Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jsem alchymista, tvrdí Pohlreich a připraví karibské vepřové koleno

aktualizováno 
Pohlreich se pouští do exotiky a připraví několik jídel z karibské oblasti. V praxi to znamená, že využije mořské potvory, ananas, med, chilli koření i tuny čerstvého koriandru.

Rozpal to šéfe!

Knihu koupíte za akční cenu 339 Kč na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy masa, ale i delikátní ryby, mořské plody, vtipné předkrmy a snídaně, které přilákají i zaryté odpůrce pobytu v přírodě.

"V kuchyni dělám už přes 40 let. Někdy je to záhul, někdy trocha stresu, ale dopředu mě ženou nové věci. Vymýšlet nová jídla, recepty. Jsem prostě alchymista," svěřuje se Zdeněk Pohlreich na začátku nového dílu Rozpal to, šéfe!, kdy se vypraví ugrilovat něco pro kamaráda veslaře. Ten slíbí, že Zdeňka sveze za odměnu na pramičce.

"Zvykněte si udělat přípravu na vaření večer před akcí. To nejzdlouhavější a nejpracnější si tak odbudete v klidu a při grilování to bude pěkně odsýpat," je hlavní myšlenka, kterou se snaží sdělit v okamžiku, kdy si předem nakládá vepřové koleno.

Použije k tomu marinádu z rajčat, které si dochutí a zapeče na grilu. Pomocí hodně ingrediencí vznikne jakýsi kečup. Nemůže chybět chilli, ocet z červeného vína či zázvor, aby to "psalo". Ostatně tepelnou úpravou chutě mírně mizí, takže s chutí za syrova není třeba šetřit.

Fotogalerie

Až když rajčata trochu změkla a kuchař je propasíroval, nastupuje to správné čarování. Přidává se cukr, skořice, paprika, šťáva z limet, sojová omáčka. Skoro to vypadá, jako když vaří pejsek s kočičkou, ostatně podívejte se na videu sami. V provedení Šéfa to ovšem vypadá hodnověrně a můžete to ostatně vyzkoušet i sami a napsat to diskuze (já rozhodně do toho půjdu).

Tentokrát si Pohlreich nevystačí s obyčejným grilem. Na kolena si musí vzít na pomoc přenosnou udírnu, která je schopná udržovat nízkou teplotu. Díky tomu může připravovat kolínka pomalu a tím, že si je předvařil, jsou brzy pěkně měkká, že se jen rozsýpají.

A aby se při jejich přípravě nenudil, vystřihne si jen tak cvičně slávky na pivu. "Hlavně je nezapomeňte předem pořádně očichat, jinak je radši nejezte," upozorňuje. Příprava je blesková: do woku dáte máslo, česnek, šalotku, slávky, pivo, hořčici, petržel, sůl a pepř a za pár minut je hotovo. Jen se obává, aby nějaké slávky zbyly pro jeho kamarády veslaře, jak je vehementně slastně ochutnává.

Třetí díl Rozpal to, šéfe! vysílá televize Prima v neděli v 18 hodin.

Autor:




Nejčtenější

Krásný kapr jako vystřižený z britských magazínů
Krásná německá kaprařka: Při čekání na kapra se nejradši trošku prospím

Claudia Dargaová je považována za jednu z nejkrásnějších kaprařek v evropských závodních týmech. Ale závoděním se neživí, rybolov má jen jako hobby.  celý článek

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Nejhezčí a nejčerstvější stromky získáte na plantáži. Ilustrační snímek.
PORADNA: Nemůžu sehnat vysoký obyčejný smrček. Prodávají se vůbec?

Čtenář Jaroslav je tak trochu za bílou vránu. Chce totiž pro své dvě malé děti do velkého bytu opravdu pořádný vánoční stromek, nejlépe nad dva metry. Ale kde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.