Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich s Italem v kuchyni na nože nejsou: oba raději poctivě vaří

  12:00aktualizováno  12:00
"Když je naučíš vařit doma, aspoň budou vyžadovat něco lepšího i v restauraci," říká na návštěvě v dnešní show Emanuela Ridi „S Italem v kuchyni“ Zdeněk Pohlreich. A sám také přiloží ruku k dílu. Kromě italských specialit se díky tomu dočkáte i receptu na výborný univerzální omáčkový základ.

Emanuele vám dnes v podvečer na Primě odhalí tajemství přípravy rizota s červenou čekankou a krémem z balsamika či letního fondue bagna cauda, které kombinuje kousky vařené a syrové zeleniny. Ty se namáčejí v chuťově atraktivní omáčce s tóny česneku, olivového oleje, másla a ančoviček. Nejprve ovšem pro Zdeňka jako pro hosta připraví šafránový dezert do koktejlových skleniček podle receptu ze Sardinie, kde se šafrán pěstuje.

Zdeněk Pohlreich v kuchyni Itala Emanuela Ridi. Emanuele Ridi ve svém pořadu s Italem v kuchyni.

Že mu italská kuchyně sedí, to už Zdeněk dokázal při přípravě italské pasty (viz předchozí článek). S pravým Italem v jedné kuchyni je sice zpočátku lehce nervózní, ale oba "páni kuchaři" se v netypických rolích hosta a hostitele rychle zorientují a rozjedou společný kulinářský koncert radost pohledět. Co myslíte, nevezmou si spolu nakonec hospodu?

Kuře s mangoldem i s medem

Zdeněk s Emanuelem vám také každý po svém předvedou kuřecí minutku. Emanuele grilovaný steak z tzv. kukuřičného kuřete na mangoldu, který Zdeněk mezitím povaří a smíchá s citronovou šťávou, olivovým olejem, pepřem a solí.

Zdeněk na minutku zvolí kuře z volného chovu, které je jinak rostlé. Maso má delší a nižší, kůži pevnější. Šéf proto kůži ponechá, aby byla porce křupavější, a prsa osmaží na oleji dozlatova.

Když jsou propečená, přidá do výpeku na pánvi trochu octa balsamico, přilije kuřecí vývar a trochu základní hnědé omáčky. To je ona kouzelná přísada (viz úvodní video článku a box níže), která dodává plnou chuť omáčkám v dobrých restauracích. Tekutinu na pánvi zredukuje na jednu porci a pro lesk a lepší chuť přidá trošku akátového medu. Už mimo plamen nakonec zašlehá ořech vychlazeného másla, jež omáčku zakulatí, zahustí a dodá jí hedvábný lesk.

Emanuele mezitím na oleji orestuje plátky sicilského lilku, papriky, cukety a chřest s rozmarýnem na přílohu. Přidá i pár předvařených brambor ve slupce. Během servírování šéf ještě polije maso a zeleninu svou vynikající omáčkou a kuřecí rychlovka je na světě.

Recept na základní hnědou omáčku

Všechny kosti, které vám při vaření zbudou, dejte do pekáče. Přidejte kořenovou zeleninu s troškou rajského protlaku, nechte zapéct pěkně dohněda a nakonec přidejte sklenici červeného vína. Zalijte vše studenou vodou a nechte povařit dvě až tři hodiny. Trvá to, ale vyplatí se to, radí svorně oba kuchaři.

Když hotový materiál přecedíte a necháte vystydnout, získáte hustou rosolovitou hmotu, která vydrží v ledničce a je vždy po ruce. Je to onen kouzelný, v řadě receptů opakovaně zmiňovaný a vzývaný základ k minutkám. Přidává se k omastku na pánvi a kombinuje s dalšími přísadami, jako je vývar, víno či smetana.





Nejčtenější

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Nejsložitější je údržba ploch z dýhy a masivu.
Jak správně doma udržovat dřevěný nábytek: přehledný návod

Nábytku se netýkají kampaně připomínající jarní nebo předvánoční úklid. Měl by se udržovat průběžně. Nejvíce práce budete mít s dýhou a masivem.  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.