Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Podzimní houbaření

aktualizováno 
Chystáte se do lesa na houby? Řekneme vám, jaké druhy můžete v podzimních měsících najít a udělat si z nich dobrou smaženici.

(ilustrační snímek) | foto: shutterstock.com

Typicky podzimní druh, který roste nehojně až vzácně  od srpna do listopadu je ucháč čepcovitý. Nejčastěji ho naleznete na tlejících pařezech a ležících kmenech smrků, jedlí a borovic. Je jedlý, ale vzácný.

sphChřapáč kadeřavý je také podzimní houba rostoucí od srpna do listopadu. Je vzácnější a dává přednost vápnitým půdám v listnatých lesích. Vyskytuje se jednotlivě,ale najdete ji častěji v menších skupinkách. I když patří k jedlým druhům, pro svou vzácnost by se neměl sbírat.

Hadovka smrdutá
Tato břichatkovitá houba vyrůstá z vajíčka, které je ještě jedlé. Brzy se však promění v odpudivě bílou tyčku, která má slizkou zelenou špičku. Její nezaměnitelná "vůně" houbaře odhání z místa výskytu. Roste ve skupinách a zápach je velmi intenzivní.

Klouzek zrnitý patří do bohaté skupiny klouzků, které se liší jen drobnými, pro houbaře nepodstatnými znaky. Je žlutě zbarvený. Klobouk má až 10 cm v průměru a třeň je 7 cm vysoký. Roste hojně ve skupinách v borových lesích, nemá výrazný prsten ani plachetku. Je jedlý.

Zajímavosti

V lese v podzimním období najdete také spoustu kouzáků. Kdo bude mít štěstí najde i nějaký hříbek. Pozor, na hřibovišti naleznete třeba jen jeden kus a o pár set metrů dál další. Houby se dají najít, ale některé rostou daleko od sebe.

Bedla tmavohnědá
Podobá se bedle vysoké, ale dorůstá menší velikosti. Narozddíl od své větší příbuzné povrch jejího třeně při poranění červená. To nic nemění na její poživatelnosti. Běžný houbař záměnu často ani nepostřehne nebo si tuto lupenatou houbu plete s bedlou červenající, která však červená na řezu.

Stroček trubkovitý je nelupenatá houba. Vypadá sama sphdost odpudivě, přesto je jedlá a výtečná. Nálevkovité plodnice mohou dorůstat až 200 mm výšky. Stroček je šedě až černě zbarvený. Roste hojně ve skupinách v listnatých a smíšených lesích. Je nezaměnitelně strašidelný a děsí kuchařky, protože polévku barví do černa.

Autoři:




Nejčtenější

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Houby se dají rozpoznat i podle širokého spektra vůní. Když houbař váhá,...
Mýty a pravda o houbách: rostou za úplňku a slimák žere jen jedlé

Opravdu houby rostou nejlépe při úplňku, a když se na houbu podíváte, přestane růst? Pojďme si ujasnit, která tradovaná houbařská tajemství jsou pouhými...  celý článek

Bělolanýž obecný v terénu
Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy,...  celý článek

A pak že nerostou. V Mladějovicích u Jičína nosí z lesa takovéhle hřiby.
Deště zvedají šance houbařů na úspěch. Hřiby teď rostou třeba u Jičína

Z Vysočiny, podhůří hor či z jihozápadních Čech hlásí lidé podle České mykologické společnosti nejvíc houbařských úlovků. Stejně ale vždy záleží na konkrétním...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.