Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zvládneme v českých školách, co Jamie Oliver v britských?

aktualizováno 
Zmizí z našich škol nezdravé jídlo a tlusté děti? Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která přišla s konceptem zdravějšího stravování ve školních jídelnách, právě nabízí zapojení do pilotního projektu prvním deseti až patnácti školám.

Těstoviny s jakoukoliv omáčkou nebo dokonce se sladkým kečupem nedají dětem tolik, jako v kombinaci s čerstvou zeleninou. | foto: Profimedia.cz

Ve školních jídelnách se děti stravují v podstatě celé dětství a vytvářejí si tak návyky na celý život. Proto řadě rodičů přestává být jedno, že je vyhláška o školním stravování zastaralá a děti zbytečně „přejídá“ cukrem, masem a polotovary. Přitom zapomíná na zdravé a přitom relativně levné potraviny, jako jsou na bílkoviny bohaté luštěniny, syrové ovoce a zelenina. Slazené nápoje a sladkosti navíc děti dostávají nejen v jídelnách, ale i ze školních automatů.

Fotogalerie

Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola se snaží od listopadu 2013 prosazovat změny ve stravování našich dětí na půdě škol (více o této občanské iniciativě čtěte zde). Její členové upozorňují veřejnost, co je ve školkách a školních jídelnách z hlediska správné výživy špatně, tlačí na ministerstva k potřebné revizi vyhlášky, účastní se expertní skupiny na  ministerstvu školství a připravují vzdělávací programy pro školy.

„Čím větší podporu veřejnosti získáme, tím větší šanci máme na smysluplnou a rychlou změnu. Každý, kdo nám vyjádří veřejně podporu, bude o problematice jakkoliv informovat, upozorní na problém třeba právě ve své škole nebo městě, nám ve snažení pomůže,“ vysvětluje Margit Slimáková, jak se může kdokoliv pomoci prosadit, aby děti jedly zdravěji a lépe a společnost se nemusela potýkat se zdravotními následky dětské obezity.

Margit Slimáková je odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola (všechny její signatáře najdete zde) a specialistkou na zdravotní prevenci a výživu. Její princip, jak jíst zdravě a netloustnout - který platí jak pro děti, tak i dospělé -  najdete popsaný zde a v našem archivním videu:

Skutečně zdravá škola nabízí školním jídelnám pomocnou ruku

„Program Skutečně zdravá škola vychází ze zkušeností obdobného programu ve Velké Británii s názvem Food For Life Partnership proslaveného Jamie Oliverem. Od roku 2005 se do něj zapojilo více než 5 tisíc škol, které denně nabízejí na 600 tisíc obědů připravených dle přísných kritérií a učí tak děti kultuře zdravého stravování,“ vysvětluje Tom Václavík, odborný garant Skutečně zdravé školy. 

Přihlášky škol do pilotního projektu v ČR do konce ledna

Podle britského vzoru spouští iniciativa Skutečně zdravá škola právě nyní pilotní program pro školy a školky z celé ČR. Má zlepšit stávající školní stravování a výchovu dětí k odpovědnému přístupu k jídlu.

Školy a školky se mohou do programu přihlásit do konce ledna prostřednictvím formuláře zde. Do poloviny února budou vybrány pilotní školy a test poběží do konce školního roku.

Veškeré informace, know-how i materiály poskytuje Skutečně zdravá škola zdarma, školy nesou pouze náklady, které si samy vyčlení na aplikaci programu (např. příplatky pro učitele za funkci koordinátora programu, náklady na terénní výlety dětí apod.). Program je založen na tom, že kvalitní neznamená dražší a správné stravování dětí je ve školách možné i za současných finančních podmínek.

České děti už se zapojily do Jamieho projektu Revolution Food Day a učily se zdravě vařit (více zde).

Do komplexního programu Food For Life je dnes ve Velké Británii zapojeno na 20 procent všech základních škol a na 25 procent univerzit. „Program má v Británii takový úspěch, že jeho realizátoři byli nedávno vyzváni britským ministerstvem školství, aby do škol pomáhali zavést klíčové aspekty nových vládních standardů pro školní stravování (v angličtině je najdete zde),“ dodává odborná garantka Margit Slimáková.

Program Food For Life nyní také pomáhá bojovat s obezitou mezi dětmi a podporuje zdravý životní styl v pěti britských hrabstvích. „Program je dokonce nyní zaváděn i do dalších veřejných zařízení, jako jsou nemocnice, domovy důchodců a mateřské školy,“ uvádí Slimáková následováníhodný britský příklad. Pozitivní aspekty programu v oblasti společenské, ekologické a ekonomické vyzdvihl ve své zprávě také Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny Olivier De Schutter (kompletní zprávu v angličtině najdete zde).

Co to školám a školkám zapojeným do programu přinese?

Základem pilotního programu Skutečně zdravá škola jsou tři pilíře, které by vybraným školám měly přinést konkrétní pozitivní změny:

1) Zlepšení školního stravování ve školních jídelnách: projekt nabízí výpomoc s hledáním konkrétních zdrojů lokálních potravin, kurzy vaření z čerstvých potravin i analýzu vhodných a nevhodných potravin v konkrétní škole.

2) Zapojení tématu jídla do školního vzdělávacího plánu: dětské semináře o jídle a kurzy jeho přípravy, semináře o pěstování plodin a jejich významu pro tělo, terénní výlety a návštěvy farem v okolí škol, racionální využívání stávajících kapacit školních zahrad a kuchyní v konkrétních školách. 

3) Zapojení širšího okolí škol a školek do aktivit v oblasti zdravého stravování: zapojení rodičů, podpora ke zdravému stravování i mimo školu, informace o  související problematice apod.

„Zapojená škola si sama vybírá, které body programu jsou pro ni relevantní, respektive, kde například vnímá největší nedostatky a může se zaměřit pouze na ně. My se školami a jimi vybranými zástupci budeme úzce spolupracovat na zlepšení situace v oblastech, které oboustranně vyhodnotíme jako prioritní. Zakládáme si ale na tom, že program nelze aplikovat zhora, ale musí se v něm aktivně angažovat sama škola a jí vybraní zástupci - učitelé, hospodářka, kuchařky... My poskytujeme know-how, kurzy, podklady, každá škola je ale specifická a sama musí rozhodovat, jak co včlenit do své struktury a systému,“ vysvětluje fungování programu Bohuslav Sedláček, otec tří dětí a zakladatel občanské iniciativy Skutečně zdravá škola.

Do letošního pilotního ročníku bude vybráno 10 až 15 škol a školek po celé zemi a koordinátoři projektu budou ve vybraných institucích pomáhat do konce školního roku s aplikací programu a zároveň sledovat jeho výsledky. Po vyhodnocení výsledků bude program do upravený pro specifika českého školství a příští školní rok je v plánu masivnější zapojení škol, které budu mít o program zájem.

Autor:




Nejčtenější

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.