Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Playtvak rozjíždí vaření se sezonními surovinami. Ukáže, jak pracovat s řepou

aktualizováno 
AvantGarde patří mezi špičkové pražské restaurace. A šéfkuchař Petr Vlásek poradí, jak si upravit opomíjenou červenou řepu, abyste zlomili blok ze školní jídelny. Připraví proto červenou řepu s kroketami z kozího sýra.

Při podávání ozdobte salátovými lístky. | foto: Playtvak.cz

Na první pohled je tento recept složitý, ale dlouhý seznam ingrediencí (viz popis na Playtvakovi) se týká hlavně nálevu, ve kterém se řepa povaří.

Fotogalerie

V podstatě však jde jen o to, že očištěnou řepu nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky a z nich vykrájíme kolečka. Zbytek řepy nakrájíte nadrobno. Mezitím si necháme svařit nálev a rozdělíme ho do dvou rendlíků. V jednom povaříme kolečka a ve druhém zbytky řepy.

Než se uvaří řepa, připravíme si krokety z kozího sýra. V misce rozmačkáme sýr a dochutíme ho pepřem a solí. Rozmícháme a vytvarujeme kuličky. Obalíme je v mouce, vejci a panko strouhance (japonská strouhanka, která má hrubší strukturu a nepřijímá tolik oleje).

Mezitím už bude čas ukončit vaření jemně nasekaných zbytků řepy, slijeme vodu (tu si schováme), řepu přesypeme do vysoké nádoby a ponorným mixérem z ní uděláme hladké pyré.

Do rendlíku dáme vysokou vrstvu slunečnicového oleje a zapneme vařič. Ale abychom jen tak nepostávali, můžeme vodu z odkrojků řepy smíchat s olejem a vyšlehat ze směsi zálivku, do které vložíme uvařená kolečka řepy. Marinují se zhruba 20 minut, dokud marináda nevystydne.

Plynule přejdeme ke sporáku, kde už je rozpálený olej a můžeme proto začít smažit krokety. To jde skutečně rychle, jakmile dostanou barvu, vytáhneme je na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.

Posledním krokem je příprava majonézy, kdy do klasické majonézy opatrně vmícháme zredukovaný zbytek z marinády. Jde o to, aby majonéza neztratila konzistenci a nebyla příliš „vodová“. A to je všechno.

Podívejte se na video, jak hezky to lze naservírovat společně s křehkými salátovými listy. Přitom celé jídlo, ač na první pohled vypadá složitě, trvá jen chviličku a rozhodně není finančně náročné.

Autor:


Témata: Playtvak.cz, Vaření


Nejčtenější

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.