Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak poznat, že je ryba upečená. Zatahejte ji za kost, radí Pohlreich

aktualizováno 
Ryba je nejlepší pečená vcelku a vyváží to i tu drobnou potíž, že ji na talíři musíte vykostit. V dalším dílu Rozpal to, šéfe! Zdeněk Pohlreich ukáže, jak si poradit s rybou na grilu.

„Většina lidí má problém s tím, kdy je ryba vcelku hotová,“ říká Pohlreich. A má pravdu. S tím už se určitě setkal každý, dokonce i v restauraci, kde mu přinesli rybu buď nedopečenou, protože neměli dost trpělivosti, nebo naopak příšerně vysušenou. To v případě, že si nebyli jistí a nechali ji péct raději déle.

„Zkuste ji zatahat za hřbetní kost. Když půjde snadno vyndat, je ryba hotová,“ radí.

Fotogalerie

Kuchař rybu připravuje vcelku tím nejjednodušším způsobem. Zvenčí i zevnitř ji nasolí, opepří, do břicha přidá pár bylinek (tymián, petrželku a snítku rozmarýnu) a pokape olejem.

Nezvyklá je však metoda grilování. Ryba se totiž bude spíš péct než grilovat na mokrém dřevěném prkýnku. Prodávají se jako doplněk ke grilům, bývají z cedrového dřeva a lze je použít zhruba pětkrát. Dva kousky stojí asi pětistovku.

Menu pro gurmány

Potěšte svůj žaludek pořádnou porcí pizzy, sushi, šťavnatým steakem či dortíkem. Na Raketa.cz si vyberte přesně to, na co máte chuť.

„Musíte ho aspoň tak na tři hodinky namočit. Pak jednak neshoří, jednak se pak do ryby dostane aroma dřeva. Tím, že klade přímému žáru odpor, dojde v uzavřeném grilu k částečnému efektu pečení jako v troubě a zčásti i k uzení,“ vysvětluje Pohlreich výhody této přece jen méně obvyklé metody.

Kuchař používá mořského vlka, můžete však takto ugrilovat jakoukoliv bílou rybu. Podle velikosti bude hotová za deset až dvanáct minut.

Nedělní sbírku receptů můžete sledovat v podvečer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Další z rubriky

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.