Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Polaskejte svůj jazyk grilovanými grepy, melouny, broskvemi i mangem

  0:07aktualizováno  0:07
Kouzlu letního grilování propadáme natolik, že se i v teplých dnech ládujeme horami masa, maximálně k nim přidáme trochu zeleniny. Přitom stačí vyzkoušet grilování sezonních i exotických ovocných plodů a letní večeře může získat třeba podobu lehkého salátu z grilovaných kousků ovoce.

Grilovaný ananas vás překvapí šťavnatostí a plnější chutí | foto: Profimedia.cz

Pokud jste ještě nenašli odvahu přihodit na gril rozpůlený pomeranč nebo půlku banánu, jděte do sebe. Děti potěšíte určitě, svoje chuťové buňky pravděpodobně také. Ať už si grilované ovoce dopřejete jen jako dezert nebo jako odlehčený hlavní chod. Skvělých 11 tipů jsme pro vás objevili v New York Times. Američané totiž nemají kolem grilování zdaleka tolik co objevovat jako my; všechno už mají zřejmě vychytané.

Rozpůlený grep grilujte rozpůlenou stranou dolů, pak ho ozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny a strouhanou čokoládou

Grep grilujte rozpůlenou stranou dolů, pak ho ozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny a strouhanou čokoládou

1/ Grilovat můžete i takové ovoce jako broskve, grapefruit, švestky, jahody či meloun, ať už vodní nebo žlutý. Dají se z nich připravit například špízy. Nakonec se ovoce jen lehce osolí, k dochucení můžete použít i ocet balsamico nebo si vyrobit vlastní jogurtovou omáčku.

2/ Vynikající je i samotný grilovaný ananas. Případně si na něj připravte omáčku ze zhruba půl šálku arašídového másla, lžíce sojové omáčky, chilli omáčky a na drobno natrhaných lístků bazalky nebo máty. Stejnou omáčku využijete i na grilovanou zeleninu, výborná je třeba k lilku.

3/ Zkuste si na grilu připravit zvláštní ovocno-zeleninovou kombinaci: jahody s cherry rajčátky. Po grilování je jen zakápněte octem balsamico a můžete hodovat.

4/ Oloupejte ne úplně zralé mango a nakrájejte ho na silnější plátky. Potřete je olejem a grilujte do změknutí. Nakonec je lehce okořeňte koriandrem nebo lístky máty a zakápněte limetkovou či citronovou šťávou. Grilovat samozřejmě můžete i měsíčky limetky nebo citronu.

5/ Chuťově nezapomenutelné jsou ovocné šunkové rolky. Jednoduše zabalíte dostatečně silný hranolek ananasu nebo melounu do plátku šunky a vytvořenou rolku krátce ogrilujete.

6/ Grilovaná jablka zase využijete v jedné z variant waldorfského salátu. Kousky jablek grilujte, dokud nezhnědnou, ogrilujte také nakrájenou kapustu a červenou cibuli. To vše v míse smíchejte dohromady s modrým sýrem, vlašskými ořechy a trochou jogurtu.

7/ Příčně rozpulte broskve, nektarinky či meruňky. Potřete je buď hotovou barbecue omáčkou, nebo vlastní směsí z bourbonu, cukru a máty. Na grilovanou broskev ještě můžete při servírování posadit kopeček vanilkové zmrzliny.

8/ Grilujte i jablka a hrušky, podávejte je s jogurtem, medem a špetkou kardamonu.

9/ Rozpulte grep, posypte ho hnědým cukrem a grilujte rozpůlenou stranou dolů. Nakonec grep potřete medem a posypte nasekanými pistáciemi.

Grilované broskve jen lehce posypejte pár zrnky soli

Grilované broskve jen lehce posypte pár zrnky soli

10/ Na grilu připravíte i ovocný salát. Nakrájejte a grilujte vodní meloun, broskve, švestky, kiwi a ananas. Vše smíchejte v míse a přidejte med, trochu soli a citronové šťávy. Nakonec ho můžete posypat natrhanými lístky máty nebo bazalky, případně obojím, podle chuti.

11/ Podélně rozkrojené grilované banány lze podávat s nutellou, medem, sirupem, hnědým cukrem nebo s vanilkovou zmrzlinou. Každý si určitě vybere, jaká varianta mu chutná nejvíce.

Autoři:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.