Při podávání ozdobte salátovými lístky.

Při podávání ozdobte salátovými lístky. | foto: Playtvak.cz

Playtvak rozjíždí vaření se sezonními surovinami. Ukáže, jak pracovat s řepou

  • 3
AvantGarde patří mezi špičkové pražské restaurace. A šéfkuchař Petr Vlásek poradí, jak si upravit opomíjenou červenou řepu, abyste zlomili blok ze školní jídelny. Připraví proto červenou řepu s kroketami z kozího sýra.

Na první pohled je tento recept složitý, ale dlouhý seznam ingrediencí (viz popis na Playtvakovi) se týká hlavně nálevu, ve kterém se řepa povaří.

V podstatě však jde jen o to, že očištěnou řepu nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky a z nich vykrájíme kolečka. Zbytek řepy nakrájíte nadrobno. Mezitím si necháme svařit nálev a rozdělíme ho do dvou rendlíků. V jednom povaříme kolečka a ve druhém zbytky řepy.

Než se uvaří řepa, připravíme si krokety z kozího sýra. V misce rozmačkáme sýr a dochutíme ho pepřem a solí. Rozmícháme a vytvarujeme kuličky. Obalíme je v mouce, vejci a panko strouhance (japonská strouhanka, která má hrubší strukturu a nepřijímá tolik oleje).

Mezitím už bude čas ukončit vaření jemně nasekaných zbytků řepy, slijeme vodu (tu si schováme), řepu přesypeme do vysoké nádoby a ponorným mixérem z ní uděláme hladké pyré.

Do rendlíku dáme vysokou vrstvu slunečnicového oleje a zapneme vařič. Ale abychom jen tak nepostávali, můžeme vodu z odkrojků řepy smíchat s olejem a vyšlehat ze směsi zálivku, do které vložíme uvařená kolečka řepy. Marinují se zhruba 20 minut, dokud marináda nevystydne.

Plynule přejdeme ke sporáku, kde už je rozpálený olej a můžeme proto začít smažit krokety. To jde skutečně rychle, jakmile dostanou barvu, vytáhneme je na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.

Posledním krokem je příprava majonézy, kdy do klasické majonézy opatrně vmícháme zredukovaný zbytek z marinády. Jde o to, aby majonéza neztratila konzistenci a nebyla příliš „vodová“. A to je všechno.

Podívejte se na video, jak hezky to lze naservírovat společně s křehkými salátovými listy. Přitom celé jídlo, ač na první pohled vypadá složitě, trvá jen chviličku a rozhodně není finančně náročné.