Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zářné hospodské zítřky nevidím, nejsou asi lidi, říká Pohlreich

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich natáčí další řadu hospodské show Ano, šéfe! Působí ale při tom trochu smutně. "Už jsem objel snad celou republiku, natočili jsme možná víc dílů než Gordon Ramsay a vidím pořád stejné chyby," tvrdí.

Pohlreicha jsme zastihli v restauraci v pražských Petrovicích. Už název Letem světem na něj působí jako červený hadr na býka. Vybudovat restauraci specializující se na mezinárodní kuchyni ve stylu "od každého něco" v bývalé vesnici na okraji Prahy, kde nelze očekávat mezinárodní klientelu a těsně v sousedství je pivnice s "lidovkami", asi nebyl nejšťastnější nápad.

Podle toho to tu vypadá s návštěvami. Interiér ve stylu retro, který má evokovat procházku uličkou s kavárničkami a restauracemi různých zemí, většinou zeje prázdnotou. Kuchyni asi půl roku kraluje šéfkuchař Lukáš Ostrý, který se snaží, seč může, ale návštěvnosti to nepomáhá.

Majitel určitě musel do interéru vložit hodně kapitálu.
Všepřítomné retro. Možná by se restaurace mohla jmenovat Staré časy.
Interiér navozuje dojem procházky po pěší zóně zaplněné kavátničkami a
Irský koutek restaurace Letem světem v Praze-Petrovicích

Nákladný interiér restaurace Letem světem, který má navozovat procházku uličkou s kavárničkami a restauracemi, většinou zeje prázdnotou.

"Snažíme se každý týden věnovat některé ze světových kuchyní, ale není to jednoduché. Nejvíc se cítím doma tam, kde se pracuje s masem, Itálii ale moc nemusím," přiznává.

"Na place" jsme se ocitli v okamžiku, kdy od Pohlreicha dostal za úkol uvařit něco, co považuje za svůj majstrštyk. Pohlreichovi kupodivu docela chutnalo, hovězí steak s hranolky téměř dojedl. "To maso má nějakou nakyslou chuť. Co je to zač?" vyzvídal. "Mám tu irskou uleželou roštěnku, je jiná než běžné hovězí, ale myslím, že má něco do sebe," tvrdí kuchař.

Pohlreich nechce komentovat, zda se mu kuchaření v této restauraci líbí, nebo ne. Větší problémy vidí v tom, že restauratéři často nemají pořádně promyšlený podnikatelský záměr.

Kameraman iDNES.cz v akci

Kameraman iDNES.cz v akci

Zdeněk Pohlreich během rozhovoru s kuchařem Lukášem Ostrým

Zdeněk Pohlreich během rozhovoru s kuchařem Lukášem Ostrým

Napínavý okamžik: Šéf ochutnává.

Napínavý okamžik: šéf ochutnává.

Už natáčíte páté pokračování řady Ano, šéfe! Pocítil jste za ty roky nějaký posun v kvalitě restaurací?
Je to strašné, opakují se stále tytéž chyby. Ne, že bychom chtěli hospodské nějak vyučovat, vždyť vyrábíme vlastně jen zábavný pořad, ale i tak je vidět, že lidi jsou nepoučitelní. Nezájem zaměstnanců, neprofesionalita, neloajalita s podnikem, zaměstnancům je prostě všechno fuk. Navíc si myslí, že nemusí svého šéfa, který je platí, poslouchat.

Vidíte nějaký další posun mezi novou a starými řadami?
Mám pocit, že už nejsem tak krvelačný. Ne že bych to měl v povaze, ale vidím, že řvát na někoho víc nebo míň nedává smysl.

Není problém hospod v malém odměňováním restauračního personálu?
Tak to byste byl naivní, kdybyste si myslel, že lepší výplata někoho naučí vařit nebo ho požene k lepšímu výkonu. Ale stejně blbě jsou na tom i majitelé restaurace. Pořád si myslí, že když mají peníze na hospodu, tak že to půjde samo. Ale jsou často neschopní po manažerské stránce, nevědí, co chtějí a jak toho dosáhnout.

Dokážou si vážit dobrého personálu?
Absolutně nechápou pozici šéfkuchaře. Ten přece dělá hospodu. Teď se to ukázalo třeba při udělování michelinských hvězd. Oba ocenění kuchaři jsou osobnosti, kteří tvoří tvář restaurace a jsou pak pro restauraci nebo hotel výkladní skříní.

V čem tedy může být zakopaný pes?
Prostě nejsou lidi. Ideální by bylo, kdyby ze školy vyšli absolventi, kteří by měli znalosti o provozu restaurace, uměli by kalkulovat ceny, znali by psychologii svých budoucích hostů, uměli by vést své zaměstnance. Tak na to zapomeňte. Většina z nich tak nějak proplula studiem. Mají nějaké nabiflované teoretické znalosti, ale o skutečném provozu restaurace nemají ani páru. Ale mohou si za to i sami, prostě je to nezajímá. A když k těmto alespoň částečně proškoleným přidám ty, kteří si myslí, že viděli pár dílů Šéfa a tím pádem to už ovládají, tak to dopadá jako tady. Asi jsem trochu skeptický, ale prostě nevidím žádné zářné zítřky.

A co si založit vlastní školu?
(Směje se) Tak to bych asi zkrachoval, nebo bych pozabíjel žactvo za ten nezájem.

Jak tedy poznat při návštěvě dobrou hospodu?
Napřed se podívejte do jídelního lístku, znáte můj názor: čím víc položek, tím větší šance, že nedostanete čerstvé jídlo. A pak se rozhlédněte, jestli jsou tam nějací lidi. Prázdný lokál vždycky věští nějaký průšvih. A já mám takový soukromý nos: restaurace mi musí vonět. Ne po přepáleném omastku, ale po všech těch vůních, které se z kuchyně dostanou ven.

Autor:




Nejčtenější

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.