Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Polští vědci vymysleli, jak zajistit kaprovi cestu na pekáč bez stresu

  12:00aktualizováno  12:00
Místo v plastových taškách se živí kapři určení pro štědrovečerní stůl budou nosit ve speciálních přepravkách. Podle zjištění vědců kapři vylučovali výrazně méně stresového hormonu kortizolu.

Kapři se budou přenášet v plastových krabičkách | foto: Gazeta Wyborcza

Poláci, kteří si o Vánocích stejně jako lidé v Česku rádi pochutnávají na kaprovi, budou letos moci ke sváteční tabuli zasednout s dobrým pocitem, že živou rybu cestou z obchodu domů netýrali. Vědci z Polské akademie věd spolu se Sdružením pro propagaci ryb vyvinuli speciální nádobku, v níž mohou kapři dobře dýchat. Má nahradit plastové tašky, ve kterých se ryby dusí.

Vědci zjistili, že kapři, kteří cestovali v těchto krabičkách, vylučovali výrazně méně stresového hormonu kortizolu. "Pokud jsou podmínky převozu ryb dobré, je potom i jejich maso chutnější," tvrdil Zbigniew Szczepański z polského Sdružení pro propagaci ryb pro list Gazeta Wyborcza.

"Krabička" má podlouhlý tvar a je poměrně nízká, takže kapr je v ní schovaný jen z poloviny. Kapr může kromě dýchání přes žábry dýchat několik desítek minut také pokožkou. Proto je v této přepravce skoro celý povrch těla ryby v kontaktu se vzduchem.

Krabičky pro převoz kaprů z obchodů jsou vyrobené ze stejného druhu plastu jako například lahve na nápoje. Zákazníci je nebudou muset po Štědrém dnu vyhodit, budou si je moci schovat na dalšího kapra. Vanička by měla stát kolem jednoho zlotého (6,2 koruny). Zda si polští spotřebitelé budou o Vánocích pochutnávat na rybě s čistým svědomím, záleží hlavně na dobré vůli obchodníků a na tom, jestli se jich lidé u prodejců ryb budou domáhat.

Loni se v Polsku před Vánoci prodávaly speciální kbelíky na přenos živých kaprů z obchodů. Tato novinka se ale neosvědčila, protože odborníci zjistili, že podmínky v takových nádobkách byly srovnatelné s nezavázanou igelitovou taškou.

Autor:




Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.