Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Vyzkoušejte upravit rybu pošírováním, doporučuje Pohlreich

aktualizováno 
Televizní šéf se v posledním díle své školy vaření zaměří na lehkou kuchyni. Mezi spoustou zeleninových jídel ukáže, jak šetrně upravit krále českých sladkovodních ryb metodou pošírování.

Pošírování je metoda úpravy masa při nízké teplotě, většinou mezi 75 a 95 °C. A když jde o rybu, "vaří" se v takzvané rybí várce, což je směs vody, octa, koření a zeleniny. Jde o to, aby se ryba nevysušila a zachovala si co nejvíce výživných látek a zároveň se dostatečně ochutila.

Candát s omáčkou beurre blanc krok za krokem

Než se ale pustí do vlastní přípravy, prozkouší své učedníky z toho, zda jsou schopni vyfiletovat rybu. "Myslím, že obecně menší oblíbenost ryb v našich domácnostech je způsobena hlavně tím, že se neumíme vyrovnat s kostmi. Zkusme si pro jednou připravit candáta, kterých jich má málo. Je to sice jen sezonní ryba a je dost drahá, ale jednou za čas stojí za to udělat si radost a dopřát si nějaký nadstandard," říká. Tímto postupem ostatně můžete upravit jakoukoliv rybu.

Na videu se podívejte, jak si poradit s filetováním této ryby. Postupuje se trochu jinak než u filetování kapra. Protože candát nemá silné žeberní kosti, stačí postupovat jako při filetování pstruha (oba postupy zde).

Zajímavé je sledovat, jak mají různí kuchaři mírně odlišné postupy. Porovnejte video se Zdeňkem Pohlreichem s postupem ve starším článku, kde filetování předvádí šéfkuchař Radek Šubrt.

Mimo výroby rybí várky Pohlreich nezklame a předvede i lehkou omáčku beurre blanc, kterou nakonec celý pokrm přelije. Opět to zní velmi vědecky a slavnostně, ale v podstatě se jen svaří víno s trochou octa a šalotky a do horké tekutiny se pak (už bez vaření) vmíchají kostičky másla. 

Ale u omáčky je to podobné jako u toho vykosťování. Co kuchař, to jiný názor. Tady se například podívejte, jak beurre blanc připravuje francouzský kuchař a tady na přípravu od amerického šéfkuchaře.

Přípravu pošírovaného candáta najdete krok za krokem ve fotogalerii.

Poslední díl pořadu Vařte jako šéf" uvidíte ve čtvrtek v 21:30 na Prima family.

Autor:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Další z rubriky

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Výbavička pro miminko za polovic?
Výbavička pro miminko za polovic?

Za polovinu i levněji seženete výbavičku na bazaru eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.