Playtvak rozjíždí vaření se sezonními surovinami. Ukáže, jak pracovat s řepou

AvantGarde patří mezi špičkové pražské restaurace. A šéfkuchař Petr Vlásek poradí, jak si upravit opomíjenou červenou řepu, abyste zlomili blok ze školní jídelny. Připraví proto červenou řepu s kroketami z kozího sýra.
Při podávání ozdobte salátovými lístky.

Při podávání ozdobte salátovými lístky. | foto: Playtvak.cz

Na první pohled je tento recept složitý, ale dlouhý seznam ingrediencí (viz popis na Playtvakovi) se týká hlavně nálevu, ve kterém se řepa povaří.

V podstatě však jde jen o to, že očištěnou řepu nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky a z nich vykrájíme kolečka. Zbytek řepy nakrájíte nadrobno. Mezitím si necháme svařit nálev a rozdělíme ho do dvou rendlíků. V jednom povaříme kolečka a ve druhém zbytky řepy.

Než se uvaří řepa, připravíme si krokety z kozího sýra. V misce rozmačkáme sýr a dochutíme ho pepřem a solí. Rozmícháme a vytvarujeme kuličky. Obalíme je v mouce, vejci a panko strouhance (japonská strouhanka, která má hrubší strukturu a nepřijímá tolik oleje).

Mezitím už bude čas ukončit vaření jemně nasekaných zbytků řepy, slijeme vodu (tu si schováme), řepu přesypeme do vysoké nádoby a ponorným mixérem z ní uděláme hladké pyré.

Do rendlíku dáme vysokou vrstvu slunečnicového oleje a zapneme vařič. Ale abychom jen tak nepostávali, můžeme vodu z odkrojků řepy smíchat s olejem a vyšlehat ze směsi zálivku, do které vložíme uvařená kolečka řepy. Marinují se zhruba 20 minut, dokud marináda nevystydne.

Plynule přejdeme ke sporáku, kde už je rozpálený olej a můžeme proto začít smažit krokety. To jde skutečně rychle, jakmile dostanou barvu, vytáhneme je na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.

Posledním krokem je příprava majonézy, kdy do klasické majonézy opatrně vmícháme zredukovaný zbytek z marinády. Jde o to, aby majonéza neztratila konzistenci a nebyla příliš „vodová“. A to je všechno.

Podívejte se na video, jak hezky to lze naservírovat společně s křehkými salátovými listy. Přitom celé jídlo, ač na první pohled vypadá složitě, trvá jen chviličku a rozhodně není finančně náročné.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...