Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nemusí to být za každou cenu drahé, kope Pohlreich za slušné jídlo

aktualizováno 
"Zahoďte cestovní pasy, tady to máte všechno," dozví se Zdeněk Pohlreich z jídelního lístku restaurace Letem světem v pražských Petrovicích. Jenže na opravdu slušné úrovni tam je snad jen zařízení kuchyně. Jinak všechno funguje tak nějak "letem světem".

"Největším problémem v gastronomii jsou ty ztracený iluze. Dramatická prezentace a pak následuje jídlo, které není vůbec o ničem. Hezký, pompézní, neodolatelný nic," konstatuje smutně šéf nad první ochutnávkou v restauraci na křižovatce ulic Ohmova, Herzova, Edisonova a Bellova. 

Fotogalerie Letem světem

Podle šéfa to vypadá na další "mission impossible", jakkoliv si majitelé myslí, že jejich interiérově vyšperkovaná restaurace má na to být světová.

Jenže oni sami bruslí už v tom, za jakých prapodivných podmínek si pronajali od místní radnice pro svoji restauraci prostor v rádoby moderním polyfunkčním domě. Sice ho před třemi lety s velkou slávou otevřeli, ale jeho provoz stojí majlant. Rady paní starostky, že restaurace má mít zavřené dveře, včetně těch do kuchyně, aby tolik neprotopili a neprochladili, jdou "trošku" proti principům restaurace. Takže jednání, kterých se účastní i šéf, jsou v tomto směru složitá.

Původně totiž majitelé Letem světem uzavírali smlouvu na pronájem celí nadšení, že mají předepsané měsíční zálohy na energie pouhých tisíc korun. Už se vcelku naivně viděli, s jakou lehkostí se jim bude restaurace provozovat. Jenže za rok najednou na energiích dluží téměř milion, a že by se k nim strávníci zrovna hrnuli, to se také říct nedá. A šéf se ani nediví. Jakkoliv si kuchař myslí, že vařit umí.

Kuchař má restauraci především vydělávat!

Když se Zdeněk Pohlreich rozkouká, v jakých podmínkách vegetuje vcelku luxusně zařízená restaurace na okraji Prahy, má brzy jasno. Do restaurace, která vás ničím nepřekvapí v době oběda, si těžko půjdete sednout na večeři.

Lidem v kuchyni hlavně vyčítá, že si sice nechají od majitele nakoupit kvalitní suroviny, ale jenom proto, aby s nimi měli co nejméně práce. Jenže přínos kuchaře by měl být právě v přidané hodnotě. A ta jaksi chybí, což je průšvih. 

Letem světem
Letem světem

"Vy nevaříte, vy jste zvyklí jenom připravit biftek, k tomu koupený hranolky a hodit to na plac. To je největší kámen úrazu. Všichni strašně skuhráte, že vám tu lidi nechtěj nechat peníze, a vy si je vlastně ani neumíte vydělat," konstatuje šéf drsně.

A rozjede takový koncert nad hrnci a pánvemi, že osazenstvo kuchyně nestíhá ani sledovat, jak se mu pod rukama líhnou pokrmy, za kterými by se lidi mohli do Letem světem vracet. A přitom to nemusí být drahé. Bude to ale něco platné?     

Nakolik bude úspěšná šéfova mise v pražské restauraci v "hezky naleštěném kulturáčku", jejíž náklady činí bez zaměstnanců 150 tisíc měsíčně, se podívejte v pondělí večer na televizi Prima family. Dozvíte se mimo jiné, jak jdou dohromady norská ryba, francouzské ratatouille, italské tagliatelle a smetanová omáčka.

Autor:




Nejčtenější

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.