Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co to znamená, když v restauraci nabízejí glazovanou zeleninu

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvanGarde má rád sezonní kuchyni. Ve svém pořadu na Playtvak.cz připravil kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou.

Kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou | foto: Playtvak

Kdy jindy by na trhu měl být takový výběr mrkve, jako teď na podzim. Pro barvu vybral šéfkuchař žlutou, klasickou oranžovou i méně známou fialovou variantu.

Nemá význam popisovat postup, jak na pánvi orestovat kuřecí prso. To ostatně uvidíte, když si pod článkem pustíte nový díl pořadu. Daleko zajímavější je, jak si poradí s mrkví. Z části z ní připraví mrkvové pyré. Nakrájí oranžovou mrkev na kostičky a vloží do hrnce na olej s máslem.

Fotogalerie

Mrkev se restuje proto, aby nejen změkla, ale i zesládla a dostala lepší chuť. Pomůže jí také špetkou cukru. Až je mrkev orestovaná, přidá jemnou šalotku a po chvíli restování zalije smetanou, v ní na mírném plameni vaří do měkka. Nakonec rozmixuje.

Pyré funguje jako jakási chuťová „spojka“ mezi kuřecím masem a glazovanou zeleninou. Ta se udělá tak, že kousky zeleniny uvaříte do měkka – žlutou a fialovou mrkev nakrájenou na kolečka či trojúhelníky nechá povařit osm minut. Až ke konci vaření na chvilku přidá překrájené cukrové lusky a fava fazole.

Pak je nutné zeleninu prudce zchladit v misce s ledovou vodou (nejlepší je přidat i kostky ledu). To proto, aby se zastavil proces vaření a zelenina zůstala na skus pěkně křupavá a zachovala si barvu.

Nakonec si do pánve vlije trochu vody, přidá máslo, sůl, cukr a pepř. Měla by vzniknou krémovitá směs. Než se máslo rozpustí, vyndá zeleninu ze studené vody a nechá osušit a přidá ji do pánve na chvíli prohřát.

Na celý díl se můžete podívat zde:

Autor:




Nejčtenější

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.