Zdeněk Pohlreich v sobotu griloval na hipodromu v Mostě. Ilustrační foto | foto: Petr Kreutzer, MF DNES

Čerstvý kmín? To jsem ještě nejedl, přiznal Pohlreich v Mostě

  • 10
Nabídnout hovězí steak se salátem s jahodami není dobrý nápad. A servírovat biftek s opečeným melounem? Ještě horší. Po sobotě už někteří kuchaři z Mostu a okolí ví, že přílišné experimentování se nevyplácí. Svým typickým komentářem jim to vysvětlil Zdeněk Pohlreich na mosteckém hipodromu.

Tam právě v sobotu začal fungovat nový Piknik park, prostor se šesti grily, které mohou lidé kdykoliv zdarma využít. A Pohlreich byl hlavním hostem grilovacího odpoledne.

"Maso je super, omáčka se dá jíst. S čím mám problém, je salát s jahodami. Nevidím tam žádnou spojitost, jedno je sladké jídlo, biftek má mít spíš chlapáckou chuť. Kdybyste to rozdělili, máte dvě dobrá jídla," komentoval Pohlreich soutěžní hovězí steak kuchařů z restaurace Vinařství Třebívlice.

Dalším soutěžícím vytkl moc upečené maso, jiným vytkl salát, který byl navíc. "Fuj, to je hnus," komentoval známý kuchař meloun na talíři z restaurace hotelu Cascade. "Opečený meloun s hovězím masem, to je nesmysl," vyjádřil se Pohlreich. Zkritizovat ale dokázal také nedopečené maso. "Tahle kráva umřela zbytečně," komentoval jeden z výrobků.

Ze šesti kuchařských týmů, které se zúčastnily grilovací soutěže na hipodromu, vyšli jako vítězové Martin Mládek a František Vyskočil z baru Černý anděl na zimním stadionu. Coby vítězové vyhráli osmidenní zájezd na Krétu.

Sám Pohlreich stovkám diváků na mosteckém hipodromu ukázal, jak se má dělat správný hamburger nebo několik druhů steaků. Jeden z nich byl dokonce vegetariánský – z lilku, který se plní směsí cibule, rajčat a kozího sýru. Součástí programu byla samozřejmě také kuchařova autogramiáda.

Celé odpoledne na mosteckém závodišti, kde místo koní bylo hlavní hvězdou maso z krav a lososa, bylo nakonec nějak přínosné pro všechny. Soutěžící kuchaři ukázali, že umí vařit doslova v přímém přenosu. Lidé totiž sledovali, jak steaky u grilů připravují i servírují. A lidé z Mostu mají po nově místo, kam mohou kdykoli chodit dělat vlastní steaky.

S prázdnou neodjel z Mostu ani Pohlreich. Mistr kuchař poznal díky kolegům z Třebívlic nový kulinářský doplněk, mladé výhonky kmínu, který servírovali se steakem z lososa. "Čerstvý kmín? Neděláš si p...? To jsem ještě nejedl," komentoval svým typickým způsobem Pohlreich ozdobu na talíři.