Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pochutnejte si na dušeném předním hovězím a skvělém bezlepkovém dortu

Dušená loupaná plec na červeném víně je skutečná lahůdka, jejíž přípravu bez problémů zvládnete a bezlepkovou verzi tradičního čokoládového dortu bezpochyby také.

Hovězí loupaná plec je pěkný kousek předního hovězího, která Italům připomíná farářův klobouček. Dostane-li podle rady šéfkuchaře Emanuela Ridiho klasický italský základ z cibule, mrkve, řapíkatého celeru a několika druhů koření a dusí-li se alespoň dvě tři hodinky v severoitalském víně plném chuti, naprosto nemá chybu.

Na hovězí dušené na víně budete potřebovat:

Zhruba kilový kousek předního hovězího (tzv. kloboučku), láhev červeného vína Barolo, pojmenovaného po městečku v Piemonte, případně jiné těžší víno s plnou chutí, cibuli, řapíkatý celer, mrkev, půl neoloupané paličky česneku, bobkový list, čerstvé snítky rozmarýnu, hřebíček, kousek celé skořice, hladkou mouku, panenský olivový olej, celý pepř a sůl.

Krajní kousek předního hovězího, tak zvaný klobouček, vložte do misky.
Nakrájejte cibulku.
K masu do misky přidejte pokrájenou zeleninu.

Maso si den předem naložte do marinády. Vložte ho do větší mísy, mrkev, celer a cibuli pokrájejte na větší kusy a přidejte do mísy k masu. 

Přidejte čerstvý rozmarýn...
Přidejte veškeré bylinky a koření.
Nezapomeňte přidat půl paličky česneku a vše zalijte dobrým červeným vínem.

Přihoďte bobkový list, celou skořici, hřebíček, pár kuliček pepře, pár snítek rozmarýnu a půl paličky česneku a vše zalijte červeným vínem tak, aby byly maso i zelenina ponořené.

Maso i zelenina by měly být ve víně ponořené.
Po 12 hodinách maso vyjměte z marinády a pečlivě vysušte.
Osušené maso obalte v hladké mouce.

Druhý den, tedy minimálně po 12 hodinách, maso vyjměte z marinády a osušte ubrouskem. Pak ho obalte v hladké mouce.

Maso obalené v mouce ze všech stran orestujte, aby se zatáhlo.
Maso obalené v mouce ze všech stran orestujte, aby se zatáhlo.
K orestovanému masu přidejte přecezenou a odkapanou zeleninu.

Ze všech stran maso orestujte na olivovém oleji. Jakmile se zatáhne, osolte ho a přidejte přecezenou a okapanou zeleninu z marinády. Česnek a celou skořici odstraňte. Po chvíli přilijte víno z marinády a nechte vše na mírném plamínku pod pokličkou dusit alespoň dvě až tři 3 hodiny.

Měkoučké podušené hovězí maso pokrájejte na plátky.
Podušenou zeleninu propasírujte.
Propasírovanou zeleninu přidejte do šťávy, spojte a hotovou omáčku naservírujte k masu.

Měkoučké hovězí maso pokrájejte na plátky, omáčku propasírujte, na mírném ohni zredukujte a můžete podávat vaše "brasato al Barolo".

Jako moučník si upečte čokoládový dort bez mouky

Torta tenerina pochází z Ferrary a k poctě krále Viktora Emanuela III. ji ve 20. století poprvé připravil jeden tamní cukrář. Emanuele Ridi vyzkoušel bezlepkovou variantu tohoto výborného měkoučkého dortu.

Měkoučký čokoládový dort bez mouky, italsky torta tenerina

Potřebovat budete 100 g vychlazeného másla, 200 g hořké čokolády, 60 g kakaa, 150 g cukru, 3 lžíce mléka, 3 vejce, špetku soli a moučkový cukr.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte studené máslo z lednice a směs promíchejte. Žloutky vyšlehejte s cukrem a přidejte k nim rozpuštěnou čokoládu, 3 lžíce teplého mléka a kakao. Nakonec vmíchejte bílky vyšlehané se špetkou soli.

Těsto vlijte do máslem vymazané formy a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut na 180 stupňů. Při servírování zasypte dort moučkovým cukrem.

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...