Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak poznat, že je ryba upečená. Zatahejte ji za kost, radí Pohlreich

aktualizováno 
Ryba je nejlepší pečená vcelku a vyváží to i tu drobnou potíž, že ji na talíři musíte vykostit. V dalším dílu Rozpal to, šéfe! Zdeněk Pohlreich ukáže, jak si poradit s rybou na grilu.

„Většina lidí má problém s tím, kdy je ryba vcelku hotová,“ říká Pohlreich. A má pravdu. S tím už se určitě setkal každý, dokonce i v restauraci, kde mu přinesli rybu buď nedopečenou, protože neměli dost trpělivosti, nebo naopak příšerně vysušenou. To v případě, že si nebyli jistí a nechali ji péct raději déle.

„Zkuste ji zatahat za hřbetní kost. Když půjde snadno vyndat, je ryba hotová,“ radí.

Fotogalerie

Kuchař rybu připravuje vcelku tím nejjednodušším způsobem. Zvenčí i zevnitř ji nasolí, opepří, do břicha přidá pár bylinek (tymián, petrželku a snítku rozmarýnu) a pokape olejem.

Nezvyklá je však metoda grilování. Ryba se totiž bude spíš péct než grilovat na mokrém dřevěném prkýnku. Prodávají se jako doplněk ke grilům, bývají z cedrového dřeva a lze je použít zhruba pětkrát. Dva kousky stojí asi pětistovku.

Menu pro gurmány

Potěšte svůj žaludek pořádnou porcí pizzy, sushi, šťavnatým steakem či dortíkem. Na Raketa.cz si vyberte přesně to, na co máte chuť.

„Musíte ho aspoň tak na tři hodinky namočit. Pak jednak neshoří, jednak se pak do ryby dostane aroma dřeva. Tím, že klade přímému žáru odpor, dojde v uzavřeném grilu k částečnému efektu pečení jako v troubě a zčásti i k uzení,“ vysvětluje Pohlreich výhody této přece jen méně obvyklé metody.

Kuchař používá mořského vlka, můžete však takto ugrilovat jakoukoliv bílou rybu. Podle velikosti bude hotová za deset až dvanáct minut.

Nedělní sbírku receptů můžete sledovat v podvečer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.