Slovenského mistra u vody štve nepořádek a rybáři, kteří ryby nevrací - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovenského mistra u vody štve nepořádek a rybáři, kteří ryby nevrací

Peteru Horňákovi je teprve 29 let, a přesto se už stihl stát vicemistrem světa v přívlači v jednotlivcích a mistrem v družstvech. Tím se na letošním jarním 11. mistrovství na řece Jihlavě stal nejúspěšnějším slovenským závodníkem a předstihl i českou konkurenci.
Doposud můj největší úlovek - sumec 173 cm

Doposud můj největší úlovek - sumec 173 cm | foto: Archiv časopisu Kajman

Zajímalo nás, jak je možné, aby tak mladý závodník nabral tak rychle zkušenosti a závratnou rychlostí je proměnil ve sportovní úspěchy. Letos v

Petře, jak dlouho se vlastně věnuješ rybolovu a přívlači?Rybolovu se věnuji úplně od malička. Přivedl mě k němu můj děda, který mě brával s sebou na malý rybník, kde se mi povedlo ulovit první rybky. Postupně jsem vyzkoušel asi všechny rybářské techniky. Nejvíce mi však určitě učarovala přívlač. A posledních devět let se jí věnuji i závodně.

Jakou taktikou se ti povedlo titul vicemistra získat? Jaké nástrahy ti fungovaly?Věděl jsem, že pokud chci uspět, musím na to jít jinak než ostatní závodníci. Zaměřoval jsem se na malé ryby na těch nejméně atraktivních místech, kterým se ostatní závodníci vyhýbali. Tou nejlepší volbou na tyto pstruhy byla asi malá rotačka.

Po prvním dni jsi dokonce vyhrál svůj sektor. Mohl jsi druhý den udělat něco lépe a závod úplně vyhrát?První den byl úplně výjimečný. Vyšlo mi téměř všechno, na co jsem sáhl. Zopakovat tento výsledek i druhý den by už asi bylo příliš. A jestli jsem mohl udělat něco lépe? Těžko říct. Pár ryb se mi při zdolávání vyplo. Možná, že kdybych je zdolal, tak by to vyšlo a stal jsem se mistrem světa v jednotlivcích. Je však nemyslitelné, abych každou rybu, kterou zaseknu, dokázal i úspěšně navést do podběráku. S tím je třeba, zejména při lovu pstruhů, prostě počítat.

Dovedeš si užít běžnou rybářskou vycházku stejně jako závod? Někteří závodníci považují velké ryby s trochou nadsázky za svého "nepřítele". I při běžném rybolovu v podstatě pořád trénují a snaží se nalovit co nejvyšší součet centimetrů. Konkrétní trofejní kus je ani mimo závod moc nezajímá. Máš to podobně?Určitě to tak nemám. Při běžném rybolovu se v žádném případě nesnažím nalovit co nejvíce malých ryb. V tom nevidím žádný smysl. Chytám úplně opačně. Raději používám větší nástrahy na úkor množství záběrů. Šance ulovit větší rybu se tím pádem zvyšuje. Výjimky dělám jenom před důležitými závody, kdy věnuji pár hodin i tréninku na menších rybách, a to hlavně kvůli doladění nástrah.

Máš nějakou preferovanou vláčkařskou techniku, rybu nebo nástrahu?V posledních letech mě neskutečně zaujalo chytání sumců. Je to ryba, která se dokáže postarat o překrásné zážitky a mít sumce na prutu skutečně stojí za to. Kromě toho rád chytám i štiky a candáty. I tak jsou ovšem mojí srdeční záležitostí potočáci na různých podhorských řekách. Nejraději je chytám na měkké gumové nástrahy, ať už jsou to různé nymfy, červy nebo smáčky.

