Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich ugriloval prima maso. Jenže obyčejný smrtelník ho nesežene

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich vaří ve čtvrtém díle své grilovací show pro dobrovolné hasiče. A protože jsou to tvrdí hoši, vypustil sladké dezertíky a výrazně se orientoval na maso. Ale také ukáže, jak lze obyčejné brambory vařené ve slupce povýšit na umění.

Vezměte střední brambory, uvařte a nechejte zchladit. Pak je rozkrojte napůl a vydlabejte. Bramborovou hmotu ale nevyhazujte, smíchejte ji s parmazánem, přistrouhejte trochu křenu. Přidejte lžíci kysané smetany, sůl, pepř a trochu rozpuštěného másla a promíchejte. Dejte pod poklop do grilu na pět minut, to by mělo stačit, aby se brambory zapekly. "Vždycky je dobře, když to jídlo má nějakou přidanou hodnotu. Mohli bychom jenom tupě upéct brambory, ale takto jsme je trochu nadzvedli," pochvaluje si.

Fotogalerie

Jinak je ale dnešní díl Rozpal to, šéfe! výrazně masově zaměřený. Zdeněk přinese asi tak čtyřkilový šál vysokého roštěnce s kostí, je nádherně mramorovaný a s dostatečným tukovým krytím.

Podle jeho slov byl skoro měsíc odležený, takže pak mu lze věřit, že pečení takového masa v celku je blbuvzdorné. To se to pak vaří samo. O ceně však lze jen spekulovat.

"Normální" odleželý rib eye steak stojí kolem 600 korun za kilo, variantu s kostí na českém internetu v podstatě nelze dohledat. Zkuste si zadat do vyhledávače Prime rib a se zlou se setkáte. 

U nás se tento způsob úpravy téměř nepoužívá, možná si svůj kus nechal Pohlreich pro tento účel připravit na míru, aby ukázal, jak lze tento nádherný kousek masa elegantně připravit. Museli byste mít svého řezníka, aby vám zvíře rozboural podle vašeho přání.

Rozpal to, šéfe!

Knížku se všemi recepty z pořadu koupíte na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy masa, ale i delikátní ryby, mořské plody, vtipné předkrmy a snídaně, které přilákají i zaryté odpůrce pobytu v přírodě.

Jak to je s Prime rib verzí, vysvětluje bývalý kuchař Michael Klíma, který prošel americkými restauracemi, na svém serveru Hostovka.cz. Je to zajímavé počtení, odkrývá, jak se hovězí peče na soli a že kuchaři specializování na porcování Prime rib jsou lépe honorovaní než ostatní. A jak je porcování "na stojato" u nás už téměř zapomenutým uměním.

Další surovinu však už seženete snadno: Pohlreich připravuje krůtí kebab a k němu rychlou petrželovou salsu. Nakrájejte na nudličky petrželovou nať. "Tomu se správně říká chiffonade," poučuje Pohlreich. Nakrájejte na plátky červenou cibuli, z rajčat vyndejte jádra, zbytek nakrájejte na kostičky, zakápněte olivovým olejem. Přidejte citronovou šťávu, promíchejte a máte hotovo.

Čtvrtý díl Rozpal to, šéfe! vysílá v neděli v 18 hodin stanice Prima.

Autor:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Další z rubriky

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.