Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: V hospodě platí, kdo nevesluje, jde přes palubu, říká Pohlreich

Přirovnáním hospody k záchrannému člunu se snaží Zdeněk Pohlreich profesně vyhořelému majiteli restaurace Excalibur v Moravské Třebové vysvětlit, že buď začne svoji hospodu skutečně řídit, nebo skončí. "Kdo nevesluje, ten jde přes palubu," říká mu nekompromisně. Jak podnik šlape, to prostě záleží jen a jen na majiteli.

Restauraci Excalibur najdete v Moravské Třebové v jedné z uliček vedoucích k unikátnímu náměstí: zřejmě jako jediné v republice nemá žádnou hospodu.  

Excalibur, Moravská Třebová

Zdeňka Pohlreicha tu při letošním jarním natáčení přivítala hospoda stylizovaná do podoby středověké krčmy, kterou se prolínají prvky legendy o králi Artušovi a bájném meči. Nápad, který je podle šéfa mimo mísu a restauraci dávno omezuje v podnikání.

Realita mu neúprosně dává za pravdu: lidé do Excalibru po dvanácti letech přestali chodit, na "Dech mrtvé milenky", "Leklou rybu" či játra s borůvkami ze zdejšího jídelníčku už nemá nikdo chuť. Proč taky, když v jídelně přes ulici vaří za stejné peníze mnohem lépe. I šéf si tam pochutná, a to je co říct. 

Když jsem byl na vojně, tak jsme snad vařili lepší věci

"Vy se v hospodě neprošetříte k tomu, že se budete mít dobře, vy si ty peníze musíte vydělat!" zní šéfova zásadní rada. A to určitě nepůjde s kdysi sice dobrým šéfkuchařem, kterým ale cloumá nezvládnutá vášeň k alkoholu a obsah talířů ho evidentně netrápí. Majitel Josef Sís zoufale přešlapuje na místě a podnik má jasně namířeno ke krachu. I šéf se rozhodne tématickou restauraci zlikvidovat.

"Jakej byl středověk? Hnusnej, krvavej, na potkání vás někdo propíchl kudlou nebo vám znásilnil manželku. A dožil jste se průměrnýho věku okolo čtyřicítky... Co je na tom pěknýho? To je falešná romantika,"  zpochybňuje šéf celý koncept.

Šou jednoho muže: Zdeněk Pohlreich začíná s předváděním pro majitele a...
O středověku, v jehož duchu je zařízena restaurace Excalibur, si Zdeněk...
Zdeněk Pohlreich vysvětluje majiteli restaurace, že změnit se musí především...

Provozovatel sice na šéfa ještě zkusí obehranou poraženeckou písničku, že "jsme v Moravské Třebové, je krize, lidi tu nemají zaměstnání ani peníze", ale Pohlreich  mu důrazně vysvětlí, že jakákoliv změna je jen a jen na něm. Ani tu jeho měkkosrdcatost vůči lidem v kuchyni nakonec nikdo neocení, když podnik zavře. 

Změnit se musí každý sám, to za vás nikdo neudělá...

Aby vyhořelého nešťastníka trochu nakopnul, pozve mu šéf na zátěžový majitele restaurace U Zběhlíka, který se od natáčení Ano, šéfe! ve svém podniku nezastaví (více v článku s videem zde). Pořád mají plno, rozvoj restaurace a penzionu celou rodinu baví, rád se podělí i o nabyté zkušenosti.

Zato před provozovatelem Excalibru je dlouhá cesta. Hlavně se podle šéfa musí naučit myslet víc na sebe, svůj podnik a rodinu než na personál. "Až se z toho položíš, ty lidi tě utopí na lžíci vody…Ty se musíš změnit, nikdo jiný to za tebe neudělá," domlouvá mu Zdeněk Pohlreich, který dobře ví, jak to v oboru chodí.

A lidsky dodává a přiznává: "Nemám chuť říkat vám: Připravte lidi o práci. Já jen říkám: Braňte si svůj byznys! Taky mám za sebou chvíli, kdy jsem jel do práce a cestou jsem se třikrát pozvracel, protože jsem byl s nervama v kýblu."

Stávající šéfkuchař ztratil o cokoliv v kuchyni zájem, a na servírovaných...
Kuchař Jirka Šimeček svým chováním dává najevo, že je mu celkem jedno, co a jak...
Nový šéfkuchař je jako zjevení z jiného světa, i pro šéfa. Co to ale přinese...

A když už je v tom promlouvání do duše a nastiňování sociálních dopadů, vezme si stranou i kuchaře Jirku, který má problémy s pitím: "Jestli s tím něco neuděláš, tak se tady za rok můžeš válet po ulicích."

I Josef Sís se projeví jako frajer, když slíbí, že se kuchař může po léčení vrátit na svoje místo do jeho kuchyně. Upřímně také přiznává, že prozření, kterého se mu dostalo díky šéfovi, se jednoznačně stalo zásadním zlomem v jeho životě.     

Když se Zdeněk Pohlreich za čas do Excalibru vrátí na přepadovku, čeká ho prosvětlený interiér bez zbytečného balastu a ochutná galantinu a domácí polévku od nového šéfkuchaře. Jak ji ohodnotí a jak dopadne kuchař Jirka, se dozvíte v dalším premiérovém dílu Ano, šéfe! v pondělí 1. října ve 21:30 na Prima family.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...