Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Vyzkoušejte upravit rybu pošírováním, doporučuje Pohlreich

aktualizováno 
Televizní šéf se v posledním díle své školy vaření zaměří na lehkou kuchyni. Mezi spoustou zeleninových jídel ukáže, jak šetrně upravit krále českých sladkovodních ryb metodou pošírování.

Pošírování je metoda úpravy masa při nízké teplotě, většinou mezi 75 a 95 °C. A když jde o rybu, "vaří" se v takzvané rybí várce, což je směs vody, octa, koření a zeleniny. Jde o to, aby se ryba nevysušila a zachovala si co nejvíce výživných látek a zároveň se dostatečně ochutila.

Candát s omáčkou beurre blanc krok za krokem

Než se ale pustí do vlastní přípravy, prozkouší své učedníky z toho, zda jsou schopni vyfiletovat rybu. "Myslím, že obecně menší oblíbenost ryb v našich domácnostech je způsobena hlavně tím, že se neumíme vyrovnat s kostmi. Zkusme si pro jednou připravit candáta, kterých jich má málo. Je to sice jen sezonní ryba a je dost drahá, ale jednou za čas stojí za to udělat si radost a dopřát si nějaký nadstandard," říká. Tímto postupem ostatně můžete upravit jakoukoliv rybu.

Na videu se podívejte, jak si poradit s filetováním této ryby. Postupuje se trochu jinak než u filetování kapra. Protože candát nemá silné žeberní kosti, stačí postupovat jako při filetování pstruha (oba postupy zde).

Zajímavé je sledovat, jak mají různí kuchaři mírně odlišné postupy. Porovnejte video se Zdeňkem Pohlreichem s postupem ve starším článku, kde filetování předvádí šéfkuchař Radek Šubrt.

Mimo výroby rybí várky Pohlreich nezklame a předvede i lehkou omáčku beurre blanc, kterou nakonec celý pokrm přelije. Opět to zní velmi vědecky a slavnostně, ale v podstatě se jen svaří víno s trochou octa a šalotky a do horké tekutiny se pak (už bez vaření) vmíchají kostičky másla. 

Ale u omáčky je to podobné jako u toho vykosťování. Co kuchař, to jiný názor. Tady se například podívejte, jak beurre blanc připravuje francouzský kuchař a tady na přípravu od amerického šéfkuchaře.

Přípravu pošírovaného candáta najdete krok za krokem ve fotogalerii.

Poslední díl pořadu Vařte jako šéf" uvidíte ve čtvrtek v 21:30 na Prima family.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.