Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste Pohlreichův recept na křupavé houbové karbanátky. Stačí i hlíva

aktualizováno 
Chcete-li jíst lehce, zdravě a přitom chutně jako šéf, není důvod se vyhýbat houbám, naopak. A jestli patříte k těm houbařícím šťastlivcům chodícím na místa, kde právě rostou, nebo si koupíte třeba hlívu, krémové žampiony či lišky v nejbližším supermarketu, už takový rozdíl není. Hlavně ať si pochutnáte.

Poslední řada pořadu Teď vaří šéf! se celá nese v duchu racionální kuchyně, na kterou známý šéfkuchař přešel v zájmu zachování rozumné kondice. Jak přiznal, stále chce být schopen zavázat si sám tenisky (více zde).

Fotogalerie

A každý týden teď v úterý večer přináší na Primě svá vzorová celodenní menu, která jsou názornou ukázkou toho, jak se neošidit, užívat si života a přitom si udržet postavu rozumného tvaru.

Na vlastní kůži si vyzkoušel, že pokud chcete snížit hmotnost, tak jedna z nejdůležitějších věcí je pořád něco jíst. „Zdá se to být jako protimluv, ale je potřeba, aby metabolismus pořád pracoval. Takže si dejte nejen oběd, ale i odpoledne malou svačinku a nevynechávejte večeři. Samozřejmě s citem, ale pořád tam musí něco bejt,“ vysvětluje.

Tentokrát to bude ranní startovací hruškový drink, osvěžující mrkvový salát, jednoduchý salát z hovězího masa a červeného zelí, melounový dezert i uvedené bezmasé houbové karbanátky s citronovou omáčkou aioli, do které přidá pečený česnek, aby nebyla tak ostrá.

Jak na houbové karbanátky krok za krokem

Výběr hub do karbanátků je na vás, na tom, co v lese zrovna najdete nebo co vyberete v obchodě. Každopádně je pečlivě očistěte a nadrobno nakrájejte. Potřebovat budete také olivový olej, cibuli, česnek, pepř, sůl, čerstvou veku, zelenou petrželku, hladkou mouku a rostlinný olej na smažení.

Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte na olivovém oleji, přidejte i podrcený a najemno nasekaný česnek a můžete přihodit pokrájené houby. Promíchejte, dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem a restujte tak dlouho, až se z nich odpaří veškerá voda. Je to potřeba, aby karbanátek posléze držel pohromadě.

Hříbky, žampiony, hlíva... Výběr je na vás.
Směs na pánvi ochuťte čerstvě drceným pepřem a solí,
Stáhněte směs z ohně a přendejte na misku.
Karbanátky rovnou vkládejte do rozpáleného rostlinného oleje.

Mezitím si nakrájejte zhruba dva plátky toustového chleba a pár snítek čerstvé petržele. Chleba do sebe nasákne zbytek vody, která v houbách přece jen zůstane, a karbanátky budou pěkně kompaktní.

K houbám pak přidejte nasekanou petržel i rozumné množství pokrájené housky (v případě potřeby pak můžete další housku do směsi kdykoliv přidat). Promíchejte, přidejte dvě vajíčka a směs pěkně spojte dohromady. Pak ji stáhněte z ohně, přidejte trochu mouky (stačí lžíce), promíchejte a pomocí lžíce tvořte placičky, které pozvolna smažte na rozpáleném rostlinném oleji.

„Zvenku to bude trošku křupat, zevnitř to bude mít zrnitou konzistenci, bude to super,“ konstatuje šéf při smažení karbanátků. Doporučuje podávat s rukolovým salátem a jemnou omáčkou aioli.

Autor:




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Další z rubriky

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.