Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zdravá a návyková snídaně, to může být podle šéfa i bramborová omeleta

  0:14aktualizováno  0:14
S mrazivými rány stoupá chuť dát si teplou snídani, než vyrazíme ven do zimy. Tak proč nesáhnout po pánvi, dopředu uvařených bramborách, cibuli a vajíčkách. Co se koření, bylinek a zeleniny týká, variant máte nepočítaně.

„Můžeme ráno samozřejmě začít tím, že si dáme skleničku na zahřátí. Ale my si uděláme senzační frittatu s ovčím sejrem,“ uvádí svůj oblíbený recept na bramborovou omeletu Zdeněk Pohlreich. Alespoň tedy v dalším premiérovém díle pořadu Teď vaří šéf!, který se tentokrát nese v duchu light kuchyně a denních menu (více zde). K vidění je v úterý večer na Primě.

Frittata má vždycky společný základ: brambory, vajíčka, sýr, zelenina. Což je podobné, jako v případě španělské tortilly (viz recept Martina Škody zde), i když vůbec není důležité, jak budete výsledku říkat. Hlavně, že si pochutnáte.

Jak na to krok za krokem

Uvařené brambory oloupejte, pokrájíte na kostičky a rovnou je osolte a opepřete. Červenou cibuli také oloupejte, pokrájejte a dejte restovat na kapce oleje na pánvičku, na které pak omeletu dáte zapéct do trouby. K cibuli posléze přidejte i pokrájené brambory a zvolna je opékejte.

Mezitím si na kousku másla dejte na jinou pánvičku orestovat špenát. Pořádná hrst čerstvých zelených špenátových listů se vám během chvilky krásně smrskne. Jen je potřebujete zbavit vody, kterou pustily, takže je hoďte na misku na papírovou utěrku, aby přebytečnou vodu vsákla.

Pak špenátové listy ochuťte uzenou mletou paprikou, přiměřeným množstvím rajčatové passaty - tedy rozmixovanými loupanými rajčaty a promíchejte. Na pánvičku k bramborům přidejte i s ovčím sýrem feta, pokrájeným na kostičky. Promíchejte, odstavte, posypejte nasekanou čerstvou petrželku.

Směs na pánvi postupně zalijte čtyřmi vajíčky tak, že bílek necháte protéct dospod a žloutky posadíte navrch - jak je to krásně vidět na úvodním videu. A pak už jen dejte zhruba na deset minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C. Hotovou voňavou frittatu servírujte teplou, ideálně s další čerstvě nasekanou petrželkou. Ať už si ji dáte na tu snídani, nebo třeba na oběd.

Autor:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Další z rubriky

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.