Štika 107 cm ulovená jemným proutkem při lovu okounů

Slováci skončili na mistrovství světa již počtvrté za sebou před českou reprezentací. Jsou v závodní přívlači skutečně lepší?Těžko říci, jestli jsou Slováci v závodní přívlači lepší. I v českém týmu jsou velmi kvalitní a šikovní rybáři. Hlavní rozdíl asi vidím v tom, že ve slovenském týmu se setkala úžasná parta a táhneme všichni za jeden provaz. Obrovský kus práce dělá podpůrný tým, který sleduje závodníky z ostatních zemí. Tyto informace bývají velmi cenné a často tvoří minimálně polovinu úspěchu.

Jaké máš očekávání od příštího mistrovství světa?Příští rok se mistrovství světa v přívlači koná v Bulharsku, kde se pravděpodobně budou lovit duháci. Tím pádem to bude úplně specifický závod a sám jsem zvědavý, jak to celé dopadne. Na Slovensku bude mistrovství v roce 2016. Zatím však není známé, na které řece se bude konat.

Co je nejdůležitější pro to být úspěšným závodníkem?V každém momentě v průběhu závodu je třeba si udržet chladnou hlavu, což nebývá lehké. Když se mi nedaří a ostatní závodníci naopak chytají rybu za rybou, určitě mi to na pohodě nepřidá. Vždy však musím chytat na nástrahy, kterým věřím. Soustředit se především sám na sebe a hlavně poslouchat svého asistenta (komunikace mezi asistentem a závodníkem je při přívlačovém závodě velmi důležitá, pozn. redakce).

Čím se živí medailista na mistrovství světa? Dá se vrcholovou přívlačí uživit?Netuším, jestli se dá přívlačí uživit. Zní to určitě pěkně, mít své hobby jako zaměstnání. Já momentálně pracuji jako konstruktér v strojírenské firmě, což s rybařením nemá vůbec nic společného.

Jaký je tvůj nejsilnější zážitek při rybolovu?Nejsilnější zážitky jsem měl určitě při všech mistrovstvích světa, kterých jsem se zúčastnil. Ať už to byl šampionát v Andoře, kde se nám vůbec nedařilo a skončili jsme až na 9. místě. Dále Chorvatsko, kde jsme poprvé v historii získali titul mistrů světa. Nadchl mě bronz v Itálii, stříbro v Polsku a samozřejmě letošní šampionát v Ivančicích. Každá taková událost je neuvěřitelným zážitkem, který bych přál zažít každému rybáři.

Pěkná hlavatka z řeky Hron

Na jaký svůj úlovek vzpomínáš nejraději? A která ryba, o kterou si přišel, tě naopak nejvíce mrzí?Nikdy nezapomenu na výpravu s mým bráchou a našimi přítelkyněmi, při které se mi na řece Hron podařilo ulovit 173 cm dlouhého sumce. Ani ve snu jsem si nedokázal představit, jakou sílu může taková ryba mít. Nohy se mi potom třásly ještě asi dvě  hodiny. Kromě toho si velmi cením i 107 cm dlouhé štiky z malého rybníka, kterou jsem zdolal na jemné náčiní při lovu okounů. Při běžném rybaření mě určitě nemrzí ryby, o které přijdu. Ryba musí mít šanci v boji vyhrát. Mrzí mě akorát ztracené ryby na těch závodech, kde se chytá málo ryb (tedy zdaleka ne všech, před závody se dnes hodně vysazuje). Ztráta takové ryby totiž uškodí nejenom mně, ale hlavně celém týmu.

Je něco, co tě u vody trápí a chtěl bys změnit?Toho, co bych chtěl změnit, je samozřejmě víc. V první řadě je to nepořádek, kterého je na březích našich vod opravdu mnoho. A také nemám rád rybáře, kteří si nedokáží představit, že by ulovenou rybu vrátili zpět do vody. Netvrdím, že si občas i já nějakou tu rybu od vody neodnesu, ale určitě se to dá dělat i v přiměřenějším množství, než jak to dělají moji kolegové.

Víc zajímavostí o rybaření najdete v aktuálním vydání rybářského časopisu Kajman.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025