Když Pohlreich připravuje snídaňové müssli, potřebuje šlehačkovou lahev

  • 10
„Nemám rád, když se k tělu přistupuje jako k nějakému chrámu, ale spíš jako k zábavnímu parku. A já vám nabídnu pár nových atrakcí,“ říká Zdeněk Pohlreich k receptům z nové řady svého pořadu. Je určena těm, kteří si chtějí hlídat váhu.

Racionální kuchyni si šéf představuje jako kuchyni lehkou, ale ne bez chuti. „Abyste se cítili dobře a mohli se mít rádi. Neexistují nezdravá jídla, jen nezdravá množství,“ říká známý šéfkuchař hned na úvod prvního dílu nové řady Teď vaří šéf!, který Prima odvysílá v úterý ve 21:30. A hned je jasno, že ani v tomto případě nebude receptům chybět ta správná šťáva.

V každém dílu šéf nabídne recepty na celý den, tedy vydatnou snídani jako nejdůležitější jídlo dne, oběd, moučník, který ukojí chuť na sladké, i lehkou, ale chutnou večeři. A jak už to s oblibou dělá, hned na úvod šokuje. Diváka sice naučí připravit čerstvé domácí müssli podle vlastní chuti, ale také k němu přidá šlehačku, což je pro mnohé, kteří živoří na nízkotučné dietě, největší hřích.

Snídaňové müssli a espuma

Tak si ho tedy pojďte se šéfem užít. Alespoň vy, kteří také věříte, že všechno je jen v hlavě a ne v dietních tabulkách a vážení jednotlivých surovin (více například v článku s výživovou poradkyní). Stačí si uvědomit, že bychom neměli konzumovat více jídla, než se nám vejde do žaludku. Ano, tak triviální to je. Jezte jen tolik jídla, kolik by se vám ho vešlo do hrsti, zato několikrát denně, abyste nevyhládli.

Na müssli patří podle Španělů lehká nadýchaná espuma, tedy jakási pěna, kterou údajně pojmenoval španělský šéfkuchař Farran Adria a možná ji znáte z molekulární kuchyně (více například zde). Šéf se s ní poprvé setkal na rodinné dovolené ve Španělsku a učarovala mu chutí i nadýchanou konzistencí.

Šlehačky v ní je minimum, příchuť může mít téměř jakoukoliv, nicméně se připravuje ve šlehačkové lahvi, aby se dosáhlo patřičné lehkosti. Stačí smíchat jogurt, kapku smetany a trochu kokosového mléka (postup najdete ve videu).

Kromě chuťově hříšné, živinami nabité a přitom lehké snídaně Zdeněk Pohlreich v úterý večer připraví houbovou terinu se salátem z čerstvých lišek, vepřovou kýtu po kreolsku s cibulovým salátem, okurkový salát s dresinkem miso a fíkový koláč.

Více k racionální kuchyni v rozhovoru se Zdeňkem Pohlreichem zde:

22. září 2016