Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Polští vědci vymysleli, jak zajistit kaprovi cestu na pekáč bez stresu

  12:00aktualizováno  12:00
Místo v plastových taškách se živí kapři určení pro štědrovečerní stůl budou nosit ve speciálních přepravkách. Podle zjištění vědců kapři vylučovali výrazně méně stresového hormonu kortizolu.

Kapři se budou přenášet v plastových krabičkách | foto: Gazeta Wyborcza

Poláci, kteří si o Vánocích stejně jako lidé v Česku rádi pochutnávají na kaprovi, budou letos moci ke sváteční tabuli zasednout s dobrým pocitem, že živou rybu cestou z obchodu domů netýrali. Vědci z Polské akademie věd spolu se Sdružením pro propagaci ryb vyvinuli speciální nádobku, v níž mohou kapři dobře dýchat. Má nahradit plastové tašky, ve kterých se ryby dusí.

Vědci zjistili, že kapři, kteří cestovali v těchto krabičkách, vylučovali výrazně méně stresového hormonu kortizolu. "Pokud jsou podmínky převozu ryb dobré, je potom i jejich maso chutnější," tvrdil Zbigniew Szczepański z polského Sdružení pro propagaci ryb pro list Gazeta Wyborcza.

"Krabička" má podlouhlý tvar a je poměrně nízká, takže kapr je v ní schovaný jen z poloviny. Kapr může kromě dýchání přes žábry dýchat několik desítek minut také pokožkou. Proto je v této přepravce skoro celý povrch těla ryby v kontaktu se vzduchem.

Krabičky pro převoz kaprů z obchodů jsou vyrobené ze stejného druhu plastu jako například lahve na nápoje. Zákazníci je nebudou muset po Štědrém dnu vyhodit, budou si je moci schovat na dalšího kapra. Vanička by měla stát kolem jednoho zlotého (6,2 koruny). Zda si polští spotřebitelé budou o Vánocích pochutnávat na rybě s čistým svědomím, záleží hlavně na dobré vůli obchodníků a na tom, jestli se jich lidé u prodejců ryb budou domáhat.

Loni se v Polsku před Vánoci prodávaly speciální kbelíky na přenos živých kaprů z obchodů. Tato novinka se ale neosvědčila, protože odborníci zjistili, že podmínky v takových nádobkách byly srovnatelné s nezavázanou igelitovou taškou.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

TSS Cargo a.s. - Lucie Kocurová
Provozní technik/čka

TSS Cargo a.s. - Lucie Kocurová
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 25 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.