Menu v pařížské restauraci je levnější než tuňák na pražském letišti - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Menu v pařížské restauraci je levnější než tuňák na pražském letišti

Zdeněk Pohlreich si do Paříže jezdí zkalibrovat chutě. A užít si atmosféru pařížských restaurací. „Protože mi v Praze na letišti bylo líto peněz, raději jsem si to nechal až do Paříže,“ zahájí dnešní díl pořadu Teď vaří šéf! a vychutnává královské plato s humrem, krabem, langustou a dalšími potvorami.
Zdeněk Pohlreich si zaletěl do Paříže na mořské potvory | (1:57) | video: Prima TV

Přitom porovnává ceny z jídelního lístku. „Tak tady příchodové menu stojí méně než tuňák na Letišti Václava Havla v Praze,“ libuje si, že peníze nerozumně neutratil na pražském letišti.

V neděli v podvečer se s kuchařem dostanete do obří pařížské tržnice, kde nakupují všichni restauratéři. Jestli jste ještě neviděli, jak se „raduje malý Jarda“, tak tento díl nevynechejte. Pohled na Pohlreicha, jak se pohybuje mezi těmi mnoha pro nás komplikovaně sehnatelnými dobrotami opravdu stojí za to.

Další část  pořadu se věnuje pozvání kuchaře mezi francouzskou kuchařskou elitu v rámci potravinářského veletrhu SIAL. I kuchař Pohlreichova formátu má své ikony, takže mezi počítáním jejich michelinských hvězdiček využil všeobecného focení každého s každým, aby si pak schoval fotku do svého archivu.

Mimochodem, víte, že právě zemřel ve věku 88 let Francois Michelin, který půl století vedl slavného průvodce?

S emocemi z gastronomické Paříže je čas osvěžit si i některé z typických francouzských receptů. Takže šéfkuchař uvaří národní poklad v podobě klasické cibulačky a zopakuje, jak se dobrat k dobré palačince. Možná si vzpomenete, že tak prostým úkolem, jako je příprava tohoto moučníku, potrápil ve svém pořadu Ano, šéfe! nejednoho profesionálního kuchaře.

Jak na to jdou Francouzi

Těsto na palačinky nesmí být ani řídké, ani příliš husté. Pro poučení k francouzskému receptu se vyplatí odskočit si pro inspiraci ke královně francouzských kuchařek Julii Childové. 

Ta uvádí ve své kuchařce (více o ní zde) toto dávkování:

  • 1 šálek studené vody
  • 1 šálek studeného mléka
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla

Z tohoto množství byste měli udělat 25–30 palačinek o průměru 15–16 cm.

Vyzkoušeno redakcí. Při tomto poměru mouky, tekutin a vajec uděláte opravdu tenoučké palačinky, které se přitom nebudou trhat.

Aby se vám to nestalo, pište si: mléko, špetičku soli, hladkou mouku. Až potom dejte vejce. „Když to dáte obráceně, hrozí, že se udělají hrudky a těsto budete muset cedit,“ radí Pohlreich. Na běžnou misku dává dvě vejce. A přidává radu, abyste těsto nechali tak půl hodinky odstát.

Mezitím si můžete vyrobit pomerančovou omáčku, ve které pak budete palačinky koupat.

Oškrábejte kůru z pomeranče a nakrájejte ji na tenké proužky. Na pánev dejte máslo a krystalový cukr a nechejte směs pěkně zkaramelizovat. Mezitím si vymačkejte šťávu z pomerančů a až bude karamel tmavý, zalijte ho pomerančovou šťávou a zasypte kůrou.

Nelekejte se, když karamel udělá hroudu, stačí chvíli počkat a  rozpustí se. A pokud chcete mít omáčku „plnotučnou“, přidáte ještě trošku pomerančového likéru.

Mezitím se můžete pustit do palačinek. Těsto by nemělo být moc husté, jinak vám palačinky vyjdou moc tlusté. Mělo by mít konzistenci smetany. Když do něj ponoříte lžíci, měla by hmota zůstat v souvislé vrstvičce na stěně a netrhat se.

Na rozpálenou pánev dá šéfkuchař kostičku másla, nechá rozpustit a naběračkou nalije množství těsta na palačinku. Pánví pohybuje tak, aby se těsto rozlilo po celé ploše.

Až si nasmažíte kupičku, můžete palačinky složit a namočit před servírováním v pánvi s omáčkou. Jednotlivé porce na talíři pak omáčkou ještě přelijte.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025