Pohlreich otevřel japonskou restauraci. Tady nejsou patlalové, tvrdí

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich už má dost napodobenin japonské kuchyně. Spojil se s podle něj nejlepším kuchařem Markem Horou, který získal praxi přímo v Japonsku, a hodlá nabízet autentickou japonskou kuchyni.

Do projektu šli společně. "Mám rád lidi, co něco umějí. A on je podle mě nejlepší český sushimaster. Vždycky jsem říkal, Máro, něco spolu uděláme. Moc mě nebaví, že se japonská kuchyně všude objevuje v divných modifikacích. Takže jsme se domluvili na takové té echt kuchyni," popisuje Pohlreich proces zrození nové restaurace.

"To, co mě na japonské kuchyni baví, je čistota, jednoduchost, kde z toho čiší kvalita surovin. A Marek má tu strašnou výhodu, že na rozdíl od patlalů, kteří umějí udělat rolku, což umí ve finále udělat i senátor, on připravuje sushi podle chuti, což není až tak obvyklé. Většina lidí se to naučí mechanicky jako cvičená opice, kdežto Markovo sushi má myšlenku," pěje chválu na duši jejich společné restaurace.

Marek Hora ale upozorňuje, že japonská kuchyně zdaleka není jen o sushi, jak se spousta lidí domnívá. Připravuje například i maso přeštických prasátek a jeho vařený bůček je naprosto úchvatný. Podobně jako pečená kachna na pomerančích s jemnou, skvěle vyladěnou omáčkou.

Pohlreich při výčtu lahůdek tvrdí, že lidí, kteří umějí dělat pro oko a na efekt, je hromada, ale lidí, kteří  do toho umějí myšlenkově proniknout, je jen pár.

Marek Hora prožil nějaký čas v Japonsku, takže to má z první ruky v originálním podání i ve vztahu k japonské kultuře. "Já nemůžu tvrdit, že jsem tam pracoval, za práci se berou peníze," usmívá se. "Já jsem se tam učil. A  japonská kuchyně mě před těmi devatenácti roky velice chytla," tvrdí.

Že má pro japonskou kuchyni cit, dokládá i jeho úspěch v mezinárodní soutěži o nejlepší sushi, které se v Japonsku zúčastnil. "Měli jsme vytvořit vlastní kombinaci s využitím produktu typického pro svoji zemi. Jenže zkombinujte sushi a pivo," usmívá se. Pak ho ale napadlo namarinovat rybí maso v černém pivu. "V kombinaci s křenem to porotu uchvátilo natolik, že jsem skončil druhý," ukazuje na vystavené ocenění v podobě poháru. Za svou knihu Sushi – doma krok za krokem vydanou Romanem Vaňkem a jeho Pražským kulinářským institutem se v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013 v Paříži umístil v první desítce.

Yamato

"Yamato je prapůvodní název pro Japonsko a splňuje i podmínku, že v japonštině musí všechna důležitá slova obsahovat písmena A a O. Až dodatečně jsme se dozvěděli, že se stejně jmenovala také japonská válečná loď potopená Američany. Zatím nám to ale nikdo nevyčetl," vysvětluje Pohlreich prapůvod názvu nového podniku.

Idea restaurace Yamato je podle Zdeňka Pohlreicha jednoduchá: "Vzácně nadaní lidé, jako je Hora, mají dostat víc prostoru, aby mohli vést restauraci podle svého názoru a nemuseli se podřizovat někomu, kdo oboru nerozumí."

V místech nové restaurace byl kdysi také nějaký sushi koutek. "Jmenovalo se to Kabuki, jako divadlo, a byla tady hromada masek jako výzdoba. My jsme se spíš snažili najít nějakou autenticitu, vycházeli jsme z toho, jak vypadají restaurace v Japonsku. A čím lepší a dražší, tím je interiér jednodušší. Sem tam jenom pár kousků něčeho – takhle to má vypadat," říká Pohlreich s tím, že přebytek dekorací navíc hosty rozptyluje od prvotřídního jídla.

"Je nesmysl, že je třeba interiér restaurace jakkoliv zateplovat, nejlépe přidat alespoň akvárium. U nás chceme, aby lidi nic nerušilo od jídla," dodal ještě Pohlreich. Což se architektovi Josefu Němečkovi, který je autorem podoby interiéru restaurace, zadařilo. Hned od vstupu na vás dýchne čistota interiéru: bílé stěny, jednoduché osvětlení i prostírání a čistý až strohý design vybavení. Tady se prostě můžete bez obav soustředit na obsah talířů.

Je otázkou, jak se nové restauraci na Vinohradech povede. Zda se najde dost těch, kteří ocení velkorysou Pohlreichovu politiku: nabídnout v příjemném prostředí prvotřídní pokrm, připravený z těch nejlepších surovin, za kvalitě odpovídající cenu. Například za tříchodové polední menu tu utratíte mezi 200 a 300 korunami.

Autor:
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...