Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pořádné porce za hubičku požaduje v restauracích polovina Čechů

aktualizováno 
Přesvědčení šéfkuchaře Pohlreicha, že lidé dávají v restauracích přednost kvantitě před kvalitou, potvrzuje nejnovější průzkum. Lidé se chtějí co nejvíce najíst za co nejméně peněz a o kvalitě jídla tolik nepřemýšlejí.

Hlavně co nejvíc jídla za málo peněz, na kvalitě nezáleží | foto: Profimedia.cz

Téměř polovina Čechů při objednávání oběda preferuje to, jestli dostane velkou porci za přiměřenou cenu. Na další faktory, jako je rozmanitost nabídky nebo rychlá obsluha, tolik nehledí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, která prostřednictvím internetu oslovila 10 500 respondentů. 

"Jediný, co lidi na jídle poznají hned, je cena. Jinak si myslím, že je jim jedno, co jedí. A lidi vnímají jídlo jako něco, co mají právo dostat levně. Všichni se umí nažrat, ale nevím, jestli si dokážou pochutnat," tvrdil před časem šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro Hobby (viz předchozí článek). Není si jistý, zda se i přes svoji osvětovou činnost dožije nějaké změny.

To šéfkuchař Radek Šubrt je trochu smířlivější. "Taková je u nás tradice, nyní navíc umocněná spěchem. Každý z práce bleskově vyběhne na nějaké občerstvení, je rád, že se zasytí. Na nějaké vysedávání u oběda a vychutnávání menu prostě není čas," vysvětluje.

Z průzkumu také vyplynulo, že každodenně obědvá pouze polovina Čechů. Přitom v jiných zemích, jako je například Francie, Španělsko, Švédsko nebo Itálie, obědvá každý den 80 až 90 procent lidí. "Zjistili jsme, že pravidelné obědvání zřejmě nepatří k naší národní kultuře," konstatovala společnost Edenred.

Návyky strávníků odhalily, že většina Čechů se v poledne stravuje v restauracích. Naproti tomu v cizině jedna třetina lidí jezdí obědvat domů, třetina si vozí jídlo z domu do práce a třetina jí v restauracích. Průzkum také odhalil, že Češi jsou polévkový národ. Zatímco v zahraničí si polévku dá pět až sedm procent strávníků, v Česku je to zhruba 36 procent lidí. A oběd bez přílohy si Češi nedovedou představit skoro vůbec.

Heslo "Hlavně za jídlo moc neutratit, a pokud možno se najíst dosyta" nejvíce z jednotlivých regionů republiky preferují lidé v Moravskoslezském kraji. Zejména muži tam na zdravou výživu nehledí. "Může to být určitě dáno průmyslovou historií regionu, kdy zdejší dělníci byli zvyklí pokaždé se pořádně najíst," konstatoval regionální zástupce firmy Edenred Milan Šindler. Naopak na jižní Moravě je daleko více gurmánů, milovníků dobrého jídla.

Moravskoslezský kraj vykazuje i další odlišnosti. Je zde v rámci ČR nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a držely diety. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent. A pro srovnání – v Praze to bylo podle průzkumu více než dvojnásobek, plných 15 procent respondentek.

Autoři:




Nejčtenější

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.