Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Šedivé „noční veverky“ vykrmí a pak je vypustí na Petřín

  0:10
Představte si, že jste osiřelé mládě závislé na mateřském mléce a za pár týdnu do sebe musíte narvat zásoby na sedm měsíců. Protože na tak dlouho se s příchodem zimy uložíte ke spánku. Přesně tak to mají plši, považovaní za jakési „noční veverky“. O jejich 22 mláďat se starají v záchranné stanici v Jinonicích.

Nečekaná lavina mláďat ohroženého plcha velkého v srpnu vydatně zaměstnala ošetřovatele Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Postupně tu přijali 21 plších mláďat, ten dvaadvacátý přicestoval do Prahy až z Děčína.

Zachráněná mláďata plchů

„Od roku 2012, co v Jinonicích fungujeme, jsme se zatím starali všehovšudy o tři mláďata. A teď nám tu nejprve přistála sedmerčata ze zničeného hnízda u Hladové zdi na Petříně, pak i další mláďata z okolí Prahy,“ konstatuje hlavní ošetřovatelka Zuzana Pokorná. Spolu s kolegy pak každé z těchto mláďat krmili náhražkou mateřského mléka každé tři hodiny ve dne v noci.

A náročná péče se vyplatila, všech 22 mláďat utěšeně přibývá na váze, což je pro tyto sedmispáče dvojnásob důležité. „Plši se ukládají na dlouhých sedm měsíců k zimnímu spánku - právě proto se jim opravdu říká sedmispáči - a zásoby si na tu dobu neukládají do žádné spižírny, jen do svého těla. Proto jsou to také tak velcí jedlíci,“ vysvětluje Zuzana Pokorná a ukazuje nám misky s krmením, bohatě naplněné ovocem, oříšky, žaludy.

Všechna mláďata brzy čeká vypuštění na Petřín

Petřín na Malé Straně je zatím jedinou ověřenou lokalitou výskytu chráněného plcha velkého v Praze: proto právě sem ochranáři vypiplaná mláďata vypustí zpět do přírody.

Plch se svým způsobem života a mrštností opravdu podobá veverce, nechybí mu ani dlouhý huňatý ocas, jímž udržuje rovnováhu při skocích ze stromu na strom, jen je aktivní pozdě večer nebo v noci. Šplh mláďata ve stanici neúnavně trénují na mřížkách klece.

Jednolitě šedý plch velký je jedním ze čtyř druhů plchů, kteří u nás žijí, a to tím největším. Kromě něj u nás žijí ještě rezavě okrový plšík lískový a velice vzácný plch zahradní a lesní. Ti mají také šedou srst jako plch velký, ale oba mají elegantní černé pásky přes oči, jen ve zbarvení ocasu se liší.

„Plši žijí v jakýchsi koloniích, proto je důležité mláďata vysadit tam, kde už plši žijí. Oněch sedm sourozenců tam navíc má svoji matku a je pravděpodobné, že se jako rodina opět shledají,“ popisuje ošetřovatelka s tím, že první z nich se vrátí na Petřín již tento víkend.

Aby si mláďata mohla na přirozené prostředí postupně zvykat, pracovníci záchranné stanice jim na vhodném stanovišti vyvěsí budku, kterou budou moci využívat jako úkryt, než si najdou vhodná hnízda. Budou je také zásobovat vydatnou potravou do krmítka, aby se stihla do zimy pěkně vykrmit.

Záchranná stanice hlavního města Prahy přijímá zraněné a jinak postižené volně žijící živočichy nalezené na území Prahy. Na dispečinku záchranné stanice lze 24 hodin denně nahlásit nález zraněného živočicha na číslo 773 772 771, současně je na něm infolinka pro veřejnost.

Bude se jim to hodit, až budou shánět potravu v korunách stromů. Plch se totiž opravdu musí otáčet, aby dohnal prospaný čas a přitom už se zase pomalu chystal na další zimu. Na jaře ho živí hlavně výhonky, mladé listy a případně i drobný hmyz. S příchodem podzimu to jsou různé bobule, ořechy, houby a hlavně žaludy a bukvice.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025