutu a pak teprve zelený čaj zalijte," radí šéfkuchař. Konvici s nápojem přiklopte, aby neunikalo teplo. Pokud používáte na sypaný čaj teaterii, která funguje na stejném principu jako french press na kávu a také tak vypadá (viz článek o přípravě kávy), nechte lístky volně plavat, stlačíte je až po vyluhování.
Co můžete dělat špatně: Znovu převařujete vodu, která už v konvici byla. Správně byste měli natočit vždy čerstvou. Je také nutné dodržovat přesnou teplotu vody pro jednotlivé typy čaje.
3/ Stejně důležitá je také doba louhování: černý čaj potřebuje 3 až 5 minut, zelený a bílý zhruba 3 minuty. "Po kratším výluhu nedosáhnete pravé chuti čaje. Pokud tam sáček nebo nádobku s lístky necháte moc dlouho, do čaje se začnou uvolňovat třísloviny a bude hořknout. Správná doba je uvedená na obalu čaje," vysvětluje Radim Gerlich. On sám nechává černý čaj louhovat celých pět minut. Po uplynutí poloviny doby čaj promíchejte a opět přiklopte. Po třech až pěti minutách - podle typu čaje - je hotovo.
Co můžete dělat špatně: Nedodržujete dobu louhování. Buď tam čaj necháte příliš krátce, nebo naopak moc dlouho. "Úplně nejhorší je, když se sáček nechá v konvici nebo hrnku po celou dobu, dokud člověk ten nápoj, čajem už bych to nenazýval, nevypije. Po pěti minutách už se přitom z čaje nic dobrého neuvolní," podotýká šéfkuchař.
4/ Zbývá už jen nalít do šálku. Když používáte porcovaný čaj, vyndejte sáček z konvice a můžete ho nalít do šálku. "Lidé někdy pytlík vymačkávají, ale to je zbytečné," podotýká Gerlich. Z teaterie si můžete nalévat čaj postupně, ze stlačených lístků se do nápoje žádné nežádoucí látky neuvolní. Ideální je, pokud je i šálek na čaj zahřátý, ale není to nezbytně nutné.
Pokud si čaj sladíte nebo ho chcete dochutit mlékem či citronem, počkejte, až bude hotový. "Jakmile dáme do čaje citron, už se nic nevyluhuje, citron celý proces zastaví. Počkat by měl i ten, kdo sladí medem, v tomto případě spíš kvůli medu, ve kterém příliš horká voda ničí zdraví prospěšné látky," upozorňuje Radim Gerlich. Čaj můžete popíjet i vychladlý, bude jen méně aromatický. Ohřívat se ale nemá.
Co můžete dělat špatně: Med, mléko nebo citron dáváte do čaje příliš brzo. Naopak lžičku, kterou byste měli nápoj jen krátce zamíchat, necháváte v hrnku dlouho.
5/ Samotný čistý čaj pije podle Radima Gerlicha málokdo, často se dochucuje právě mlékem. "Třeba v Indii pijí čaj jen s mlékem, v Anglii si zase někteří lijí čaj do mléka, je to ten jejich tradiční čaj o páté. Češi mají také své specifikum, čaj s rumem," popisuje šéfkuchař, který tuto specialitu představil právě při návštěvě Šrí Lanky. "Použil jsem ale bílý rum, který není tak aromatický jako náš tuzemák, a další ingredience. Docela se to setkalo s úspěchem," dodává.