Pohlreich vaří krůtu a ukazuje, jak snadné je udělat játrové knedlíčky - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich vaří krůtu a ukazuje, jak snadné je udělat játrové knedlíčky

Krůtí maso je zdravé, obsahuje málo tuku a pro generaci krmenou kuřaty je vítanou změnou, která nejde ani tak do peněženky a přináší jiné chutě i strukturu masa. V pořadu Teď vaří šéf! Zdeněk Pohlreich ukáže, jak krůtu vykostit a celou ji využít.
Zdeněk Pohlreich dělá játrové knedlíčky | (1:45) | video: Prima TV

V pořadu, který uvidíte jako obvykle v neděli podvečer na Primě, nás nejvíc zaujalo, jak snadné je vyrobit játrové knedlíčky. Ty nemohly dřív chybět u žádného pořádného nedělního oběda.

My jsme bohužel často už tak líní, že se polévkami nezabýváme, natož játrovými knedlíčky. Když už, tak je kupujeme předpřipravené u řezníka tu s lepším, tu horším výsledkem. Má to například i ten dopad, že neučíme polévky jíst naše děti a podle toho to vypadá i ve školních jídelnách, kde se podstatná část polévek zlikviduje nedojedených.

Zkuste si to sami, vždyť jakou krásnější větu můžete říct než: „To jsou moje domácí“. 

Začnete ale samozřejmě vývarem, kostru a kosti zalijete vodou, přidáte sůl, jednu, dvě kuličky nového koření, pár kuliček celého černého pepře. Necháte zavařit, seberete pěnu a pak přidáte trochu zeleniny, kousek mrkve, pórku, řapíkatého celeru, cibule. A dvě hodinky se můžete věnovat jiné práci.

Například játrovým knedlíčkům. Zdeněk Pohlreich si přichystal misku drůbežích jater a v úzké a vysoké nádobě je rozmixoval tyčovým mixérem. Pak je třeba je ochutit: na hodně drobné kousky nakrájejte cibuli a orestujte ji na másle. Mezitím hmotu osolte, opepřete, nastouhejte stružek česneku. Přidejte trochu strouhanky a trochu hladké mouky. „S moukou opatrně, když to přeženete, tak je to strašně hnusný,“ ošklíbá se Pohlreich.

Má to logiku. Na rozdíl například od omáček, kdy se mouka alespoň dvacet minut až půl hodinky provařuje, u játrových knedlíčků nedojte k tak dlouhé tepelné úpravě. Mouka je pak z pokrmu cítit.

Do směsi přidejte trochu majoránky „na ovonění“ a vejce. „Někdy je na množství jater jedno vejce moc a hmota na knedlíčky by byla příliš tekutá. Proto si vejce předem rozšlehejte a z misky jej přidejte jen část,“ radí Pohlreich. Nakonec přidejte orestovanou cibulku a rozmíchejte.

Vařte jako šéf

Nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha najdete výhodně na Knihy.iDNES.cz.

Přiveďte do varu vodu a knedlíčky zavařte. Můžete je tvarovat pomocí dvou lžic (viz galerie – to potřebuje trochu cviku) anebo tak, že si naberete do dlaně trochu jater a obrácenou špičkou lžíce z této „zásoby“ odeberete trochu hmoty a prstem noček ze lžíce shrnete do vroucí vody. Je také možné ručně je vyválet mokrýma rukama, pokud vám nevadí, že se upatláte. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.

Až bude hotový vývar, zceďte jej, zeleninu nakrájejte do talíře, vložte knedlíčky, přidejte vývar a grunt slavnostního oběda máte hotový.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025