Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co to znamená, když v restauraci nabízejí glazovanou zeleninu

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvanGarde má rád sezonní kuchyni. Ve svém pořadu na Playtvak.cz připravil kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou.

Kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou | foto: Playtvak

Kdy jindy by na trhu měl být takový výběr mrkve, jako teď na podzim. Pro barvu vybral šéfkuchař žlutou, klasickou oranžovou i méně známou fialovou variantu.

Nemá význam popisovat postup, jak na pánvi orestovat kuřecí prso. To ostatně uvidíte, když si pod článkem pustíte nový díl pořadu. Daleko zajímavější je, jak si poradí s mrkví. Z části z ní připraví mrkvové pyré. Nakrájí oranžovou mrkev na kostičky a vloží do hrnce na olej s máslem.

Fotogalerie

Mrkev se restuje proto, aby nejen změkla, ale i zesládla a dostala lepší chuť. Pomůže jí také špetkou cukru. Až je mrkev orestovaná, přidá jemnou šalotku a po chvíli restování zalije smetanou, v ní na mírném plameni vaří do měkka. Nakonec rozmixuje.

Pyré funguje jako jakási chuťová „spojka“ mezi kuřecím masem a glazovanou zeleninou. Ta se udělá tak, že kousky zeleniny uvaříte do měkka – žlutou a fialovou mrkev nakrájenou na kolečka či trojúhelníky nechá povařit osm minut. Až ke konci vaření na chvilku přidá překrájené cukrové lusky a fava fazole.

Pak je nutné zeleninu prudce zchladit v misce s ledovou vodou (nejlepší je přidat i kostky ledu). To proto, aby se zastavil proces vaření a zelenina zůstala na skus pěkně křupavá a zachovala si barvu.

Nakonec si do pánve vlije trochu vody, přidá máslo, sůl, cukr a pepř. Měla by vzniknou krémovitá směs. Než se máslo rozpustí, vyndá zeleninu ze studené vody a nechá osušit a přidá ji do pánve na chvíli prohřát.

Na celý díl se můžete podívat zde:

Autor:




Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.