Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich ugriloval prima maso. Jenže obyčejný smrtelník ho nesežene

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich vaří ve čtvrtém díle své grilovací show pro dobrovolné hasiče. A protože jsou to tvrdí hoši, vypustil sladké dezertíky a výrazně se orientoval na maso. Ale také ukáže, jak lze obyčejné brambory vařené ve slupce povýšit na umění.

Vezměte střední brambory, uvařte a nechejte zchladit. Pak je rozkrojte napůl a vydlabejte. Bramborovou hmotu ale nevyhazujte, smíchejte ji s parmazánem, přistrouhejte trochu křenu. Přidejte lžíci kysané smetany, sůl, pepř a trochu rozpuštěného másla a promíchejte. Dejte pod poklop do grilu na pět minut, to by mělo stačit, aby se brambory zapekly. "Vždycky je dobře, když to jídlo má nějakou přidanou hodnotu. Mohli bychom jenom tupě upéct brambory, ale takto jsme je trochu nadzvedli," pochvaluje si.

Fotogalerie

Jinak je ale dnešní díl Rozpal to, šéfe! výrazně masově zaměřený. Zdeněk přinese asi tak čtyřkilový šál vysokého roštěnce s kostí, je nádherně mramorovaný a s dostatečným tukovým krytím.

Podle jeho slov byl skoro měsíc odležený, takže pak mu lze věřit, že pečení takového masa v celku je blbuvzdorné. To se to pak vaří samo. O ceně však lze jen spekulovat.

"Normální" odleželý rib eye steak stojí kolem 600 korun za kilo, variantu s kostí na českém internetu v podstatě nelze dohledat. Zkuste si zadat do vyhledávače Prime rib a se zlou se setkáte. 

U nás se tento způsob úpravy téměř nepoužívá, možná si svůj kus nechal Pohlreich pro tento účel připravit na míru, aby ukázal, jak lze tento nádherný kousek masa elegantně připravit. Museli byste mít svého řezníka, aby vám zvíře rozboural podle vašeho přání.

Rozpal to, šéfe!

Knížku se všemi recepty z pořadu koupíte na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

Jak to je s Prime rib verzí, vysvětluje bývalý kuchař Michael Klíma, který prošel americkými restauracemi, na svém serveru Hostovka.cz. Je to zajímavé počtení, odkrývá, jak se hovězí peče na soli a že kuchaři specializování na porcování Prime rib jsou lépe honorovaní než ostatní. A jak je porcování "na stojato" u nás už téměř zapomenutým uměním.

Další surovinu však už seženete snadno: Pohlreich připravuje krůtí kebab a k němu rychlou petrželovou salsu. Nakrájejte na nudličky petrželovou nať. "Tomu se správně říká chiffonade," poučuje Pohlreich. Nakrájejte na plátky červenou cibuli, z rajčat vyndejte jádra, zbytek nakrájejte na kostičky, zakápněte olivovým olejem. Přidejte citronovou šťávu, promíchejte a máte hotovo.

Čtvrtý díl Rozpal to, šéfe! vysílá v neděli v 18 hodin stanice Prima.

Autor:




Nejčtenější

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.