Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Pohlreich kuře rozebere na prvočinitele. Naplní i křidýlka

Nový seriál o vaření Teď vaří šéf! odbočuje z Pohlreichovy rozzlobené linie a míří do edukativní roviny. Na Primě zřejmě usoudili, že kuchař potřebuje osvěžit, a tak ho přinutili v titulcích tančit, prý to má být veselé, svěží a dynamické. Ve zbytku pořadu už vás nikdo do skoku nutit nebude.

Zdeněk Polhreich se rozhodl vrátit k postupům, které v některých svých pořadech částečně nakousl, ale teď by je chtěl dotáhnout. Aby se diváci cítili lépe, odehrává se tentokrát natáčení ve skutečné kuchyni. A pro první díl si vybral kuře.

Jednak v našich rodinách patří kuřecí maso k těm nejběžnějším, jednak je na něm krásně vidět, jak snadno se lze vyhnout předraženým kouskům na tácku, když můžete „za pakatel“ koupit celé kuře a prakticky ho celé zužitkovat. Přitom to nestojí žádnou zvláštní námahu, v podstatě je to pět minut práce.

Jen si to dobře spočítejte. Při cenách za prsa za 170 korun, stehenní řízky za stovku, křidýlka za 70 korun pak za kuře „v rozloženém“ stavu dáte pomalu dvojnásobek než za kuře vcelku. A to ještě bez kostry na polévku.

Když už ne kvůli ceně, tak určitě z principu se těch pět minut práce vyplatí. Hlavně když to jde tak snadno a rychle, že se u toho člověk ani nestačí zadýchat.

V prvním dílu se v první řadě naučíte, jak kuře efektivně naporcovat. „Jako to platí u každého masa, tak i u kuřete se nehodí každá část na stejnou úpravu. Když to rozbouráte, máte najednou několik typů úprav, které se nabízejí,“ popisuje Pohlreich.

Zároveň s bouráním a čištěním kuřete se začíná se vařit vývar. A nemůže chybět upozornění, abyste nezapomínali sbírat pěnu. „Kuchaři říkají, že bychom ji zavšivili,“ přidává Pohlreich kousek žargonu.

Aby „Šéf“ ukázal, že i z toho nejlevnějšího kousku kuřecího můžete vykouzlit sympatické jídlo, ukáže plněná kuřecí křidýlka s česnekovou omáčkou. Krásný tip pro návštěvu.

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nahrubo nasekaný česnek, cibulku a nechte pomalu restovat. Pak zalijte trochou vývaru, osolte, opepřete, nechejte svařit, nakonec přilijte trochou smetany a dochuťte.

Křidélka vykostěte. Zdeněk Pohlreich se přiznal, že jich jednou musel takto zpracovat 1 400. Takže se nelekejte, když vám to zpočátku nepůjde od ruky jako jemu.

Na naplnění využijete ořezy zbylé po vykosťování kuřete. Z těch si vyrobíte takzvaný fáš. To obecně znamená míšeninu. Nadívá se jí maso, často to bývá směs masa se strouhankou, vejci a kořením.

Pohlreich rozkutruje kuřecí kousky, přidá bílek, koření a smetanu a nechá společně promixovat. Směs pak pomocí cukrářského sáčku natlačí do křídel a nechá v troubě rozpálené na 180 stupňů na deset minut.

Na talíř pak servírujte jednu až dvě lžíce omáčky, do toho tři plněná křidýlka a po stranách talíře můžete zdobit spařeným a oloupaným nakrájeným rajčetem s petrželkou.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025