Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jsem alchymista, tvrdí Pohlreich a připraví karibské vepřové koleno

aktualizováno 
Pohlreich se pouští do exotiky a připraví několik jídel z karibské oblasti. V praxi to znamená, že využije mořské potvory, ananas, med, chilli koření i tuny čerstvého koriandru.

Rozpal to šéfe!

Knihu koupíte za akční cenu 339 Kč na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

"V kuchyni dělám už přes 40 let. Někdy je to záhul, někdy trocha stresu, ale dopředu mě ženou nové věci. Vymýšlet nová jídla, recepty. Jsem prostě alchymista," svěřuje se Zdeněk Pohlreich na začátku nového dílu Rozpal to, šéfe!, kdy se vypraví ugrilovat něco pro kamaráda veslaře. Ten slíbí, že Zdeňka sveze za odměnu na pramičce.

"Zvykněte si udělat přípravu na vaření večer před akcí. To nejzdlouhavější a nejpracnější si tak odbudete v klidu a při grilování to bude pěkně odsýpat," je hlavní myšlenka, kterou se snaží sdělit v okamžiku, kdy si předem nakládá vepřové koleno.

Použije k tomu marinádu z rajčat, které si dochutí a zapeče na grilu. Pomocí hodně ingrediencí vznikne jakýsi kečup. Nemůže chybět chilli, ocet z červeného vína či zázvor, aby to "psalo". Ostatně tepelnou úpravou chutě mírně mizí, takže s chutí za syrova není třeba šetřit.

Fotogalerie

Až když rajčata trochu změkla a kuchař je propasíroval, nastupuje to správné čarování. Přidává se cukr, skořice, paprika, šťáva z limet, sojová omáčka. Skoro to vypadá, jako když vaří pejsek s kočičkou, ostatně podívejte se na videu sami. V provedení Šéfa to ovšem vypadá hodnověrně a můžete to ostatně vyzkoušet i sami a napsat to diskuze (já rozhodně do toho půjdu).

Tentokrát si Pohlreich nevystačí s obyčejným grilem. Na kolena si musí vzít na pomoc přenosnou udírnu, která je schopná udržovat nízkou teplotu. Díky tomu může připravovat kolínka pomalu a tím, že si je předvařil, jsou brzy pěkně měkká, že se jen rozsýpají.

A aby se při jejich přípravě nenudil, vystřihne si jen tak cvičně slávky na pivu. "Hlavně je nezapomeňte předem pořádně očichat, jinak je radši nejezte," upozorňuje. Příprava je blesková: do woku dáte máslo, česnek, šalotku, slávky, pivo, hořčici, petržel, sůl a pepř a za pár minut je hotovo. Jen se obává, aby nějaké slávky zbyly pro jeho kamarády veslaře, jak je vehementně slastně ochutnává.

Třetí díl Rozpal to, šéfe! vysílá televize Prima v neděli v 18 hodin.

Autor:




Nejčtenější

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.