Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Plněné smrže s pastou, lahodné jarní houby podle Pohlreicha

  0:03aktualizováno  0:03
Dejte si kvalitní těstoviny s trochou plněných jarních smržů a křehkým zeleným chřestem, lehce posypané strouhaným parmazánem, a musíte uznat, že jaro je úžasné. A stejně jako opravdu dobrá, lehká pasta se nepřejí. Možná i proto tohle jídlo šéfkuchař Zdeněk Pohlreich opravdu miluje.

Přinejmenším tak jako sebe, protože si ho vybral do dalšího dílu své kuchařské show Tak vaří šéf!. Rozhodl se totiž, že si udělá menu sám pro sebe, a sestavil ho ze svých nejoblíbenějších jídel.

Kromě zmíněné pasty si s láskou připraví mušle svatého Jakuba a naučí je diváky zpracovat od vyloupnutí po kuchyňskou úpravu, pak rybu svatého Petra, luxusní čokoládový moučník a tataráček z rajčat se sorbetem z červených paprik.

Jak na jarní smrže plněné kuřecí nádivkou

Smrž je typická jarní houba s křehkou dužinou, která se objevuje už od poloviny března zhruba do konce května a nemůžete ji zaměnit za žádný jedovatý druh.

Fotogalerie

V sezoně ji můžete koupit také pod označením kačenka, není nejlevnější, ale stojí za to ji ochutnat. Dokonce ji můžete pěstovat na zahradě, pokud jste schopni vytvořit jí vhodné podmínky, podhoubí lze překvapivě zakoupit i přes internet.

Před přípravou houby očistíte, spaříte, okrojíte okraje a naplníte je kuřecí nádivkou, jejíž přípravu šéf velmi jednoduše popisuje ve videu. Naplněné smrže rovnou vkládejte do masového vývaru a povařte. Jakmile vyplavou, je nádivka hotová a můžete je odstavit.

Na másle lehce orestujte povařený, zchlazený v ledu (aby si zachoval barvu) a pokrájený zelený chřest, pak přidejte povařené plněné kačenky, těstoviny uvařené na zkus, zlehka promíchejte, naservírujte na talíř, posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem a užijte si chuť jara.

Autor:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.