Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Králík nemusí být jen tupě upečené a vysušené zvíře, tvrdí Pohlreich

aktualizováno 
Přijeďte se podívat do francouzské tržnice a ten králík je jako svátost. Zabalený jako bonboniéra, všichni jsou z toho paf, včetně mě, zasní se v pořadu Dnes vaší šéf! Zdeněk Pohlreich. Udělá francouzskou klasiku: králíka s dijonskou omáčkou a filety ze hřbetu se salátem jako fitness variantu.

Pro Pohlreicha je příprava králíka výzvou, která ho baví, a chtěl by ukázat, že zpracovat se dá úplně celý nejen tak, že se společně se slaninou hodí do trouby. Právě to, že se králík vysuší, je důvod, že podruhé si ho hodně lidí už nekoupí. Přitom jeho maso je maximálně dietní, ne nadarmo patří i do skupiny vhodné i pro nemocniční stravování. Je dobré králíka nevyřazovat z jídelníčku, maso je vhodné i pro děti.

Fotogalerie

Vzhledem k tomu, že naporcované kousky jsou v obchodě dost drahé, je vhodné koupit si celého králíka a poradit si s úpravou jeho částí a zužitkovat přední i zadní běhy, hřbet, kostru, ořez i vnitřnosti.

Klasickou ukázkou vyloženě snadné úpravy by mohla být králičí stehna s hořčičnou omáčkou. To je zároveň startovací pokrm, který by mohl ostražité strávníky přesvědčit, že králičí maso lze připravit tak, aby chutnalo.

Začněte klasicky tím, že v rendlíku opečete stehna. Pak je vytáhněte a do výpeku dejte nakrájenou zeleninu. Pohlreich radši než bulvu používá řapíkatý celer, přidá trochu mrkve, červenou cibuli a přidá i stroužek nasekaného česneku a větvičku rozmarýnu.

Zeleninu lehce orestuje a zalije bílým vínem. Až se vyvaří, vrátí stehna zpět do hrnce a zalije do tří čtvrtin vývarem. Pod pokličkou pak králíka dusí asi 45–50 minut do změknutí.

Podstatné je finále, které jsme připravili do naší videoukázky. Vyjměte stehna  a do druhého hrnce přeceďte obsah rendlíku. Přiveďte k varu a šťávu zahustěte máslovou jíškou, nedělejte ji moc hustou. Přidejte trochu smetany a dvě lžíce dijonské hořčice. „Radši ji přidávám nakonec, nemám rád, když se vaří po celou dobu, mění pak chuť,“ vysvětluje Pohlreich svůj postup. Nakonec se přidá troška másla, které omáčce dá glanc, a zároveň ji ještě zahustí.

Pořad Teď vaří šéf! uvidíte v neděli 2. listopadu v podvečer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

V Zahradnictví Tmaň už několikátým rokem nabízejí před vánoci kupujícím možnost...
Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromků

Pokud kupujete stromek dopředu, je důležité postarat se o něj tak, aby neopadal dříve, než ho vůbec začnete zdobit. A když správně odpovíte na otázku, můžete...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.