Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zvládneme v českých školách, co Jamie Oliver v britských?

aktualizováno 
Zmizí z našich škol nezdravé jídlo a tlusté děti? Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která přišla s konceptem zdravějšího stravování ve školních jídelnách, právě nabízí zapojení do pilotního projektu prvním deseti až patnácti školám.

Těstoviny s jakoukoliv omáčkou nebo dokonce se sladkým kečupem nedají dětem tolik, jako v kombinaci s čerstvou zeleninou. | foto: Profimedia.cz

Ve školních jídelnách se děti stravují v podstatě celé dětství a vytvářejí si tak návyky na celý život. Proto řadě rodičů přestává být jedno, že je vyhláška o školním stravování zastaralá a děti zbytečně „přejídá“ cukrem, masem a polotovary. Přitom zapomíná na zdravé a přitom relativně levné potraviny, jako jsou na bílkoviny bohaté luštěniny, syrové ovoce a zelenina. Slazené nápoje a sladkosti navíc děti dostávají nejen v jídelnách, ale i ze školních automatů.

Fotogalerie

Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola se snaží od listopadu 2013 prosazovat změny ve stravování našich dětí na půdě škol (více o této občanské iniciativě čtěte zde). Její členové upozorňují veřejnost, co je ve školkách a školních jídelnách z hlediska správné výživy špatně, tlačí na ministerstva k potřebné revizi vyhlášky, účastní se expertní skupiny na  ministerstvu školství a připravují vzdělávací programy pro školy.

„Čím větší podporu veřejnosti získáme, tím větší šanci máme na smysluplnou a rychlou změnu. Každý, kdo nám vyjádří veřejně podporu, bude o problematice jakkoliv informovat, upozorní na problém třeba právě ve své škole nebo městě, nám ve snažení pomůže,“ vysvětluje Margit Slimáková, jak se může kdokoliv pomoci prosadit, aby děti jedly zdravěji a lépe a společnost se nemusela potýkat se zdravotními následky dětské obezity.

Margit Slimáková je odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola (všechny její signatáře najdete zde) a specialistkou na zdravotní prevenci a výživu. Její princip, jak jíst zdravě a netloustnout - který platí jak pro děti, tak i dospělé -  najdete popsaný zde a v našem archivním videu:

Skutečně zdravá škola nabízí školním jídelnám pomocnou ruku

„Program Skutečně zdravá škola vychází ze zkušeností obdobného programu ve Velké Británii s názvem Food For Life Partnership proslaveného Jamie Oliverem. Od roku 2005 se do něj zapojilo více než 5 tisíc škol, které denně nabízejí na 600 tisíc obědů připravených dle přísných kritérií a učí tak děti kultuře zdravého stravování,“ vysvětluje Tom Václavík, odborný garant Skutečně zdravé školy. 

Přihlášky škol do pilotního projektu v ČR do konce ledna

Podle britského vzoru spouští iniciativa Skutečně zdravá škola právě nyní pilotní program pro školy a školky z celé ČR. Má zlepšit stávající školní stravování a výchovu dětí k odpovědnému přístupu k jídlu.

Školy a školky se mohou do programu přihlásit do konce ledna prostřednictvím formuláře zde. Do poloviny února budou vybrány pilotní školy a test poběží do konce školního roku.

Veškeré informace, know-how i materiály poskytuje Skutečně zdravá škola zdarma, školy nesou pouze náklady, které si samy vyčlení na aplikaci programu (např. příplatky pro učitele za funkci koordinátora programu, náklady na terénní výlety dětí apod.). Program je založen na tom, že kvalitní neznamená dražší a správné stravování dětí je ve školách možné i za současných finančních podmínek.

České děti už se zapojily do Jamieho projektu Revolution Food Day a učily se zdravě vařit (více zde).

Do komplexního programu Food For Life je dnes ve Velké Británii zapojeno na 20 procent všech základních škol a na 25 procent univerzit. „Program má v Británii takový úspěch, že jeho realizátoři byli nedávno vyzváni britským ministerstvem školství, aby do škol pomáhali zavést klíčové aspekty nových vládních standardů pro školní stravování (v angličtině je najdete zde),“ dodává odborná garantka Margit Slimáková.

Program Food For Life nyní také pomáhá bojovat s obezitou mezi dětmi a podporuje zdravý životní styl v pěti britských hrabstvích. „Program je dokonce nyní zaváděn i do dalších veřejných zařízení, jako jsou nemocnice, domovy důchodců a mateřské školy,“ uvádí Slimáková následováníhodný britský příklad. Pozitivní aspekty programu v oblasti společenské, ekologické a ekonomické vyzdvihl ve své zprávě také Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny Olivier De Schutter (kompletní zprávu v angličtině najdete zde).

Co to školám a školkám zapojeným do programu přinese?

Základem pilotního programu Skutečně zdravá škola jsou tři pilíře, které by vybraným školám měly přinést konkrétní pozitivní změny:

1) Zlepšení školního stravování ve školních jídelnách: projekt nabízí výpomoc s hledáním konkrétních zdrojů lokálních potravin, kurzy vaření z čerstvých potravin i analýzu vhodných a nevhodných potravin v konkrétní škole.

2) Zapojení tématu jídla do školního vzdělávacího plánu: dětské semináře o jídle a kurzy jeho přípravy, semináře o pěstování plodin a jejich významu pro tělo, terénní výlety a návštěvy farem v okolí škol, racionální využívání stávajících kapacit školních zahrad a kuchyní v konkrétních školách. 

3) Zapojení širšího okolí škol a školek do aktivit v oblasti zdravého stravování: zapojení rodičů, podpora ke zdravému stravování i mimo školu, informace o  související problematice apod.

„Zapojená škola si sama vybírá, které body programu jsou pro ni relevantní, respektive, kde například vnímá největší nedostatky a může se zaměřit pouze na ně. My se školami a jimi vybranými zástupci budeme úzce spolupracovat na zlepšení situace v oblastech, které oboustranně vyhodnotíme jako prioritní. Zakládáme si ale na tom, že program nelze aplikovat zhora, ale musí se v něm aktivně angažovat sama škola a jí vybraní zástupci - učitelé, hospodářka, kuchařky... My poskytujeme know-how, kurzy, podklady, každá škola je ale specifická a sama musí rozhodovat, jak co včlenit do své struktury a systému,“ vysvětluje fungování programu Bohuslav Sedláček, otec tří dětí a zakladatel občanské iniciativy Skutečně zdravá škola.

Do letošního pilotního ročníku bude vybráno 10 až 15 škol a školek po celé zemi a koordinátoři projektu budou ve vybraných institucích pomáhat do konce školního roku s aplikací programu a zároveň sledovat jeho výsledky. Po vyhodnocení výsledků bude program do upravený pro specifika českého školství a příští školní rok je v plánu masivnější zapojení škol, které budu mít o program zájem.

Autor:




Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Domácí malinový sirup
Domácí malinový sirup

Vyrobte si vlastní sirup bez éček a konzervantů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.