Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Podzimní výlovy jsou od října v plném proudu. Stáhněte si jejich přehled

  6:25aktualizováno  6:25
Tradiční rybářské výlovy nejsou jen příležitostí, kam vzít malé děti, aby uviděly živou rybu. Na mnoha z nich se budou ryby prodávat, porcovat, udit i grilovat.

Tradiční podzimní výlovy | foto: www.rybadomaci.cz

Česko je rybníky doslova prošpikované, proto není výlet na výlov cestou přes půl republiky. Je tak ideálním tipem na rodinný výlet.

Podzimní výlovy korunují celoroční, spíše však několikaletou práci rybníkářů. Jsou symbolem dávného řemesla, tradicí zachovávanou i v dobách nových produkčních technologií, odrážejí poctivost rybníkářské práce i úctu k přírodě.

"Na rozdíl třeba od Německa se u nás ryby chovají tradičním způsobem, dokrmuje se jen minimálně," říká Ladislav Vacek z Rybářství Chlumec nad Cidlinou. "Proto si našich kaprů v cizině tak cení. Nepoužívají pro ně označení bio, ale výrazu organicky krmené," vysvětluje.

Stáhněte si přehled podzimních výlovů ve formátu PDF

Laická veřejnost zná problematiku rybníkářství jen prostřednictvím výlovů. "I proto se my chovatelé snažíme obnovit tradice slavnostních výlovů na vybraných rybnících i se všemi starými zvyky. A ty jsou různé v každé oblasti. To může být pro lidi hodně zajímavé," dodává Vacek a vysvětluje tak jeden z cílů kampaně Ryba domácí, která je zaměřená na propagaci domácí sladkovodní rybí produkce..

Kolik je u nás rybníků

Na území Česka se nachází více než 24 000 rybníků a vodních nádrží s celkovou plochou 52 000 hektarů, z toho 42 000 ha vodních ploch je využíváno k chovu ryb. Kromě převažujícího kapra, jehož podíl na celkovém objemu chovaných ryb loni činil 86 %, mají v Česku výraznější zastoupení ještě býložravé ryby (tolstolobik, amur bílý) s pětiprocentním podílem, ryby lososovité (hlavně pstruh duhový a siven americky) se 3,3 procenta a lín obecný s podílem 1,3 procenta.

Autor:


Témata: Rybaření


Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.