Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Playtvak rozjíždí vaření se sezonními surovinami. Ukáže, jak pracovat s řepou

aktualizováno 
AvantGarde patří mezi špičkové pražské restaurace. A šéfkuchař Petr Vlásek poradí, jak si upravit opomíjenou červenou řepu, abyste zlomili blok ze školní jídelny. Připraví proto červenou řepu s kroketami z kozího sýra.

Při podávání ozdobte salátovými lístky. | foto: Playtvak.cz

Na první pohled je tento recept složitý, ale dlouhý seznam ingrediencí (viz popis na Playtvakovi) se týká hlavně nálevu, ve kterém se řepa povaří.

Fotogalerie

V podstatě však jde jen o to, že očištěnou řepu nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky a z nich vykrájíme kolečka. Zbytek řepy nakrájíte nadrobno. Mezitím si necháme svařit nálev a rozdělíme ho do dvou rendlíků. V jednom povaříme kolečka a ve druhém zbytky řepy.

Než se uvaří řepa, připravíme si krokety z kozího sýra. V misce rozmačkáme sýr a dochutíme ho pepřem a solí. Rozmícháme a vytvarujeme kuličky. Obalíme je v mouce, vejci a panko strouhance (japonská strouhanka, která má hrubší strukturu a nepřijímá tolik oleje).

Mezitím už bude čas ukončit vaření jemně nasekaných zbytků řepy, slijeme vodu (tu si schováme), řepu přesypeme do vysoké nádoby a ponorným mixérem z ní uděláme hladké pyré.

Do rendlíku dáme vysokou vrstvu slunečnicového oleje a zapneme vařič. Ale abychom jen tak nepostávali, můžeme vodu z odkrojků řepy smíchat s olejem a vyšlehat ze směsi zálivku, do které vložíme uvařená kolečka řepy. Marinují se zhruba 20 minut, dokud marináda nevystydne.

Plynule přejdeme ke sporáku, kde už je rozpálený olej a můžeme proto začít smažit krokety. To jde skutečně rychle, jakmile dostanou barvu, vytáhneme je na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.

Posledním krokem je příprava majonézy, kdy do klasické majonézy opatrně vmícháme zredukovaný zbytek z marinády. Jde o to, aby majonéza neztratila konzistenci a nebyla příliš „vodová“. A to je všechno.

Podívejte se na video, jak hezky to lze naservírovat společně s křehkými salátovými listy. Přitom celé jídlo, ač na první pohled vypadá složitě, trvá jen chviličku a rozhodně není finančně náročné.

Autor:


Témata: Playtvak.cz, Vaření


Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Další z rubriky

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.