Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Králík nemusí být jen tupě upečené a vysušené zvíře, tvrdí Pohlreich

aktualizováno 
Přijeďte se podívat do francouzské tržnice a ten králík je jako svátost. Zabalený jako bonboniéra, všichni jsou z toho paf, včetně mě, zasní se v pořadu Dnes vaší šéf! Zdeněk Pohlreich. Udělá francouzskou klasiku: králíka s dijonskou omáčkou a filety ze hřbetu se salátem jako fitness variantu.

Pro Pohlreicha je příprava králíka výzvou, která ho baví, a chtěl by ukázat, že zpracovat se dá úplně celý nejen tak, že se společně se slaninou hodí do trouby. Právě to, že se králík vysuší, je důvod, že podruhé si ho hodně lidí už nekoupí. Přitom jeho maso je maximálně dietní, ne nadarmo patří i do skupiny vhodné i pro nemocniční stravování. Je dobré králíka nevyřazovat z jídelníčku, maso je vhodné i pro děti.

Fotogalerie

Vzhledem k tomu, že naporcované kousky jsou v obchodě dost drahé, je vhodné koupit si celého králíka a poradit si s úpravou jeho částí a zužitkovat přední i zadní běhy, hřbet, kostru, ořez i vnitřnosti.

Klasickou ukázkou vyloženě snadné úpravy by mohla být králičí stehna s hořčičnou omáčkou. To je zároveň startovací pokrm, který by mohl ostražité strávníky přesvědčit, že králičí maso lze připravit tak, aby chutnalo.

Začněte klasicky tím, že v rendlíku opečete stehna. Pak je vytáhněte a do výpeku dejte nakrájenou zeleninu. Pohlreich radši než bulvu používá řapíkatý celer, přidá trochu mrkve, červenou cibuli a přidá i stroužek nasekaného česneku a větvičku rozmarýnu.

Zeleninu lehce orestuje a zalije bílým vínem. Až se vyvaří, vrátí stehna zpět do hrnce a zalije do tří čtvrtin vývarem. Pod pokličkou pak králíka dusí asi 45–50 minut do změknutí.

Podstatné je finále, které jsme připravili do naší videoukázky. Vyjměte stehna  a do druhého hrnce přeceďte obsah rendlíku. Přiveďte k varu a šťávu zahustěte máslovou jíškou, nedělejte ji moc hustou. Přidejte trochu smetany a dvě lžíce dijonské hořčice. „Radši ji přidávám nakonec, nemám rád, když se vaří po celou dobu, mění pak chuť,“ vysvětluje Pohlreich svůj postup. Nakonec se přidá troška másla, které omáčce dá glanc, a zároveň ji ještě zahustí.

Pořad Teď vaří šéf! uvidíte v neděli 2. listopadu v podvečer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.