Polaskejte svůj jazyk grilovanými grepy, melouny, broskvemi i mangem - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polaskejte svůj jazyk grilovanými grepy, melouny, broskvemi i mangem

  0:07
Kouzlu letního grilování propadáme natolik, že se i v teplých dnech ládujeme horami masa, maximálně k nim přidáme trochu zeleniny. Přitom stačí vyzkoušet grilování sezonních i exotických ovocných plodů a letní večeře může získat třeba podobu lehkého salátu z grilovaných kousků ovoce.
Fotogalerie4

Grilovaný ananas vás překvapí šťavnatostí a plnější chutí | foto: Profimedia.cz

Pokud jste ještě nenašli odvahu přihodit na gril rozpůlený pomeranč nebo půlku banánu, jděte do sebe. Děti potěšíte určitě, svoje chuťové buňky pravděpodobně také. Ať už si grilované ovoce dopřejete jen jako dezert nebo jako odlehčený hlavní chod. Skvělých 11 tipů jsme pro vás objevili v New York Times. Američané totiž nemají kolem grilování zdaleka tolik co objevovat jako my; všechno už mají zřejmě vychytané.

Rozpůlený grep grilujte rozpůlenou stranou dolů, pak ho ozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny a strouhanou čokoládou

Grep grilujte rozpůlenou stranou dolů, pak ho ozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny a strouhanou čokoládou

1/ Grilovat můžete i takové ovoce jako broskve, grapefruit, švestky, jahody či meloun, ať už vodní nebo žlutý. Dají se z nich připravit například špízy. Nakonec se ovoce jen lehce osolí, k dochucení můžete použít i ocet balsamico nebo si vyrobit vlastní jogurtovou omáčku.

2/ Vynikající je i samotný grilovaný ananas. Případně si na něj připravte omáčku ze zhruba půl šálku arašídového másla, lžíce sojové omáčky, chilli omáčky a na drobno natrhaných lístků bazalky nebo máty. Stejnou omáčku využijete i na grilovanou zeleninu, výborná je třeba k lilku.

3/ Zkuste si na grilu připravit zvláštní ovocno-zeleninovou kombinaci: jahody s cherry rajčátky. Po grilování je jen zakápněte octem balsamico a můžete hodovat.

4/ Oloupejte ne úplně zralé mango a nakrájejte ho na silnější plátky. Potřete je olejem a grilujte do změknutí. Nakonec je lehce okořeňte koriandrem nebo lístky máty a zakápněte limetkovou či citronovou šťávou. Grilovat samozřejmě můžete i měsíčky limetky nebo citronu.

5/ Chuťově nezapomenutelné jsou ovocné šunkové rolky. Jednoduše zabalíte dostatečně silný hranolek ananasu nebo melounu do plátku šunky a vytvořenou rolku krátce ogrilujete.

6/ Grilovaná jablka zase využijete v jedné z variant waldorfského salátu. Kousky jablek grilujte, dokud nezhnědnou, ogrilujte také nakrájenou kapustu a červenou cibuli. To vše v míse smíchejte dohromady s modrým sýrem, vlašskými ořechy a trochou jogurtu.

7/ Příčně rozpulte broskve, nektarinky či meruňky. Potřete je buď hotovou barbecue omáčkou, nebo vlastní směsí z bourbonu, cukru a máty. Na grilovanou broskev ještě můžete při servírování posadit kopeček vanilkové zmrzliny.

8/ Grilujte i jablka a hrušky, podávejte je s jogurtem, medem a špetkou kardamonu.

9/ Rozpulte grep, posypte ho hnědým cukrem a grilujte rozpůlenou stranou dolů. Nakonec grep potřete medem a posypte nasekanými pistáciemi.

Grilované broskve jen lehce posypejte pár zrnky soli

Grilované broskve jen lehce posypte pár zrnky soli

10/ Na grilu připravíte i ovocný salát. Nakrájejte a grilujte vodní meloun, broskve, švestky, kiwi a ananas. Vše smíchejte v míse a přidejte med, trochu soli a citronové šťávy. Nakonec ho můžete posypat natrhanými lístky máty nebo bazalky, případně obojím, podle chuti.

11/ Podélně rozkrojené grilované banány lze podávat s nutellou, medem, sirupem, hnědým cukrem nebo s vanilkovou zmrzlinou. Každý si určitě vybere, jaká varianta mu chutná nejvíce.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025