Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste pitahayu, vodnaté ovoce s minimem cukru. Růžový ideál pro ženy

aktualizováno 
Pitahaya patří k tomu ovoci, které sedí na pultech obchodů v ochranné pěnové síťce, aby se nepomačkalo a dostalo se na váš stůl v co nejlepší kondici. Exotický má nejen název, hodně zvláštně i vypadá a zdaleka ne každý už ho ochutnal.

Plod kaktusu původem ze Střední Ameriky je přitom lahodným ovocem, které chutí asi nejvíc připomíná kiwi. Je hodně vodnaté a obsahuje poměrně málo cukru, proto by si ho mohly oblíbit hlavně ženy.

Poznejte exotickou pitahayu

Jak by mělo vypadat, abyste koupili opravdu dobrý kousek? Plody pitahayi jsou buď růžové až červené, nebo žluté, s bílou dužninou protkanou černými zrníčky. U červených plodů se můžete setkat i s dužninou červenou. 

Barevný obal se špičatými šupinami by neměl být zaschlý či flekatý, stejně jako špičky zelených šupin, kterými je plod porostlý. Na omak je ovoce poměrně pevné, díky zhruba 2 milimetry silné slupce, i proto, že v obchodě bývá chlazené.

Servírování nemůže být jednodušší. V podstatě ho nakrájejte jako meloun: rozkrojte napůl a poté buď na plátky nebo na měsíčky. Dužninu pak jednoduše vykoušete a slupku vyhodíte.

Autor:




Nejčtenější

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Cestu si do Motýlího domu našli první návštěvníci.
VIDEO: V Praze otevřeli Motýlí dům. Vypadá jako kambodžská džungle

Interiér Motýlího domu napodobuje džungli v oblasti slavného kambodžského chrámu Angkor Vat a podobné jsou i podmínky, ve kterých tu motýli žijí: teplotu...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.