Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nemusí to být za každou cenu drahé, kope Pohlreich za slušné jídlo

aktualizováno 
"Zahoďte cestovní pasy, tady to máte všechno," dozví se Zdeněk Pohlreich z jídelního lístku restaurace Letem světem v pražských Petrovicích. Jenže na opravdu slušné úrovni tam je snad jen zařízení kuchyně. Jinak všechno funguje tak nějak "letem světem".

"Největším problémem v gastronomii jsou ty ztracený iluze. Dramatická prezentace a pak následuje jídlo, které není vůbec o ničem. Hezký, pompézní, neodolatelný nic," konstatuje smutně šéf nad první ochutnávkou v restauraci na křižovatce ulic Ohmova, Herzova, Edisonova a Bellova. 

Fotogalerie Letem světem

Podle šéfa to vypadá na další "mission impossible", jakkoliv si majitelé myslí, že jejich interiérově vyšperkovaná restaurace má na to být světová.

Jenže oni sami bruslí už v tom, za jakých prapodivných podmínek si pronajali od místní radnice pro svoji restauraci prostor v rádoby moderním polyfunkčním domě. Sice ho před třemi lety s velkou slávou otevřeli, ale jeho provoz stojí majlant. Rady paní starostky, že restaurace má mít zavřené dveře, včetně těch do kuchyně, aby tolik neprotopili a neprochladili, jdou "trošku" proti principům restaurace. Takže jednání, kterých se účastní i šéf, jsou v tomto směru složitá.

Původně totiž majitelé Letem světem uzavírali smlouvu na pronájem celí nadšení, že mají předepsané měsíční zálohy na energie pouhých tisíc korun. Už se vcelku naivně viděli, s jakou lehkostí se jim bude restaurace provozovat. Jenže za rok najednou na energiích dluží téměř milion, a že by se k nim strávníci zrovna hrnuli, to se také říct nedá. A šéf se ani nediví. Jakkoliv si kuchař myslí, že vařit umí.

Kuchař má restauraci především vydělávat!

Když se Zdeněk Pohlreich rozkouká, v jakých podmínkách vegetuje vcelku luxusně zařízená restaurace na okraji Prahy, má brzy jasno. Do restaurace, která vás ničím nepřekvapí v době oběda, si těžko půjdete sednout na večeři.

Lidem v kuchyni hlavně vyčítá, že si sice nechají od majitele nakoupit kvalitní suroviny, ale jenom proto, aby s nimi měli co nejméně práce. Jenže přínos kuchaře by měl být právě v přidané hodnotě. A ta jaksi chybí, což je průšvih. 

Majítelé restaurace Letem světem v tom pěkně lítají.
Šéf se snaží rozhýbat petrovické kuchaře...

"Vy nevaříte, vy jste zvyklí jenom připravit biftek, k tomu koupený hranolky a hodit to na plac. To je největší kámen úrazu. Všichni strašně skuhráte, že vám tu lidi nechtěj nechat peníze, a vy si je vlastně ani neumíte vydělat," konstatuje šéf drsně.

A rozjede takový koncert nad hrnci a pánvemi, že osazenstvo kuchyně nestíhá ani sledovat, jak se mu pod rukama líhnou pokrmy, za kterými by se lidi mohli do Letem světem vracet. A přitom to nemusí být drahé. Bude to ale něco platné?     

Nakolik bude úspěšná šéfova mise v pražské restauraci v "hezky naleštěném kulturáčku", jejíž náklady činí bez zaměstnanců 150 tisíc měsíčně, se podívejte v pondělí večer na televizi Prima family. Dozvíte se mimo jiné, jak jdou dohromady norská ryba, francouzské ratatouille, italské tagliatelle a smetanová omáčka.

Autor:




Nejčtenější

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bulgur s petrželkou a citronem
Bulgur s petrželkou a citronem

Lehké jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.