Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jsem alchymista, tvrdí Pohlreich a připraví karibské vepřové koleno

aktualizováno 
Pohlreich se pouští do exotiky a připraví několik jídel z karibské oblasti. V praxi to znamená, že využije mořské potvory, ananas, med, chilli koření i tuny čerstvého koriandru.

Rozpal to šéfe!

Knihu koupíte za akční cenu 339 Kč na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

"V kuchyni dělám už přes 40 let. Někdy je to záhul, někdy trocha stresu, ale dopředu mě ženou nové věci. Vymýšlet nová jídla, recepty. Jsem prostě alchymista," svěřuje se Zdeněk Pohlreich na začátku nového dílu Rozpal to, šéfe!, kdy se vypraví ugrilovat něco pro kamaráda veslaře. Ten slíbí, že Zdeňka sveze za odměnu na pramičce.

"Zvykněte si udělat přípravu na vaření večer před akcí. To nejzdlouhavější a nejpracnější si tak odbudete v klidu a při grilování to bude pěkně odsýpat," je hlavní myšlenka, kterou se snaží sdělit v okamžiku, kdy si předem nakládá vepřové koleno.

Použije k tomu marinádu z rajčat, které si dochutí a zapeče na grilu. Pomocí hodně ingrediencí vznikne jakýsi kečup. Nemůže chybět chilli, ocet z červeného vína či zázvor, aby to "psalo". Ostatně tepelnou úpravou chutě mírně mizí, takže s chutí za syrova není třeba šetřit.

Fotogalerie

Až když rajčata trochu změkla a kuchař je propasíroval, nastupuje to správné čarování. Přidává se cukr, skořice, paprika, šťáva z limet, sojová omáčka. Skoro to vypadá, jako když vaří pejsek s kočičkou, ostatně podívejte se na videu sami. V provedení Šéfa to ovšem vypadá hodnověrně a můžete to ostatně vyzkoušet i sami a napsat to diskuze (já rozhodně do toho půjdu).

Tentokrát si Pohlreich nevystačí s obyčejným grilem. Na kolena si musí vzít na pomoc přenosnou udírnu, která je schopná udržovat nízkou teplotu. Díky tomu může připravovat kolínka pomalu a tím, že si je předvařil, jsou brzy pěkně měkká, že se jen rozsýpají.

A aby se při jejich přípravě nenudil, vystřihne si jen tak cvičně slávky na pivu. "Hlavně je nezapomeňte předem pořádně očichat, jinak je radši nejezte," upozorňuje. Příprava je blesková: do woku dáte máslo, česnek, šalotku, slávky, pivo, hořčici, petržel, sůl a pepř a za pár minut je hotovo. Jen se obává, aby nějaké slávky zbyly pro jeho kamarády veslaře, jak je vehementně slastně ochutnává.

Třetí díl Rozpal to, šéfe! vysílá televize Prima v neděli v 18 hodin.

Autor:




Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.