Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Zářné hospodské zítřky nevidím, nejsou asi lidi, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich natáčí další řadu hospodské show Ano, šéfe! Působí ale při tom trochu smutně. "Už jsem objel snad celou republiku, natočili jsme možná víc dílů než Gordon Ramsay a vidím pořád stejné chyby," tvrdí.

Pohlreicha jsme zastihli v restauraci v pražských Petrovicích. Už název Letem světem na něj působí jako červený hadr na býka. Vybudovat restauraci specializující se na mezinárodní kuchyni ve stylu "od každého něco" v bývalé vesnici na okraji Prahy, kde nelze očekávat mezinárodní klientelu a těsně v sousedství je pivnice s "lidovkami", asi nebyl nejšťastnější nápad.

Podle toho to tu vypadá s návštěvami. Interiér ve stylu retro, který má evokovat procházku uličkou s kavárničkami a restauracemi různých zemí, většinou zeje prázdnotou. Kuchyni asi půl roku kraluje šéfkuchař Lukáš Ostrý, který se snaží, seč může, ale návštěvnosti to nepomáhá.

Majitel určitě musel do interéru vložit hodně kapitálu.
Všepřítomné retro. Možná by se restaurace mohla jmenovat Staré časy.
Interiér navozuje dojem procházky po pěší zóně zaplněné kavátničkami a
Irský koutek restaurace Letem světem v Praze-Petrovicích

Nákladný interiér restaurace Letem světem, který má navozovat procházku uličkou s kavárničkami a restauracemi, většinou zeje prázdnotou.

"Snažíme se každý týden věnovat některé ze světových kuchyní, ale není to jednoduché. Nejvíc se cítím doma tam, kde se pracuje s masem, Itálii ale moc nemusím," přiznává.

"Na place" jsme se ocitli v okamžiku, kdy od Pohlreicha dostal za úkol uvařit něco, co považuje za svůj majstrštyk. Pohlreichovi kupodivu docela chutnalo, hovězí steak s hranolky téměř dojedl. "To maso má nějakou nakyslou chuť. Co je to zač?" vyzvídal. "Mám tu irskou uleželou roštěnku, je jiná než běžné hovězí, ale myslím, že má něco do sebe," tvrdí kuchař.

Pohlreich nechce komentovat, zda se mu kuchaření v této restauraci líbí, nebo ne. Větší problémy vidí v tom, že restauratéři často nemají pořádně promyšlený podnikatelský záměr.

Kameraman iDNES.cz v akci

Zdeněk Pohlreich během rozhovoru s kuchařem Lukášem Ostrým

Napínavý okamžik: šéf ochutnává.

Už natáčíte páté pokračování řady Ano, šéfe! Pocítil jste za ty roky nějaký posun v kvalitě restaurací?
Je to strašné, opakují se stále tytéž chyby. Ne, že bychom chtěli hospodské nějak vyučovat, vždyť vyrábíme vlastně jen zábavný pořad, ale i tak je vidět, že lidi jsou nepoučitelní. Nezájem zaměstnanců, neprofesionalita, neloajalita s podnikem, zaměstnancům je prostě všechno fuk. Navíc si myslí, že nemusí svého šéfa, který je platí, poslouchat.

Vidíte nějaký další posun mezi novou a starými řadami?
Mám pocit, že už nejsem tak krvelačný. Ne že bych to měl v povaze, ale vidím, že řvát na někoho víc nebo míň nedává smysl.

Není problém hospod v malém odměňováním restauračního personálu?
Tak to byste byl naivní, kdybyste si myslel, že lepší výplata někoho naučí vařit nebo ho požene k lepšímu výkonu. Ale stejně blbě jsou na tom i majitelé restaurace. Pořád si myslí, že když mají peníze na hospodu, tak že to půjde samo. Ale jsou často neschopní po manažerské stránce, nevědí, co chtějí a jak toho dosáhnout.

Dokážou si vážit dobrého personálu?
Absolutně nechápou pozici šéfkuchaře. Ten přece dělá hospodu. Teď se to ukázalo třeba při udělování michelinských hvězd. Oba ocenění kuchaři jsou osobnosti, kteří tvoří tvář restaurace a jsou pak pro restauraci nebo hotel výkladní skříní.

V čem tedy může být zakopaný pes?
Prostě nejsou lidi. Ideální by bylo, kdyby ze školy vyšli absolventi, kteří by měli znalosti o provozu restaurace, uměli by kalkulovat ceny, znali by psychologii svých budoucích hostů, uměli by vést své zaměstnance. Tak na to zapomeňte. Většina z nich tak nějak proplula studiem. Mají nějaké nabiflované teoretické znalosti, ale o skutečném provozu restaurace nemají ani páru. Ale mohou si za to i sami, prostě je to nezajímá. A když k těmto alespoň částečně proškoleným přidám ty, kteří si myslí, že viděli pár dílů Šéfa a tím pádem to už ovládají, tak to dopadá jako tady. Asi jsem trochu skeptický, ale prostě nevidím žádné zářné zítřky.

A co si založit vlastní školu?
(Směje se) Tak to bych asi zkrachoval, nebo bych pozabíjel žactvo za ten nezájem.

Jak tedy poznat při návštěvě dobrou hospodu?
Napřed se podívejte do jídelního lístku, znáte můj názor: čím víc položek, tím větší šance, že nedostanete čerstvé jídlo. A pak se rozhlédněte, jestli jsou tam nějací lidi. Prázdný lokál vždycky věští nějaký průšvih. A já mám takový soukromý nos: restaurace mi musí vonět. Ne po přepáleném omastku, ale po všech těch vůních, které se z kuchyně dostanou ven.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...