Petržel zahradní | foto: shutterstock.com

Petržel zahradní (Petroselinum crispum)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Tato dvouletá nebo krátkodobá bylina má počátkem léta lesklou olistěnou lodyhu se žlutozelenými okolíky. Po dozrání semen se přestávají vytvářet další listy. Kořeny má tlusté vřetenovité, s vysokým obsahem vitaminu C.
gal
Stanoviště: Petržel vysazujeme na slunné místě nebo v polostínu ve výživné, vlhké, hluboko zpracované půdě.

Období květu: Kvete od června do září.

Použitelné části: Používají se listy, kořeny a semena.

Léčivé účinky:
Petržel, jako zdroj vitaminu C podporuje tvorbu krve, je močopudná a čistí krev.

Bylinková kuchyně: Syrové listy se přidávají do salátů či polévek, na chlebíčky, vaječné pokrmy, ryby a brambory. Přidávají se do omáček a majonéz.

. Nudle se zelenou omáčkou

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 20 minut


* 300 g těstovin
* 200 g fazolek
* 200 g petrželové natě
* 100 g bazalky
* 1 lžíce kaparů
* 2 stroužky česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 20 g parmazánu
* 20 g piniových ořechů

1. Těstoviny uvaříme podle návodu. V páře uvaříme fazolky. Petrželku a bazalku rozmixujeme společně s kapary a česnekem. Smícháme s olejem, citron. šťávou a dochutíme solí a pepřem.

2. V pánvi opražíme nasucho piniové oříšky. Těstoviny promícháme s fazolkami a se zelenou omáčkou. Podáváme s hoblinkami parmazánu, lístky bazalky a opraženými piniovými oříšky.