Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Podzimní výlovy jsou od října v plném proudu. Stáhněte si jejich přehled

  6:25aktualizováno  6:25
Tradiční rybářské výlovy nejsou jen příležitostí, kam vzít malé děti, aby uviděly živou rybu. Na mnoha z nich se budou ryby prodávat, porcovat, udit i grilovat.

Tradiční podzimní výlovy | foto: www.rybadomaci.cz

Česko je rybníky doslova prošpikované, proto není výlet na výlov cestou přes půl republiky. Je tak ideálním tipem na rodinný výlet.

Podzimní výlovy korunují celoroční, spíše však několikaletou práci rybníkářů. Jsou symbolem dávného řemesla, tradicí zachovávanou i v dobách nových produkčních technologií, odrážejí poctivost rybníkářské práce i úctu k přírodě.

"Na rozdíl třeba od Německa se u nás ryby chovají tradičním způsobem, dokrmuje se jen minimálně," říká Ladislav Vacek z Rybářství Chlumec nad Cidlinou. "Proto si našich kaprů v cizině tak cení. Nepoužívají pro ně označení bio, ale výrazu organicky krmené," vysvětluje.

Stáhněte si přehled podzimních výlovů ve formátu PDF

Laická veřejnost zná problematiku rybníkářství jen prostřednictvím výlovů. "I proto se my chovatelé snažíme obnovit tradice slavnostních výlovů na vybraných rybnících i se všemi starými zvyky. A ty jsou různé v každé oblasti. To může být pro lidi hodně zajímavé," dodává Vacek a vysvětluje tak jeden z cílů kampaně Ryba domácí, která je zaměřená na propagaci domácí sladkovodní rybí produkce..

Kolik je u nás rybníků

Na území Česka se nachází více než 24 000 rybníků a vodních nádrží s celkovou plochou 52 000 hektarů, z toho 42 000 ha vodních ploch je využíváno k chovu ryb. Kromě převažujícího kapra, jehož podíl na celkovém objemu chovaných ryb loni činil 86 %, mají v Česku výraznější zastoupení ještě býložravé ryby (tolstolobik, amur bílý) s pětiprocentním podílem, ryby lososovité (hlavně pstruh duhový a siven americky) se 3,3 procenta a lín obecný s podílem 1,3 procenta.

Autor:


Témata: Rybaření


Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Další z rubriky

Krásných 13 kilo a 96 centimetrů ze svazového rybníka
Hledáte kvalitní montáž na kapry? Tahle se osvědčila i na velké ryby

Pokud často při zdolávání kapra rybu ztratíte, je pravděpodobně na vině nekvalitní montáž. Vyzkoušejte tuto jednoduchou, která letos přinesla autorovi přes 70...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

K větším candátům se tu přes kvanta menších dostanete velmi složitě.
Candátí horečka na Ebru vrcholí, zažijete tu kouzelné jaro

Candát je žádaným rybím druhem. Jeho stavy jsou na mnoha našich vodách velmi nízké. Existují však zahraniční vody, kde je candátů velké množství. Na Ebru lze...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.