Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co to znamená, když v restauraci nabízejí glazovanou zeleninu

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvanGarde má rád sezonní kuchyni. Ve svém pořadu na Playtvak.cz připravil kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou.

Kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou | foto: Playtvak

Kdy jindy by na trhu měl být takový výběr mrkve, jako teď na podzim. Pro barvu vybral šéfkuchař žlutou, klasickou oranžovou i méně známou fialovou variantu.

Nemá význam popisovat postup, jak na pánvi orestovat kuřecí prso. To ostatně uvidíte, když si pod článkem pustíte nový díl pořadu. Daleko zajímavější je, jak si poradí s mrkví. Z části z ní připraví mrkvové pyré. Nakrájí oranžovou mrkev na kostičky a vloží do hrnce na olej s máslem.

Fotogalerie

Mrkev se restuje proto, aby nejen změkla, ale i zesládla a dostala lepší chuť. Pomůže jí také špetkou cukru. Až je mrkev orestovaná, přidá jemnou šalotku a po chvíli restování zalije smetanou, v ní na mírném plameni vaří do měkka. Nakonec rozmixuje.

Pyré funguje jako jakási chuťová „spojka“ mezi kuřecím masem a glazovanou zeleninou. Ta se udělá tak, že kousky zeleniny uvaříte do měkka – žlutou a fialovou mrkev nakrájenou na kolečka či trojúhelníky nechá povařit osm minut. Až ke konci vaření na chvilku přidá překrájené cukrové lusky a fava fazole.

Pak je nutné zeleninu prudce zchladit v misce s ledovou vodou (nejlepší je přidat i kostky ledu). To proto, aby se zastavil proces vaření a zelenina zůstala na skus pěkně křupavá a zachovala si barvu.

Nakonec si do pánve vlije trochu vody, přidá máslo, sůl, cukr a pepř. Měla by vzniknou krémovitá směs. Než se máslo rozpustí, vyndá zeleninu ze studené vody a nechá osušit a přidá ji do pánve na chvíli prohřát.

Na celý díl se můžete podívat zde:

Autor:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Další z rubriky

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.