Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: V hospodě platí, kdo nevesluje, jde přes palubu, říká Pohlreich

Přirovnáním hospody k záchrannému člunu se snaží Zdeněk Pohlreich profesně vyhořelému majiteli restaurace Excalibur v Moravské Třebové vysvětlit, že buď začne svoji hospodu skutečně řídit, nebo skončí. "Kdo nevesluje, ten jde přes palubu," říká mu nekompromisně. Jak podnik šlape, to prostě záleží jen a jen na majiteli.

Restauraci Excalibur najdete v Moravské Třebové v jedné z uliček vedoucích k unikátnímu náměstí: zřejmě jako jediné v republice nemá žádnou hospodu.  

Excalibur, Moravská Třebová

Zdeňka Pohlreicha tu při letošním jarním natáčení přivítala hospoda stylizovaná do podoby středověké krčmy, kterou se prolínají prvky legendy o králi Artušovi a bájném meči. Nápad, který je podle šéfa mimo mísu a restauraci dávno omezuje v podnikání.

Realita mu neúprosně dává za pravdu: lidé do Excalibru po dvanácti letech přestali chodit, na "Dech mrtvé milenky", "Leklou rybu" či játra s borůvkami ze zdejšího jídelníčku už nemá nikdo chuť. Proč taky, když v jídelně přes ulici vaří za stejné peníze mnohem lépe. I šéf si tam pochutná, a to je co říct. 

Když jsem byl na vojně, tak jsme snad vařili lepší věci

"Vy se v hospodě neprošetříte k tomu, že se budete mít dobře, vy si ty peníze musíte vydělat!" zní šéfova zásadní rada. A to určitě nepůjde s kdysi sice dobrým šéfkuchařem, kterým ale cloumá nezvládnutá vášeň k alkoholu a obsah talířů ho evidentně netrápí. Majitel Josef Sís zoufale přešlapuje na místě a podnik má jasně namířeno ke krachu. I šéf se rozhodne tématickou restauraci zlikvidovat.

"Jakej byl středověk? Hnusnej, krvavej, na potkání vás někdo propíchl kudlou nebo vám znásilnil manželku. A dožil jste se průměrnýho věku okolo čtyřicítky... Co je na tom pěknýho? To je falešná romantika,"  zpochybňuje šéf celý koncept.

Šou jednoho muže: Zdeněk Pohlreich začíná s předváděním pro majitele a...
O středověku, v jehož duchu je zařízena restaurace Excalibur, si Zdeněk...
Zdeněk Pohlreich vysvětluje majiteli restaurace, že změnit se musí především...

Provozovatel sice na šéfa ještě zkusí obehranou poraženeckou písničku, že "jsme v Moravské Třebové, je krize, lidi tu nemají zaměstnání ani peníze", ale Pohlreich  mu důrazně vysvětlí, že jakákoliv změna je jen a jen na něm. Ani tu jeho měkkosrdcatost vůči lidem v kuchyni nakonec nikdo neocení, když podnik zavře. 

Změnit se musí každý sám, to za vás nikdo neudělá...

Aby vyhořelého nešťastníka trochu nakopnul, pozve mu šéf na zátěžový majitele restaurace U Zběhlíka, který se od natáčení Ano, šéfe! ve svém podniku nezastaví (více v článku s videem zde). Pořád mají plno, rozvoj restaurace a penzionu celou rodinu baví, rád se podělí i o nabyté zkušenosti.

Zato před provozovatelem Excalibru je dlouhá cesta. Hlavně se podle šéfa musí naučit myslet víc na sebe, svůj podnik a rodinu než na personál. "Až se z toho položíš, ty lidi tě utopí na lžíci vody…Ty se musíš změnit, nikdo jiný to za tebe neudělá," domlouvá mu Zdeněk Pohlreich, který dobře ví, jak to v oboru chodí.

A lidsky dodává a přiznává: "Nemám chuť říkat vám: Připravte lidi o práci. Já jen říkám: Braňte si svůj byznys! Taky mám za sebou chvíli, kdy jsem jel do práce a cestou jsem se třikrát pozvracel, protože jsem byl s nervama v kýblu."

Stávající šéfkuchař ztratil o cokoliv v kuchyni zájem, a na servírovaných...
Kuchař Jirka Šimeček svým chováním dává najevo, že je mu celkem jedno, co a jak...
Nový šéfkuchař je jako zjevení z jiného světa, i pro šéfa. Co to ale přinese...

A když už je v tom promlouvání do duše a nastiňování sociálních dopadů, vezme si stranou i kuchaře Jirku, který má problémy s pitím: "Jestli s tím něco neuděláš, tak se tady za rok můžeš válet po ulicích."

I Josef Sís se projeví jako frajer, když slíbí, že se kuchař může po léčení vrátit na svoje místo do jeho kuchyně. Upřímně také přiznává, že prozření, kterého se mu dostalo díky šéfovi, se jednoznačně stalo zásadním zlomem v jeho životě.     

Když se Zdeněk Pohlreich za čas do Excalibru vrátí na přepadovku, čeká ho prosvětlený interiér bez zbytečného balastu a ochutná galantinu a domácí polévku od nového šéfkuchaře. Jak ji ohodnotí a jak dopadne kuchař Jirka, se dozvíte v dalším premiérovém dílu Ano, šéfe! v pondělí 1. října ve 21:30 na Prima family.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025