Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Krmítko pro veverky uděláte za pět minut. Pozorovat je je velká legrace

aktualizováno 
Veverky si v tomto období shromažďují zásoby na zimu. Hodinový manžel Jirka Houf ukáže ten nejjednodušší postup, jak postavit krmítko, které veverkám pomůže překonat obtížné roční období. Odměnou vám bude netušená zábava.

Veverka si pro kořist vleze dovnitř. Když vyleze, nedostanou se na jídlo jiní hladovci, například ptáci. | foto: Playtvak.cz

Pro stavbu můžete využít zbytků, které se válejí prakticky v každé dílně. Případně je můžete vybrat z levných odřezků v hobbymarketu. Na materiálu sice nezáleží, ale ideální je OSB deska, která je poměrně trvanlivá a dobře odolává vlivům počasí.

Fotogalerie

Nejtěžší bude sehnat kousek plexiskla. Metr čtvereční v tloušťce 3 mm se prodává kolem 600 korun, ale v kutilských potřebách seženete i menší kousky. Budete potřebovat i jeden pant. Až se půjdete zeptat do železářství, chtějte obyčejný kloubový závěs.

Jak má taková budka vypadat, vidíte na titulní fotografii. Jde o to, abyste ji mohli zavěsit na strom a aby veverka měla kam si stoupnout. Součástí krmítka by měl být i poklop z lehkého pexiskla. Veverka je natolik chytrá, že ji napadne dostat se ke krmení vyklopením střechy.

Až si vezme svou dávku, vyskočí ven a střecha se za ní zaklapne. To zabezpečí, že jí na mls nebudou chodit další živočichové, třeba ptáci. Není třeba pracovat podle nějakého pokročilého plánku. Naměřte si jednotlivé díly jen tak, aby dobře sedly dohromady a aby plastová stříška pěkně překryla horní část, aby do žrádla nenapršelo.

„Je legrační pozorovat, jak se veverky perou o oříšky ve vašem krmítku,“ přidává poznatky z praxe Houf. A zároveň připomíná, že do krmítka nepatří solené oříšky, mandle, paraořechy nebo pečivo.

Autor:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

První modely motorových nebyly příliš praktické ani efektivní.
Moderní pilové řetězy „vynalezla“ nenápadná larva. Kouše dřevo stejně

Moderní pilový řetěz vynalezl všeuměl Joe Cox, který systém řezání odkoukal od larev tesaříka. Po hodinách pozorování zjistil, že se umějí prokousávat dřevem...  celý článek

Barvy nejsou nesmrtelné. Jednou za čas je třeba je obnovit.
Při natírání nepodceňte základ, vrchní nátěr naneste ve dvou vrstvách

Při natírání se nevyplácí podcenit základní vrstvu. Zatímco napuštění povrchu dřeva zajistí ochranu proti plísním, škůdcům a stejnoměrnou savost, u kovů je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.