Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich učí šoulet, přitom mimoděk utrousí recept „na zrzavý sos“

Když je nejhůř, i husa dobrá, notuje si Zdeněk Pohlreich, když k ní má připravit šoulet, což je v nejběžnější variaci hrách s kroupami. Dnešní díl pořadu Teď vaří šéf! se nese ve znamení luštěnin.

Pohlreich se snaží, seč může, aby ukázal, že luštěniny nemusejí být nudným jídlem, ke kterému si mnozí nesou komplikovaný vztah už od školních jídelen. Zajímavé je, že tím mírným odbočením k huse (svatý Martin se blíží), se dopustil vítaného úkroku a vysvětlil, jak má vypadat šťáva z pečínky a hlavně jak jí dosáhnout.

V kuchařských knihách návod samozřejmě nechybí a zní takto nějak podobně: „Vyjmeme maso, pekáč postavíme na sporák, výpek vyrestujeme na tuk, odvaříme vodu, zaprášíme moukou a orestujeme dozlatova. Vzniklou jíšku podlijeme studenou vodou a provaříme alespoň 20 minut.“ Takto to popisuje například Roman Vaněk ve svých „Pokladech“.

Jenže pokud jste to někdy zkoušeli, málokdy máte to oko, abyste odhadli, jak tmavé to má být, jak to vypadá ve skutečnosti. Manipulujte také s horkým pekáčem na plotně, když už máte plotýnky zpola obsazené – v jednom hrnci se vaří knedlíky a ve druhém špenát.

Proto je Pohlreichova věta o zrzavém sosu tak důležitá. Protože ač se tu mluví o huse, aplikovat to můžete i na vejpečky, vepřové na kmíně, moravského vrabce, prostě všude, kde potřebujete získat silnou šťávu na přelití porce. A mnohdy to neumějí ani v hospodě – pomáhají si prefabrikovanou šťávou v prášku.

Šoulet

Šoulet je tradiční židovský pokrm, který se připravuje o nejznámějším židovském svátku jakým je šábes.

Je to směs zapečeného masa, krup, fazolí a koření, je připravován i z košer masa hovězího.

Česká kuchyně si ho upravila. Místo fazolí se často používá hrách, čočka a dokonce i sója, anebo cizrna. Společným nadále zůstává česnek.

Jako první si uvolněte místo na plotně a slijte veškerou šťávu do rendlíku. Přiveďte k varu. Cílem je odvařit vodu ze šťávy. Že je voda pryč, poznáte podle zvuků, poslouchejte, jak zní prskání.

Pak opatrně slijte sádlo a v hrnci nechte jen ten výpek. Pak už můžete výpek zaprášit moukou a dotmava orestovat. Anebo můžete použít studenou jíšku z lednice, jestli si ji schováváte pro podobné příležitosti. S jíškou nebude provaření trvat tak dlouho.

Nakonec už stačí šťávu jen přecedit a můžete podávat. A co víc nás čeká? Nápady z hrachu, čočky, cizrny i fazolí podané tak, aby vás přilákaly vyzkoušet.

Osmý díl Teď vaří šéf! se vysílá v neděli v podvečer na Primě.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...