Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když Pohlreich připravuje snídaňové müssli, potřebuje šlehačkovou lahev

  2:09aktualizováno  2:09
„Nemám rád, když se k tělu přistupuje jako k nějakému chrámu, ale spíš jako k zábavnímu parku. A já vám nabídnu pár nových atrakcí,“ říká Zdeněk Pohlreich k receptům z nové řady svého pořadu. Je určena těm, kteří si chtějí hlídat váhu.

Racionální kuchyni si šéf představuje jako kuchyni lehkou, ale ne bez chuti. „Abyste se cítili dobře a mohli se mít rádi. Neexistují nezdravá jídla, jen nezdravá množství,“ říká známý šéfkuchař hned na úvod prvního dílu nové řady Teď vaří šéf!, který Prima odvysílá v úterý ve 21:30. A hned je jasno, že ani v tomto případě nebude receptům chybět ta správná šťáva.

V každém dílu šéf nabídne recepty na celý den, tedy vydatnou snídani jako nejdůležitější jídlo dne, oběd, moučník, který ukojí chuť na sladké, i lehkou, ale chutnou večeři. A jak už to s oblibou dělá, hned na úvod šokuje. Diváka sice naučí připravit čerstvé domácí müssli podle vlastní chuti, ale také k němu přidá šlehačku, což je pro mnohé, kteří živoří na nízkotučné dietě, největší hřích.

Snídaňové müssli a espuma

Tak si ho tedy pojďte se šéfem užít. Alespoň vy, kteří také věříte, že všechno je jen v hlavě a ne v dietních tabulkách a vážení jednotlivých surovin (více například v článku s výživovou poradkyní). Stačí si uvědomit, že bychom neměli konzumovat více jídla, než se nám vejde do žaludku. Ano, tak triviální to je. Jezte jen tolik jídla, kolik by se vám ho vešlo do hrsti, zato několikrát denně, abyste nevyhládli.

Na müssli patří podle Španělů lehká nadýchaná espuma, tedy jakási pěna, kterou údajně pojmenoval španělský šéfkuchař Farran Adria a možná ji znáte z molekulární kuchyně (více například zde). Šéf se s ní poprvé setkal na rodinné dovolené ve Španělsku a učarovala mu chutí i nadýchanou konzistencí.

Šlehačky v ní je minimum, příchuť může mít téměř jakoukoliv, nicméně se připravuje ve šlehačkové lahvi, aby se dosáhlo patřičné lehkosti. Stačí smíchat jogurt, kapku smetany a trochu kokosového mléka (postup najdete ve videu).

Kromě chuťově hříšné, živinami nabité a přitom lehké snídaně Zdeněk Pohlreich v úterý večer připraví houbovou terinu se salátem z čerstvých lišek, vepřovou kýtu po kreolsku s cibulovým salátem, okurkový salát s dresinkem miso a fíkový koláč.

Více k racionální kuchyni v rozhovoru se Zdeňkem Pohlreichem zde:

Autor:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.