Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: V hospodě platí, kdo nevesluje, jde přes palubu, říká Pohlreich

aktualizováno 
Přirovnáním hospody k záchrannému člunu se snaží Zdeněk Pohlreich profesně vyhořelému majiteli restaurace Excalibur v Moravské Třebové vysvětlit, že buď začne svoji hospodu skutečně řídit, nebo skončí. "Kdo nevesluje, ten jde přes palubu," říká mu nekompromisně. Jak podnik šlape, to prostě záleží jen a jen na majiteli.

Restauraci Excalibur najdete v Moravské Třebové v jedné z uliček vedoucích k unikátnímu náměstí: zřejmě jako jediné v republice nemá žádnou hospodu.  

Excalibur, Moravská Třebová

Zdeňka Pohlreicha tu při letošním jarním natáčení přivítala hospoda stylizovaná do podoby středověké krčmy, kterou se prolínají prvky legendy o králi Artušovi a bájném meči. Nápad, který je podle šéfa mimo mísu a restauraci dávno omezuje v podnikání.

Realita mu neúprosně dává za pravdu: lidé do Excalibru po dvanácti letech přestali chodit, na "Dech mrtvé milenky", "Leklou rybu" či játra s borůvkami ze zdejšího jídelníčku už nemá nikdo chuť. Proč taky, když v jídelně přes ulici vaří za stejné peníze mnohem lépe. I šéf si tam pochutná, a to je co říct. 

Když jsem byl na vojně, tak jsme snad vařili lepší věci

"Vy se v hospodě neprošetříte k tomu, že se budete mít dobře, vy si ty peníze musíte vydělat!" zní šéfova zásadní rada. A to určitě nepůjde s kdysi sice dobrým šéfkuchařem, kterým ale cloumá nezvládnutá vášeň k alkoholu a obsah talířů ho evidentně netrápí. Majitel Josef Sís zoufale přešlapuje na místě a podnik má jasně namířeno ke krachu. I šéf se rozhodne tématickou restauraci zlikvidovat.

"Jakej byl středověk? Hnusnej, krvavej, na potkání vás někdo propíchl kudlou nebo vám znásilnil manželku. A dožil jste se průměrnýho věku okolo čtyřicítky... Co je na tom pěknýho? To je falešná romantika,"  zpochybňuje šéf celý koncept.

Šou jednoho muže: Zdeněk Pohlreich začíná s předváděním pro majitele a...
O středověku, v jehož duchu je zařízena restaurace Excalibur, si Zdeněk...
Zdeněk Pohlreich vysvětluje majiteli restaurace, že změnit se musí především...

Provozovatel sice na šéfa ještě zkusí obehranou poraženeckou písničku, že "jsme v Moravské Třebové, je krize, lidi tu nemají zaměstnání ani peníze", ale Pohlreich  mu důrazně vysvětlí, že jakákoliv změna je jen a jen na něm. Ani tu jeho měkkosrdcatost vůči lidem v kuchyni nakonec nikdo neocení, když podnik zavře. 

Změnit se musí každý sám, to za vás nikdo neudělá...

Aby vyhořelého nešťastníka trochu nakopnul, pozve mu šéf na zátěžový majitele restaurace U Zběhlíka, který se od natáčení Ano, šéfe! ve svém podniku nezastaví (více v článku s videem zde). Pořád mají plno, rozvoj restaurace a penzionu celou rodinu baví, rád se podělí i o nabyté zkušenosti.

Zato před provozovatelem Excalibru je dlouhá cesta. Hlavně se podle šéfa musí naučit myslet víc na sebe, svůj podnik a rodinu než na personál. "Až se z toho položíš, ty lidi tě utopí na lžíci vody…Ty se musíš změnit, nikdo jiný to za tebe neudělá," domlouvá mu Zdeněk Pohlreich, který dobře ví, jak to v oboru chodí.

A lidsky dodává a přiznává: "Nemám chuť říkat vám: Připravte lidi o práci. Já jen říkám: Braňte si svůj byznys! Taky mám za sebou chvíli, kdy jsem jel do práce a cestou jsem se třikrát pozvracel, protože jsem byl s nervama v kýblu."

Stávající šéfkuchař ztratil o cokoliv v kuchyni zájem, a na servírovaných...
Kuchař Jirka Šimeček svým chováním dává najevo, že je mu celkem jedno, co a jak...
Nový šéfkuchař je jako zjevení z jiného světa, i pro šéfa. Co to ale přinese...

A když už je v tom promlouvání do duše a nastiňování sociálních dopadů, vezme si stranou i kuchaře Jirku, který má problémy s pitím: "Jestli s tím něco neuděláš, tak se tady za rok můžeš válet po ulicích."

I Josef Sís se projeví jako frajer, když slíbí, že se kuchař může po léčení vrátit na svoje místo do jeho kuchyně. Upřímně také přiznává, že prozření, kterého se mu dostalo díky šéfovi, se jednoznačně stalo zásadním zlomem v jeho životě.     

Když se Zdeněk Pohlreich za čas do Excalibru vrátí na přepadovku, čeká ho prosvětlený interiér bez zbytečného balastu a ochutná galantinu a domácí polévku od nového šéfkuchaře. Jak ji ohodnotí a jak dopadne kuchař Jirka, se dozvíte v dalším premiérovém dílu Ano, šéfe! v pondělí 1. října ve 21:30 na Prima family.

Autor:




Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.