Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Plněné smrže s pastou, lahodné jarní houby podle Pohlreicha

  0:03aktualizováno  0:03
Dejte si kvalitní těstoviny s trochou plněných jarních smržů a křehkým zeleným chřestem, lehce posypané strouhaným parmazánem, a musíte uznat, že jaro je úžasné. A stejně jako opravdu dobrá, lehká pasta se nepřejí. Možná i proto tohle jídlo šéfkuchař Zdeněk Pohlreich opravdu miluje.

Přinejmenším tak jako sebe, protože si ho vybral do dalšího dílu své kuchařské show Tak vaří šéf!. Rozhodl se totiž, že si udělá menu sám pro sebe, a sestavil ho ze svých nejoblíbenějších jídel.

Kromě zmíněné pasty si s láskou připraví mušle svatého Jakuba a naučí je diváky zpracovat od vyloupnutí po kuchyňskou úpravu, pak rybu svatého Petra, luxusní čokoládový moučník a tataráček z rajčat se sorbetem z červených paprik.

Jak na jarní smrže plněné kuřecí nádivkou

Smrž je typická jarní houba s křehkou dužinou, která se objevuje už od poloviny března zhruba do konce května a nemůžete ji zaměnit za žádný jedovatý druh.

Fotogalerie

V sezoně ji můžete koupit také pod označením kačenka, není nejlevnější, ale stojí za to ji ochutnat. Dokonce ji můžete pěstovat na zahradě, pokud jste schopni vytvořit jí vhodné podmínky, podhoubí lze překvapivě zakoupit i přes internet.

Před přípravou houby očistíte, spaříte, okrojíte okraje a naplníte je kuřecí nádivkou, jejíž přípravu šéf velmi jednoduše popisuje ve videu. Naplněné smrže rovnou vkládejte do masového vývaru a povařte. Jakmile vyplavou, je nádivka hotová a můžete je odstavit.

Na másle lehce orestujte povařený, zchlazený v ledu (aby si zachoval barvu) a pokrájený zelený chřest, pak přidejte povařené plněné kačenky, těstoviny uvařené na zkus, zlehka promíchejte, naservírujte na talíř, posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem a užijte si chuť jara.

Autor:




Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.