Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: V hospodě platí, kdo nevesluje, jde přes palubu, říká Pohlreich

aktualizováno 
Přirovnáním hospody k záchrannému člunu se snaží Zdeněk Pohlreich profesně vyhořelému majiteli restaurace Excalibur v Moravské Třebové vysvětlit, že buď začne svoji hospodu skutečně řídit, nebo skončí. "Kdo nevesluje, ten jde přes palubu," říká mu nekompromisně. Jak podnik šlape, to prostě záleží jen a jen na majiteli.

Restauraci Excalibur najdete v Moravské Třebové v jedné z uliček vedoucích k unikátnímu náměstí: zřejmě jako jediné v republice nemá žádnou hospodu.  

Excalibur, Moravská Třebová

Zdeňka Pohlreicha tu při letošním jarním natáčení přivítala hospoda stylizovaná do podoby středověké krčmy, kterou se prolínají prvky legendy o králi Artušovi a bájném meči. Nápad, který je podle šéfa mimo mísu a restauraci dávno omezuje v podnikání.

Realita mu neúprosně dává za pravdu: lidé do Excalibru po dvanácti letech přestali chodit, na "Dech mrtvé milenky", "Leklou rybu" či játra s borůvkami ze zdejšího jídelníčku už nemá nikdo chuť. Proč taky, když v jídelně přes ulici vaří za stejné peníze mnohem lépe. I šéf si tam pochutná, a to je co říct. 

Když jsem byl na vojně, tak jsme snad vařili lepší věci

"Vy se v hospodě neprošetříte k tomu, že se budete mít dobře, vy si ty peníze musíte vydělat!" zní šéfova zásadní rada. A to určitě nepůjde s kdysi sice dobrým šéfkuchařem, kterým ale cloumá nezvládnutá vášeň k alkoholu a obsah talířů ho evidentně netrápí. Majitel Josef Sís zoufale přešlapuje na místě a podnik má jasně namířeno ke krachu. I šéf se rozhodne tématickou restauraci zlikvidovat.

"Jakej byl středověk? Hnusnej, krvavej, na potkání vás někdo propíchl kudlou nebo vám znásilnil manželku. A dožil jste se průměrnýho věku okolo čtyřicítky... Co je na tom pěknýho? To je falešná romantika,"  zpochybňuje šéf celý koncept.

Šou jednoho muže: Zdeněk Pohlreich začíná s předváděním pro majitele a...
O středověku, v jehož duchu je zařízena restaurace Excalibur, si Zdeněk...
Zdeněk Pohlreich vysvětluje majiteli restaurace, že změnit se musí především...

Provozovatel sice na šéfa ještě zkusí obehranou poraženeckou písničku, že "jsme v Moravské Třebové, je krize, lidi tu nemají zaměstnání ani peníze", ale Pohlreich  mu důrazně vysvětlí, že jakákoliv změna je jen a jen na něm. Ani tu jeho měkkosrdcatost vůči lidem v kuchyni nakonec nikdo neocení, když podnik zavře. 

Změnit se musí každý sám, to za vás nikdo neudělá...

Aby vyhořelého nešťastníka trochu nakopnul, pozve mu šéf na zátěžový majitele restaurace U Zběhlíka, který se od natáčení Ano, šéfe! ve svém podniku nezastaví (více v článku s videem zde). Pořád mají plno, rozvoj restaurace a penzionu celou rodinu baví, rád se podělí i o nabyté zkušenosti.

Zato před provozovatelem Excalibru je dlouhá cesta. Hlavně se podle šéfa musí naučit myslet víc na sebe, svůj podnik a rodinu než na personál. "Až se z toho položíš, ty lidi tě utopí na lžíci vody…Ty se musíš změnit, nikdo jiný to za tebe neudělá," domlouvá mu Zdeněk Pohlreich, který dobře ví, jak to v oboru chodí.

A lidsky dodává a přiznává: "Nemám chuť říkat vám: Připravte lidi o práci. Já jen říkám: Braňte si svůj byznys! Taky mám za sebou chvíli, kdy jsem jel do práce a cestou jsem se třikrát pozvracel, protože jsem byl s nervama v kýblu."

Stávající šéfkuchař ztratil o cokoliv v kuchyni zájem, a na servírovaných...
Kuchař Jirka Šimeček svým chováním dává najevo, že je mu celkem jedno, co a jak...
Nový šéfkuchař je jako zjevení z jiného světa, i pro šéfa. Co to ale přinese...

A když už je v tom promlouvání do duše a nastiňování sociálních dopadů, vezme si stranou i kuchaře Jirku, který má problémy s pitím: "Jestli s tím něco neuděláš, tak se tady za rok můžeš válet po ulicích."

I Josef Sís se projeví jako frajer, když slíbí, že se kuchař může po léčení vrátit na svoje místo do jeho kuchyně. Upřímně také přiznává, že prozření, kterého se mu dostalo díky šéfovi, se jednoznačně stalo zásadním zlomem v jeho životě.     

Když se Zdeněk Pohlreich za čas do Excalibru vrátí na přepadovku, čeká ho prosvětlený interiér bez zbytečného balastu a ochutná galantinu a domácí polévku od nového šéfkuchaře. Jak ji ohodnotí a jak dopadne kuchař Jirka, se dozvíte v dalším premiérovém dílu Ano, šéfe! v pondělí 1. října ve 21:30 na Prima family.

Autor:




Nejčtenější

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.