Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého hovězího. Se zeleninovou přílohou společně připravenou na kuchyňském tálu vykouzlil oběd, který už lehce přechází do navazující série Rozpal to, šéfe!

Šéf se zřejmě „na stará kolena“ smiřuje s tím, že co člověk, to názor a chuť. „Já mám rád hovězí medium rare, ale je to jen moje osobní preference. Většinou to bývá tak, že v profesionálních kuchyních převládají ortodoxní názory. Každý, kdo chce steak well done (tedy hodně propečený), zasloužil by snad přinejmenším ukamenovat. Ale já bych to nikomu nevyčítal,“ přiznal se.

A radí hlavně se hovězího nebát. Strava má být vyvážená a chuť na pořádný kus hovězího je normální. Vždyť je to kvalitní bílkovina, které tělo čas od času potřebuje.

Pozitivní je, že dobré uleželé hovězí je už v obchodech běžně k dostání. A vzhledem k ceně nehrozí, že by se člověk mohl přejíst, není to surovina, kterou by si dopřával denně k obědu.

Pohlreich radí vyndat maso z lednice alespoň půl hodiny před tím, než začnete vařit, aby pak na pánvi nebo grilu nedostalo takový teplotní šok. Šéf maso předem jen opepří, solí až po tepelné úpravě. Hlavně radí nepanikařit a nesnažit se maso obracet příliš brzy. Je lepší chvilku počkat, až se zatáhne a odskočí z grilu (v našem případě tálu).

Paralelně na desce griluje i papriky a v mezičase připraví ve woku trošku čerstvého špenátu se lžičkou wasabi, což je japonský křen. To kvůli další chuti v pokrmu. A když jsou papriky hotové, využije toho, že je deska rozpálená, a lehce opeče rozpůlené žampiony.

Jaký steak si můžete připravit

Raw
Zcela syrový steak. Jinde než v pokrmech typu tatarský biftek nebo carpaccio se steak v syrovém stavu nepodává.

Blue rare
Steak opečený jen na okrajích, uvnitř je prohřátý na 46 °C. Maso ještě neuvolňuje šťávu.

Rare
Jemně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 52 °C. Zvenku je steak pěkně hnědý, ale uvnitř stále krvavý a červený, červený je z přibližně 75 %. Doba přípravy: cca 2 minuty z každé strany.

Medium rare
Mírně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 55 °C. Zvenku je steak tmavě hnědý, uprostřed červenorůžový v poměru 1:1. Směrem k okrajům masa barva přechází až do šedohnědé barvy.
Doba přípravy: cca 3 minuty z každé strany. Tento druh propečenosti steaku je považován za nejlepší, maso je nejšťavnatější a nejlahodnější. Podívejte se na názorné video, jak připravit medium rare steak i s přílohou.

Medium
Středně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 60 °C. Střed masa je růžový, „nekrvavý“, více vysušený než medium rare. Zbytek masa má hnědošedou barvu.
Doba přípravy: cca 4 minuty z každé strany.

Medium well
Téměř propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 65 °C. Maso je téměř celé šedohnědé, jen ve střední části najdeme náznaky růžové. Šťavnatost takto připraveného masa je nižší než u předešlých stupňů.
Doba přípravy: cca 4,5 minuty z každé strany.

Well done
Propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 71-74 °C . Maso je zcela propečené, není šťavnaté. Střed masa má šedohnědou barvu, kraje mohou mít i tenkou černou ohořelou kůrku.
Doba přípravy: cca 5 minut z každé strany.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou vám dodá sílu v novém roce

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou

VIDEO V novém roce budeme potřebovat hodně energie, proto si dnes s mistry grilu připravíme...

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...