Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zdravá a návyková snídaně, to může být podle šéfa i bramborová omeleta

  0:14aktualizováno  0:14
S mrazivými rány stoupá chuť dát si teplou snídani, než vyrazíme ven do zimy. Tak proč nesáhnout po pánvi, dopředu uvařených bramborách, cibuli a vajíčkách. Co se koření, bylinek a zeleniny týká, variant máte nepočítaně.

„Můžeme ráno samozřejmě začít tím, že si dáme skleničku na zahřátí. Ale my si uděláme senzační frittatu s ovčím sejrem,“ uvádí svůj oblíbený recept na bramborovou omeletu Zdeněk Pohlreich. Alespoň tedy v dalším premiérovém díle pořadu Teď vaří šéf!, který se tentokrát nese v duchu light kuchyně a denních menu (více zde). K vidění je v úterý večer na Primě.

Frittata má vždycky společný základ: brambory, vajíčka, sýr, zelenina. Což je podobné, jako v případě španělské tortilly (viz recept Martina Škody zde), i když vůbec není důležité, jak budete výsledku říkat. Hlavně, že si pochutnáte.

Jak na to krok za krokem

Uvařené brambory oloupejte, pokrájíte na kostičky a rovnou je osolte a opepřete. Červenou cibuli také oloupejte, pokrájejte a dejte restovat na kapce oleje na pánvičku, na které pak omeletu dáte zapéct do trouby. K cibuli posléze přidejte i pokrájené brambory a zvolna je opékejte.

Mezitím si na kousku másla dejte na jinou pánvičku orestovat špenát. Pořádná hrst čerstvých zelených špenátových listů se vám během chvilky krásně smrskne. Jen je potřebujete zbavit vody, kterou pustily, takže je hoďte na misku na papírovou utěrku, aby přebytečnou vodu vsákla.

Pak špenátové listy ochuťte uzenou mletou paprikou, přiměřeným množstvím rajčatové passaty - tedy rozmixovanými loupanými rajčaty a promíchejte. Na pánvičku k bramborům přidejte i s ovčím sýrem feta, pokrájeným na kostičky. Promíchejte, odstavte, posypejte nasekanou čerstvou petrželku.

Směs na pánvi postupně zalijte čtyřmi vajíčky tak, že bílek necháte protéct dospod a žloutky posadíte navrch - jak je to krásně vidět na úvodním videu. A pak už jen dejte zhruba na deset minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C. Hotovou voňavou frittatu servírujte teplou, ideálně s další čerstvě nasekanou petrželkou. Ať už si ji dáte na tu snídani, nebo třeba na oběd.

Autor:




Nejčtenější

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.