VIDEO: Oběd hotový za 10 minut. Srkání nudlí je povoleno

  • 16
Pohankové nudle soba chutnají překvapivě svěže. Navíc je připravíte kdykoliv a opravdu doslova za pár minut stejně jako Japonci. Stačí mít neustále ve spíži několik správných ingrediencí a svazek jarní cibulky.

Nudle soba jsou mezi Japonci velmi oblíbené, protože jsou nejen zdravé a chutné, ale hlavně rychlé na přípravu.

Ingredience potřebné pro přípravu japonských pohankových nudlí soba

Pokud si myslíte, že Japonci si připravují alespoň vývar čerstvý, Tomio Okamura vás vyvede z omylu: "Kdepak, Japonec by považoval čas strávený v kuchyni za ztracený. Takže takhle rychle a jednoduše, z ingrediencí, které můžete mít neustále ve spíži, se opravdu připravuje jídlo i v Japonsku. Tak mě to jako kluka učila moje japonská babička." Originální japonské ingredience už dnes není problém sehnat ani na českém trhu, a to jak v kamenných, tak v internetových obchodech.

Recept na přípravu japonských nudlí soba

Pro dvě osoby budete potřebovat 200 až 300 g pohankových nudlí soba, mořské řasy nori, koncentrovaný vývar tsuju a dále už jen ingredience, kterými ochutíte vývar: japonský křen wasabi, pražený sezam goma, pikantní koření scimi, což je směs sedmi druhů koření, a jarní cibulku.

Nudle vařte podle návodu, obvykle 5 až 6 minut.

Propláchněte je pod vodou, aby nebyly slizké.

Servírují se na talíř opatřený podložkou.

V hrnci přiveďte k varu větší množství vody, vložte nudle a vařte je dle návodu, zpravidla pět až šest minut, podle výrobce. Pozor, nudle při vaření hodně pění;  takže když začne voda kypět, buď lehce stáhněte vařič, nebo k nim přilijte trochu studené vody, aby nepřetekly.

Poté nudle sceďte a hned je důkladně propláchněte ve studené vodě. Vodu nechte odkapat v cedníku. Aby vám ale ani na talíři neudělal zbytek vody z nudlí loužičku, vkládá se před servírováním pod nudle speciální bambusová rohožka na nudle soba, která na talíři zůstává i během jídla.

Na naservírované nudle nastříhejte sušenou řasu nori.

Do vývaru přidejte pražený sezam goma.

Vývar dochuťte kořením scimi (ščimi).

Na odkapané naservírované nudle ještě navrch nastříhejte proužky sušené mořské řady nori a můžete se pustit do přípravy vývaru. Koncentrát vývaru tsuju (čti cuju) nařeďte studenou vodou v poměru 1:2 a nalijte do mističky. Rozmíchejte v něm pastu z křenu wasabi, v množství podle vlastní chuti, a přidejte pražený sezam goma kousek a nadrobno nakrájené jarní cibulky.

Kdo má rád ostřejší jídla, dokoření si vývar trochou pikantního koření scimi (čti ščimi), lze přidat i nastrouhaný zázvor. Dobře promíchejte a máte navařeno.

Přípustná je studená i teplá varianta

Uvedený způsob přípravy platí pro studenou variantu jídla, které lze naservírovat i tak, že uvařené studené nudle dáte do misky a přelijete je studeným vývarem tsuju naředěným vodou v poměru 1:5 a dochuceným jako výše.

Pokud chcete teplé jídlo, vložte do misky horké uvařené nudle a přelijte je horkým vývarem tsuju, naředěným opět v poměru 1:5 a dochuceným dle receptu. Ovšem kromě dochucení křenem wasabi, ten se u horké varianty nepoužívá.

Jak nudle soba konzumovat

Jak do sebe připravené nudle dostanete, to je samozřejmě na vás, Japonec se ale bez hůlek neobejde. Názorný návod, jak je používat, najdete v předchozím článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura.

Nudle se naberou hůlkami...
Nudle se naberou hůlkami a namočí do vývaru v mističce.
Nudle namočené ve vývaru donesete hůlkami k ústům a vsrknete do sebe.

Japonci nudle naberou hůlkami, namočí ve vývaru, donesou k ústům a požitkářsky vsrknou.

Japonci podle Okamury nudle soba zbožňují a navíc se nerozpakují hlasitě je srkat. "Prostě upřednostňují požitek z jídla před tím, jak to pro okolí vypadá," říká Okamura. Jak to vypadá i zní se můžete podívat a poslechnout si na úvodním videu. Jak velký je rozdíl v chuti v případě srkání a nesrkání, těžko říci. Každopádně i s vidličkou v ruce chutnají nudle soba báječně.