Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pícka na jablko vám provoní byt a ještě připraví sladkou pochoutku

aktualizováno 
Vypadá jako obyčejná aromalampa s pokličkou, pod kterou skryjete jablko s rumem a kořením. Jemná vůně se díky teplu z čajové svíčky rozšíří po celém pokoji a za půl hodiny si na upečené směsi ještě pochutnáte. Pec na jablko je tedy velmi praktický a příjemný kousek do domácnosti.

Nakrájená jablka nad svíčkou změknou a nasají vůni koření. | foto: Monika Trojanová, Hobby.cz

Železná nebo keramická "pec" se vejde na parapet nebo na stůl, stejně jako klasická aromalampa. K téhle ale nepotřebujete žádný olej, pokoj provoní jen kousek jablka.

Pícka na jablko vypadá v podstatě jako aromalampa, jen mistička na jablko je většinou hlubší než ta na olej
Pícka na jablko vypadá v podstatě jako aromalampa. Pouze místo mističky na olej má hlubší mističku na jablko

Pícka na jablko je v podstatě aromalampa s hlubší mističkou určenou pro jablko

"Pec na jablka se u nás rozšiřuje od počátku 20. století, pravděpodobně má český nebo německý původ," řekl Petr Štěpánek z firmy KERAT Keramika, která pece na jablka vyrábí.

Jak pec funguje

1. Jablko oloupejte, zbavte ho jádřince a nakrájejte na kousky. Větší pícky umožňují vložit jablko do mističky i celé; další postup je v podstatě stejný, jen příprava je delší.


2.
 Podlijte jablko trochou vody a přidejte ingredience podle chuti. Hodí se například oříšky, rozinky, skořice, hřebíček, badyán nebo perníkové koření. Směs můžete také osladit medem nebo třeba skořicovým cukrem. K alkoholické variantě přilijte ještě trochu rumu.

3. Pec přiklopte pokličkou a pečte nad čajovou svíčkou. Podle velikosti aromalampy trvá pečení třicet až šedesát minut. Jablíčka pak jsou dostatečně měkká a příjemně nasládlá. Do větších pecí se vejde více svíček, takže se nad nimi jablko upeče trochu dříve. Aroma se rychleji rozšíří, když odklopíte pokličku.

Kde pícku na jablka koupíte?

Pícky a pece na jablka se dají objevit v krámcích s dárky a keramikou, ale největší nabídka pravděpodoně visí na internetu, zkuste například www.fler.cz. Ceny se pohybují zhruba od 250 do 550 korun.   

Zkuste upéct jablko vcelku nebo mandarinku

Hotovou směs můžete sníst rovnou z pícky. Skvěle chutná i přimíchaná do ovesné či rýžové kaše. Kromě jablka se nabízejí i další varianty. "V pícce můžete péct cokoli, třeba ostružiny, maliny, borůvky s rumem a kořením," doporučují manželé Orlíkovi, kteří pece také vyrábějí.

Chutná kombinace vznikne i z hrušky a skořice nebo z upečené mandarinky. Nikdy však nezapomeňte přidat do pece vodu k odpařování během pečení. Pokud pečete dlouho, může pec bez vody i prasknout.

Ve větších pecích se dá upéct i celé jablko, neoloupané a nenakrájené. Případně mu můžete vykrojit jádřinec, do otvoru po něm přidat všechny suroviny k ochucení, podlít jablko vodou a pečené vydlabat lžičkou.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.