Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Šedivé „noční veverky“ vykrmí a pak je vypustí na Petřín

  0:10aktualizováno  0:10
Představte si, že jste osiřelé mládě závislé na mateřském mléce a za pár týdnu do sebe musíte narvat zásoby na sedm měsíců. Protože na tak dlouho se s příchodem zimy uložíte ke spánku. Přesně tak to mají plši, považovaní za jakési „noční veverky“. O jejich 22 mláďat se starají v záchranné stanici v Jinonicích.

Nečekaná lavina mláďat ohroženého plcha velkého v srpnu vydatně zaměstnala ošetřovatele Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Postupně tu přijali 21 plších mláďat, ten dvaadvacátý přicestoval do Prahy až z Děčína.

Zachráněná mláďata plchů

„Od roku 2012, co v Jinonicích fungujeme, jsme se zatím starali všehovšudy o tři mláďata. A teď nám tu nejprve přistála sedmerčata ze zničeného hnízda u Hladové zdi na Petříně, pak i další mláďata z okolí Prahy,“ konstatuje hlavní ošetřovatelka Zuzana Pokorná. Spolu s kolegy pak každé z těchto mláďat krmili náhražkou mateřského mléka každé tři hodiny ve dne v noci.

A náročná péče se vyplatila, všech 22 mláďat utěšeně přibývá na váze, což je pro tyto sedmispáče dvojnásob důležité. „Plši se ukládají na dlouhých sedm měsíců k zimnímu spánku - právě proto se jim opravdu říká sedmispáči - a zásoby si na tu dobu neukládají do žádné spižírny, jen do svého těla. Proto jsou to také tak velcí jedlíci,“ vysvětluje Zuzana Pokorná a ukazuje nám misky s krmením, bohatě naplněné ovocem, oříšky, žaludy.

Všechna mláďata brzy čeká vypuštění na Petřín

Petřín na Malé Straně je zatím jedinou ověřenou lokalitou výskytu chráněného plcha velkého v Praze: proto právě sem ochranáři vypiplaná mláďata vypustí zpět do přírody.

Plch se svým způsobem života a mrštností opravdu podobá veverce, nechybí mu ani dlouhý huňatý ocas, jímž udržuje rovnováhu při skocích ze stromu na strom, jen je aktivní pozdě večer nebo v noci. Šplh mláďata ve stanici neúnavně trénují na mřížkách klece.

Jednolitě šedý plch velký je jedním ze čtyř druhů plchů, kteří u nás žijí, a to tím největším. Kromě něj u nás žijí ještě rezavě okrový plšík lískový a velice vzácný plch zahradní a lesní. Ti mají také šedou srst jako plch velký, ale oba mají elegantní černé pásky přes oči, jen ve zbarvení ocasu se liší.

„Plši žijí v jakýchsi koloniích, proto je důležité mláďata vysadit tam, kde už plši žijí. Oněch sedm sourozenců tam navíc má svoji matku a je pravděpodobné, že se jako rodina opět shledají,“ popisuje ošetřovatelka s tím, že první z nich se vrátí na Petřín již tento víkend.

Aby si mláďata mohla na přirozené prostředí postupně zvykat, pracovníci záchranné stanice jim na vhodném stanovišti vyvěsí budku, kterou budou moci využívat jako úkryt, než si najdou vhodná hnízda. Budou je také zásobovat vydatnou potravou do krmítka, aby se stihla do zimy pěkně vykrmit.

Záchranná stanice hlavního města Prahy přijímá zraněné a jinak postižené volně žijící živočichy nalezené na území Prahy. Na dispečinku záchranné stanice lze 24 hodin denně nahlásit nález zraněného živočicha na číslo 773 772 771, současně je na něm infolinka pro veřejnost.

Bude se jim to hodit, až budou shánět potravu v korunách stromů. Plch se totiž opravdu musí otáčet, aby dohnal prospaný čas a přitom už se zase pomalu chystal na další zimu. Na jaře ho živí hlavně výhonky, mladé listy a případně i drobný hmyz. S příchodem podzimu to jsou různé bobule, ořechy, houby a hlavně žaludy a bukvice.

Autor:
Článek se mi líbí




Nejčtenější

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.