Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Herbář

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

V herbáři najdete nejznámější byliny, které si můžete vypěstovat i doma. Ve spolupráci s bioložkou Irenou Svobodovou vás také pozveme za květinami na naše louky, stráně a do lesů.

Bylinky vhodné do polévek

Letní hrášková polévka

6.8.2015  0:00
Nádherně osvěžující polévka vás dostane nejen svou barvou, ale především výbornou chutí. Přidejte do ní naložená sušená rajčata a ostatní vám budou blahořečit.  celý článek

VIDEO: Nejlepší šéfkuchaři v jedné kuchyni na festivalu Chef Time Fest

23.1.2015  14:17
Není normální, aby se v jedné kuchyni během jediného večera setkala smetánka českých kuchařů jako při právě probíhajícím gastrofestivalu Chef Time Fest.  celý článek

Tipy na polévky, které uvaříte za dvacet minut

11.7.2009  0:37
Na předkrmy, kterými jiné kuchyně překypují, si české kuchařky nikdy příliš nepotrpěly. V naší kuchyni má mnohem větší tradici příprava polévek. Spoustu receptur odvál čas, ale dobrý základ...  celý článek

12. díl jarní diety: čínská kuřecí polévka s nudlemi

1.5.2009  0:47
Zapomeňte na instantní čínské polévky a k večeři si při dietě uvařte vlastní. Příprava vám zabere jen deset minut.  celý článek

Nejlepší bramboračka

2.4.2009  9:19
Skvělá polévka, ve které si vychutnáte čerstvé i sušené houby. Každá rodina má svůj recept – tady je ten náš!  celý článek

Hráškový krém s mátou a skořicí

23.3.2009  10:56
Tahle polévka si vás získá jemnou chutí i barvou. Krásu neztratí, i pokud ji připravíte z mraženého hrášku.   celý článek

Kozí sýr: z každého jídla udělá svátek

20.3.2009  0:26
Ještě před pár lety se nad kozím sýrem leckdo ušklíbl. Dnes je to naopak. Tenhle aromatický zázrak s lehce štiplavou chutí dokáže z každého jídla udělat svátek.  celý článek

Večeře jako lusk. I luštěniny mohou chutnat

30.1.2009  0:22
Zapomeňte na školní jídelnu - luštěniny mohou výborně chutnat i vypadat skvěle na talíři. Tuhle superzdravou potravinu vás totiž naučíme vařit jinak!  celý článek

Gratinovaná cibulová polévka

17.11.2008  0:00
Tento chod je spjatý s francouzskou kuchyní, konkrétně se zmizelou tržnicí Les Halles, která byla známá pod lidovým názvem "břicho Paříže" – a proslulá vůní cibulačky. S tímhle receptem...  celý článek

Konec náročnému vyvařování. 12 tipů na rychlá jídla

24.10.2008  0:30
I když vaření nechcete obětovat moře času, můžete v kuchyni vytvořit pravé skvosty a s rychlými a jednoduchými recepty slavit úspěch.  celý článek

Hustá polévka s houbami pro sychravé podzimní dny

29.9.2008  10:00
Zasmahnutí mouky spolu se zeleninou vám značně zrychlí přípravu a ušetří nádobí. Také kostky brambor získají osmažením lepší chuť i barvu.  celý článek

Letní škola vaření: Ta pravá česká klasika

9.8.2008  0:47
Uvařit stejně dobrý guláš jako babička nebo tchyně, vyrobit knedlík, který bude nadýchaný a jemný – to všechno dokážete podle receptů z našeho dalšího dílu Školy vaření.  celý článek

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)

1.8.2008  9:00
Ve světlých listnatých lesích si časně zjara můžeme všimnout nápadně různobarevných květů plicníku.  celý článek

Petržel zahradní (Petroselinum crispum)

1.8.2008  9:00
Tato dvouletá bylina má počátkem léta lesklou olistěnou lodyhu se žlutozelenými okolíky.  celý článek

Libeček lékařský (Levisticum officinale)

1.8.2008  9:00
Libeček je statná vytrvalá bylina s bohatě rozvětveným kořenem a dutou lodyhou.  celý článek

Koriandr setý (Coriandrum sativum)

1.8.2008  9:00
Odolná vytrvalá bylina s velkým hlavním kořenem má lodyhy nesoucí celé léto jasně modré úbory.  celý článek

Miřík celer (Apium graveolens)

1.8.2008  9:00
Miřík je dvouletá bylina, vysoká 30 – 90 cm. Má vřetenovitý kořen a lesklou přímou lodyhu.  celý článek

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)

1.8.2008  9:00
Tato letnička má vřetenovitý kořen a dorůstá do výšky až 40 cm. Její listy jsou členěné.  celý článek

Máta peprná (Mentha × Piperita)

1.8.2008  9:00
Máta vznikla zkřížením máty vodní a máty klasné. Je to vytrvalá bylina s hranatou lodyhou.  celý článek

Majoránka zahradní (Organum majorana)

1.8.2008  9:00
Majoránka je malá aromatická bylina, která může dorůstat až do výšky 50 cm.  celý článek

Dobromysl obecná, oregano (Origanum vulgare)

1.8.2008  9:00
Oregano může dorůstat až do výše 60 cm. Rostlina tvoří vzpřímené, načervenalé lodyhy.  celý článek

Česnek kuchyňský (Allium sativum)

1.8.2008  9:00
Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm.  celý článek

Anýz vonný (Pimpinella anisum)

1.8.2008  9:00
Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů  celý článek

Vyberte si svůj polévkový hit

7.10.2007  0:19
Polévka je uvařená za chvíli a je výživná. Nemusíte ale zůstat u klasických vývarů. Zkuste třeba naše exotické polévky...  celý článek

Krémová polévka z brokolice

28.5.2002  10:56
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou brokolici a poduste ji na středně silném ohni, až trochu změkne. Zaprašte moukou a za občasného míchání opékejte 2 minuty. Potom pomalu rozřeďte...  celý článek

Polévka z fazolových lusků s rýží

10.8.2001  14:07
Na rozehřátém tuku lehce opečeme kousek slaniny. Přidáme jemně nakrájenou cibuli i česnek, fazolové lusky nakrájíme na 1-2 cm dlouhé kusy a vše dusíme pod poklicí do tmavě zeleného zabarvení...  celý článek

Ostrá bramborová polévka s rajčaty

16.10.2000  15:51
Do hrnce dáme vodu, rajčata a brambory nakrájené na kostičky a nakonec nadrobno nakrájenou cibuli. Vaříme na mírném ohni, až brambory a rajčata změknou. Uvařená rajčata rozmačkáme vidličkou a...  celý článek

Malokarpatská houbová polévka

28.7.2000  14:54
Připravíme vývar z kostí, procedíme, přidáme uvařené houby, pokrájenou mrkev a krupicové noky. Před podáváním posypeme petrželovou natí. KRUPICOVÉ NOKY: Do osolného vařícího mléka vsypeme...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.