Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich ugriloval prima maso. Jenže obyčejný smrtelník ho nesežene

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich vaří ve čtvrtém díle své grilovací show pro dobrovolné hasiče. A protože jsou to tvrdí hoši, vypustil sladké dezertíky a výrazně se orientoval na maso. Ale také ukáže, jak lze obyčejné brambory vařené ve slupce povýšit na umění.

Vezměte střední brambory, uvařte a nechejte zchladit. Pak je rozkrojte napůl a vydlabejte. Bramborovou hmotu ale nevyhazujte, smíchejte ji s parmazánem, přistrouhejte trochu křenu. Přidejte lžíci kysané smetany, sůl, pepř a trochu rozpuštěného másla a promíchejte. Dejte pod poklop do grilu na pět minut, to by mělo stačit, aby se brambory zapekly. "Vždycky je dobře, když to jídlo má nějakou přidanou hodnotu. Mohli bychom jenom tupě upéct brambory, ale takto jsme je trochu nadzvedli," pochvaluje si.

Fotogalerie

Jinak je ale dnešní díl Rozpal to, šéfe! výrazně masově zaměřený. Zdeněk přinese asi tak čtyřkilový šál vysokého roštěnce s kostí, je nádherně mramorovaný a s dostatečným tukovým krytím.

Podle jeho slov byl skoro měsíc odležený, takže pak mu lze věřit, že pečení takového masa v celku je blbuvzdorné. To se to pak vaří samo. O ceně však lze jen spekulovat.

"Normální" odleželý rib eye steak stojí kolem 600 korun za kilo, variantu s kostí na českém internetu v podstatě nelze dohledat. Zkuste si zadat do vyhledávače Prime rib a se zlou se setkáte. 

U nás se tento způsob úpravy téměř nepoužívá, možná si svůj kus nechal Pohlreich pro tento účel připravit na míru, aby ukázal, jak lze tento nádherný kousek masa elegantně připravit. Museli byste mít svého řezníka, aby vám zvíře rozboural podle vašeho přání.

Rozpal to, šéfe!

Knížku se všemi recepty z pořadu koupíte na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy masa, ale i delikátní ryby, mořské plody, vtipné předkrmy a snídaně, které přilákají i zaryté odpůrce pobytu v přírodě.

Jak to je s Prime rib verzí, vysvětluje bývalý kuchař Michael Klíma, který prošel americkými restauracemi, na svém serveru Hostovka.cz. Je to zajímavé počtení, odkrývá, jak se hovězí peče na soli a že kuchaři specializování na porcování Prime rib jsou lépe honorovaní než ostatní. A jak je porcování "na stojato" u nás už téměř zapomenutým uměním.

Další surovinu však už seženete snadno: Pohlreich připravuje krůtí kebab a k němu rychlou petrželovou salsu. Nakrájejte na nudličky petrželovou nať. "Tomu se správně říká chiffonade," poučuje Pohlreich. Nakrájejte na plátky červenou cibuli, z rajčat vyndejte jádra, zbytek nakrájejte na kostičky, zakápněte olivovým olejem. Přidejte citronovou šťávu, promíchejte a máte hotovo.

Čtvrtý díl Rozpal to, šéfe! vysílá v neděli v 18 hodin stanice Prima.

Autor:




Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.